Güzel memleketimizin güzel ve köklü şehirlerinden bir diğeri olan
Uşak, Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Orta Anadolu ve Batı Anadolu’yu adeta birbirine bağlamış olan bu şehir İç Ege Bölümü olarak adlandırılan kısımda ve Uşak-Gördes Platosu üzerine kurulmuş durumda.
Bu içeriğimizde sizler ile
Uşak’ta gezilecek yerler ile ilgili bilgileri paylaşmak istiyoruz. Ama öncesinde genel bazı bilgilendirmeler yapmamız gerekiyor. Bölgemiz Roma İmparatorluğunun kurucularından olan Temenos dönemlerinden bile daha önceki tarihlere dayanıyor.
Net tarih verilememekle birlikte bölgenin eski isminin Temenothytia olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Onlarca asırlık geçmişi olan bu köklü yerleşim merkezi günümüzde Uşak adı ile anılan gözde şehirlerimizden birini teşkil ediyor ve an itibariyle yaklaşık olarak 355 bin nüfusa ev sahipliği yapıyor.
Lafı daha fazla uzatmadan kısa genel bilgilendirmenin ardından gezebileceğiniz mekanlar hakkında vermek istediğimiz bilgilere geçiyoruz.
Tarihi Uşak Evleri
Eski Uşak olarak tabir edeceğimiz bölgede yer alan tarihi sokaklar ve hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemi mimarisinin aynı anda sergilendiği muhteşem ahşap evleri mutlaka görmelisiniz. Bu evler genellikle Kurtuluş, Işık, Karaağaç ve Aybek Mahallelerinde yer alıyor.
Bedesten
Şehir merkezinde yer alan bedestene iki ucundan da giriş yapılabiliyor. Yapı itibariyle üstü kapalı bir çarşı olan bu eser yöre halkı tarafından
Kapalı Çarşı olarak da adlandırıyor. Uşak'ın
sarraflar çarşısı da diyebileceğimiz bu mekanı da görmenizde fayda var.
Paşa Hanı
Uşak olarak adlandırdığımız bölge, özellikle eski çağlarda konum itibariyle çok kritik bir bölgeymiş. Eski çağların en önemli ticaret güzergahlarından biri olan Kral Yolu üzerine kurulmuş olan bu köklü şehir haliyle o dönemlerde tüccarların da uğrak mekanlarından biriymiş.
Daha yakın tarihlerde ise Uşak'ın eski çağlarda sahip olduğu konuma atfen Tiritoğlu Mehmet Paşa 1893 yılında şehir merkezine bir han yaptırmış ve adına da
Paşa Hanı denilmiş. Bu han 1983 yılına kadar bir ticaret merkezi olarak faaliyet yürütmüş. Günümüzde otel faaliyeti yürüten bu yapıyı ve sahip olduğu tarihi dokuyu muhakkak solumalısınız diyoruz.
Hamamboğazı Kaplıcaları
Banaz ilçesi sınırlarında bulunan ve Uşak'ın en önemli kaplıcaları olarak kabul edilen
Hamamboğazı Kaplıcaları (Suları) ise sağlık turizmi açısından oldukça rağbet görüyor. Bölgede hem sıcak kaplıca suları hem de soğuk maden suları bulunuyor. Uşak'a yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ettiğimiz mekanlardan biri.
Burma Camii
Şehir merkezinde ve ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada bulunan
Burma Camii, Evliya Çelebi'nin tespitlerine göre 1570’li yıllarda inşa edilmiş. 1800-1900 yılları arasında tadilat gören bu yapı ise Osmanlı’nın Uşak'a mirası diyebileceğimiz bir eser olma özelliğine sahip.
Blaundus Antik Kenti
Uşak merkeze 41 kilometre mesafede yer alan antik kent bölgedeki en eski yerleşim merkezlerinden biri. Özellikle Roma döneminde hayli önemli bir yerleşim yeri olduğu bilinen bölge Helenistik Döneme ait izleri hala üzerinde barındırıyor.
