Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Kastamonu » Cide'de Gezilecek Yerler

Cide'de Gezilecek Yerler


Cide gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, Cide'ye seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Cidede gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Karadeniz'in bu şirin ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Cide gezilecek yerler
Cide'de gezilecek yerler ve doğal güzellikler açısında oldukça zengin bir ilimizdir. Kastamonu ilçesine bağlı olan Cide, il merkezine 131 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ülkemizin en güzel ilçelerinden biri olan Cide’yi ziyaretlerinizde yapabilecekleriniz ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Cide'nin Tarihi Hakkında Bilgi


Cide tarihi boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliği taşımıştır. 1868 yılında ilçe ilan edilmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan Kastamonu Cide, Homeros’un 2800 yıl önce yazdığı İlyada’da ismi geçen bir bölgedir.

Cide’de Gezilecek Tarihi Yerler

Cide’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında çok sayıda kale bulunmaktadır. Cide’de bulunan tarihi kaleler roma ve Bizans dönemlerinden kalmış eserlerdir. Cide’ye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları şu şekildedir;
  • Kerempe Feneri: İlyas Köy ’de ağaçlıklar arasında bulunan küçük bir fenerdir. Denizden 82 metre yükseklikte bulunan fener 1884 yılında inşa edilmiştir. Nazım Hikmetin Kurtuluş Savaşı Destanına konu olan fener Cide de görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunur.
  • Çoban kalesi: denizden 50 ile 60 metre yükseklikte bulunan kale roma döneminde tabii bir kaya üzerine yapılmıştır.
  • Timle Kalesi: denizden 100 metre yüksekliğe yapılmış olan tarihi kale Bizans dönemine aittir. Uğurlu köyünde doğal bir tepede kurulmuş olan kale oldukça tahribat görmüş vaziyettedir.
  • Gazallı Kalesi: Bizans dönemine ait olan kaleler arasında bulunan tarihi eser Köseli köyünde bulunmaktadır. Gazallı kalesi bir burun üzerine kurulmuştur.
  • Okçu Kalesi: Okçular köyünde bulunan kalenin hangi döneme ait olduğu tam olarak bilinmemektedir. Doğal bir kayanın üzerine kurulmuş olan kale Cide de bulunan sayısız tarihi kalelerden birisidir.
  • Hıdır Kalesi: Sofular köyünde bulunan kale bölgenin korunması açısından öneme sahip olmaktadır. Kalenin etrafında bulunan eski köy yerinin Cide'nin eski yerleşim yeri olduğuna dair kuvvetli deliller bulunmaktadır.
  • Karasu Kalesi: Söngüt köyü civarında bulunan kale harabe halinde bulunmaktadır. Tarihten esintiler veren kale kalıntıları görülmeye değer.
  • Gideros Köyü Cami: 1896 ve 1897 yıllarında yapılmış olan cami tarihi vakıf eserleri arasında yer almaktadır. 2013 yılında restorasyonuna başlanan caminin restorasyonu 2014 yılında tamamlanmıştır.

Cide’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Cide’de gezilmesi gereken doğal güzellikler unutamayacağınız anılar yaşamanıza sebep olacak ve doğa ile iç içe harika vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Cide ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerden bazıları şu şekildedir;
  • Valla Kanyonu: Dünyanın en derin ve en zor geçişlere sahip kanyonlar arasında bulunan Valla Kanyonu, riskli bölge ilan edilmiştir. Yanınızda rehber olmadan kanyonu ziyaret etmeniz mümkün değildir. Valla Kanyonuna Muratbaşı Köyü Kanlıçay konumundan giriş yapılabilmektedir. Geri dönüş yapılamadığı için 12 kilometrelik yürüyüşten sonra Cide ilçesinin Hamitli Köyünden çıkabilmektedir.
  • Ilgarini Mağarası: FAO tarafından dünyanın 4. Büyük mağarası olarak ölçülen Ilgarini Mağarası, 858 metre uzunluğa ve 250 metre derinliğe sahiptir. Yoğun bir ormanlık alan içerisinde bulunduğu için bir rehber eşliğinde gidilmesi tavsiye edilmektedir. Mağaranın kemerli bir girişi bulunmaktadır. Mağarada M.Ö.2000 yılına ait insan yaşantısı izlerine ulaşılmıştır.
  • Gideros Koyu: Ege bölgesindeki koyları anımsatan özellikleri ile Karadeniz’in en güzel koyları arasında yer almaktadır. Yeşil ve mavinin sunduğu harika güzellikleri görebileceğiniz bu koy, M.Ö. 15. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Denize açılan kısım oldukça dar olduğu için, suyu tertemiz ve durgundur.
  • Loç Vadisi: Günümüzde vadinin içerisinde yaşamın devam ettiği 10 köy bulunmaktadır. 29 çeşit bitki türünün bulunduğu bu vadi, doğa sporlarına elverişli bir yerdir. Kamping, rafting, kanyoning ve trekking yapılabilmektedir.

Cide’deki Müzeler

Cide müzeleriarasında Rıfat Ilgaz Evi bulunmaktadır. 1911 yılında Cide’de ilçesinde doğan Türk edebiyatının ünlü ismi Rıfat Ilgaz'ın anısına ziyaretçilere açılmıştır. Rıfat Ilgaz'a ait olan eserler ve şahsi eşyalar sergilenmektedir.
Eğer Cide seyahati planlıyorsanız; Kastamonu'da Gezilecek Yerler konumuzu mutlaka okuyunuz.

Cide’de Düzenlenen Festivaller

Cide Rıfat Ilgaz'ın doğduğu yer olarak ün kazanmıştır. Cide festivallerigenel olarak Rıfat Ilgaz'ın anısına yapılmaktadır. İşte Cide’de katılabileceğiniz festivallerden bazıları;
  • Cide Gençlik Festivali: Her sene ağustos ayında gerçekleşen Cide Gençlik Festivali, birçok etkinlik ile oldukça büyük bir eğlence sunmaktadır. Çocuklar ve yetişkinler için düzenlenen farklı etkinler sabah 10:30’dan gece 24:00 saatleri arasında on gün boyunca sürmektedir.
  • Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali: Bu yıl 24. etkinliği düzenlenecek olan festival, 3 gün boyunca sürmektedir. Rıfat Ilgaz'ın anısına gerçekleştirilen bu festival, halk oyunları, konserler ve şiir dinletileri ile renkli bir şekilde geçmektedir.

Cide’de Ne Yenir?

Cide'nin meşhur yemekleri arasında birçok farklı yöresel tatlar bulunmaktadır. Öncelikle yöreye özel reçelleri denemeniz tavsiye edilir. Gül, kızılcık, böğürtlen, erik, çilek, ayva ve elma reçelleri mutlaka denenmelidir. Kış boyunca yalnızca kuru sebzeler tüketilmektedir. Su böreği dışında yapılan tüm börekler ise kuru yufka ile yapılan ev yapımı böreklerdir. Mutlaka denemeniz gereken yöresel yemeklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Kömeç: Mısır hamurunun ekmek şeklinde mancar yaprağına sarılması ve pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzettir. Değirmen kömeci ise hazırlanan kömecin kızgın küle gömülerek pişirildiği halidir.
  • Hoşaflar: Bölgede oldukça fazla tüketilen hoşaflar; kestane, erik, üzüm, kızılcık, armut, ayva ve elma gibi meyvelerin kaynatılması ile elde edilmektedir.
  • Dolmalar: Kabak, biber, lahana, yaprak, mancar ve pırasa ile sarılarak yapılan yöresel dolmalar bölgeye özgü şekilde yapılmaktadır.
  • Tarhana Çorbası: El emeği ile üretilen tarhanaların ısıtılarak çorba haline getirildiği yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.
  • Doldurulmuş Tavuk: Cide'nin en önemli yemeği olan doldurulmuş tavuk, bayram ve düğün sofralarında ikram edilmektedir.
  • Armut Ballandırma: Armutların mevsiminde toplanması, pişirilmesi ve saklanması ile hazırlanmaktadır.

Cide'nin Meşhur Ürünleri

Cide'nin neyi meşhur denildiğinde el sanatlarının güzel örnekleri ve yöresel parçalar bulunmaktadır. Cide’yi ziyaret ettiğinizde almadan dönmemeniz gereken meşhur ürünler şu şekildedir;
  • Sarı Yazma: Cide’de kadınları sarı yazmayı baş örtüsü olarak kullanmaktadır. Fabrika kurulmadan önceki dönemde ahşap baskı tekniği ile yapılan desenleri ile dikkat çekmekteydi. Günümüzde fabrika yapımı birçok seçenek olsa da geleneği devam ettiren birkaç kişiden de el yapımı olarak temin edilebilmektedir.
  • El Yapımı Hediyelik Ürünler: Cide’de el sanatları oldukça gelişmiş bir yere sahiptir. El sanatları ile yapılan birçok hediyelik eşyaya ulaşmanız mümkündür. Çeyiz sandıkları, tahta kaşık, karabiber değirmeni ve kahve değirmeni gibi el yapımı ürünlere ulaşabilirsiniz.
  • Sultan Kayığı Maketleri: Cide'nin yöresel el sanatları arasında yer alan ahşap maket gemi yapımı dikkat çekmektedir. Oldukça hoş hediyelikler ortaya çıkan bu sanat ile uğraşan kişilerden ve satışını yapan yerlerden temin etmeniz mümkündür. Tamamen aslına uygun olarak yapılan Sultan Kayıkları için meşe ve çam ağacı kullanılmakta ve tüm detayları ahşaptan yapılmaktadır.
  • Ceviz Helvası: Cide’de üretilen ve satılan ceviz helvası yöresel bir üründür. Bu lezzetli yöresel ürünü hediyelik olarak tercih edebilirsiniz.

Cide Nerede ve Nasıl Gidilir?

Cide nerede merak ediyorsanız Kastamonu’dadır. Cide ile İstanbul arası 513 kilometredir. Cide Kastamonu merkeze Şenpazar üzerinden 131 kilometre, İnebolu üzerinden ise 180 kilometre uzaklıktadır. İzmir ile Cide arası yaklaşık 873 kilometredir ve kara yolu ile yaklaşık 13 saatte gidilebilmektedir. Kastamonu’ya hava yolu ile ulaşarak, Cide ilçesine kara yolu ile ulaşmanız mümkün olacaktır.



admin / 18.03.2019 / 2 / 14 460

Yorum Ekleyin


  1. Dursun
    Ziyaretçi
    23 Nisan 2019 11:07
    0

    2 sene önce orada bulunmuştum. Öncelikli olarak ilgimi çeken şey gideros koyu olmuştu. Bir karadeniz olarak değil de sanki bir Ege ye gelmiş gibi güzel ilçeydi. Oldukça eğlenceli ve güzel plajı olan tatil yapılacak yerlerden birisi diyebilirim 

  2. Ali Rıza Diniz
    Ziyaretçi
    8 Temmuz 2019 15:57
    0
    Böyle birşey ile ilk defa karşılaşıyorum. 
    Bunlara fırsat verilmez

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Çatalzeytin'de Gezilecek Yerler

Çatalzeytin'de Gezilecek Yerler

Çatalzeytin gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
İnebolu'da Gezilecek Yerler

İnebolu'da Gezilecek Yerler

Kastamonu'nun güzide ilçelerinden biri olan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 7
Bir Kış Turizmi Destinasyonu; Ilgaz Dağı

Bir Kış Turizmi Destinasyonu; Ilgaz Dağı

Ülkemizin dört mevsimi yaşayan kuşakta olması turizm açısından ayrı bir
Kastamonuda Gezilecek Yerler

Kastamonuda Gezilecek Yerler

Kastamonu, ülkemizin Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Köklü
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up