Blaundus Antik Kenti aynı zamanda tapınaklar, tiyatro, sütun girişler ve kaya mezarları gibi pek çok esere de ev sahipliği yapıyor.
Arkeoloji Müzesi ve Karun Hazinesi
Şehir merkezi Kurtuluş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan
Arkeoloji Müzesi oldukça zengin bir eser yelpazesine sahip diyebiliriz. Hatta binanın yapı itibari ile biraz küçük kaldığını, bu sebeple bahçesinde bile arkeolojik eserlerin sergilendiğini belirtmek isteriz.
Müze içerisinde sergilenen eserler arasında
Karun Hazinesi adlı arkeolojik eserler de yer almakta. Bu eserler arasında en popüler parça ise Kanatlı Deniz Atı isimli parça. Anlayacağınız dünya tarihinin en zengin insanlarından biri olarak bilinen Karun’un hazinesi bile bu müzede. Size oldukça zengin bir müze olduğunu söylemiştik. ????
Clandras Köprüsü
Uşak merkeze 45 kilometre mesafede yer alan
Clandras Köprüsü’nü görsel olarak muhakkak bir yerlerde görmüşsünüzdür. İnternet arşivlerinde de oldukça popüler fotoğraflara sahip olan bu mekan güzel bir piknik alanı ile de sizleri karşılıyor. Karahallı Belediyesi’ne ait olan tesis içerisindeki ve bir kartpostalın içerisine girmiş gibi hissedeceğiniz bu mekanı kesinlikle ama kesinlikle görmelisiniz diyoruz.
Tarihi Kent Müzesi
Şehir merkezi İslice Mahallesinde yer alan bu şirin mekan ise maket halinde sergilenen figürler ile Uşak Tarihini anlatmayı amaçlıyor. Mekanın oldukça hoş bir nüansa sahip olduğunu bilmenizi isteriz. Tarihi Kent Müzesi de Uşak rotanızda görmek isteyebileceğiniz mekanlardan biri olabilir.
Taşyaran Vadisi
Şehir merkezine 49 kilometre mesafede olan ve Yenişehir olarak adlandırılan bölgede yer alan
Taşyaran Vadisi Uşak’ta kesinlikle ama kesinlikle görmenizi önerdiğimiz ikinci mekan. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri olan bu vadi belgesellere dahi konu olmuş doğal bir miras. Tek kelime ile muhteşem.
Atapark
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini oldukça çeken bir başka mekan ise
Atapark. Kafeler, restoranlar, oyun parkları gibi pek çok alternatifi bir arada bulabileceğiniz ve hoş vakit geçirebileceğiniz mekanlardan bir diğeri de burası.
Zafer Anıtı
Şehir merkezine 15 kilometre mesafede ki Göğem Köyü sınırları içerisinde yer alan
Zafer Anıtı da Uşak'ın simgelerinden biri. Yakın mesafede olduğu için görmek isteyebileceğiniz mekanlardan olabilir.
Ulu Cami
Şehir merkezinde yer alan ve yapım tarihi net olarak bilinmeyen
Ulu Cami, yine Evliya Çelebi'nin tespitlerine göre Burma Camii’nden yaklaşık 150 yıl kadar önce inşa edilmiş. Yani 1400’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen bu cami de Uşak'ın simgelerinden biri olma özelliğine sahip. Ayrıca şehrin göbeğinde yer aldığı için de yolunuzun mutlaka düşeceği bir mekan.
Ulubey Kanyonu
Sırada muazzam bir mekan var. Ulubey ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Özelliği ise dünyanın en büyük iki kanyonundan biri olması. Evet
Ulubey Kanyonu’ndan söz ediyoruz. Uşak rotanızda kesinlikle es geçmemeniz gereken mekanlardan biri de bu kanyon.
Uşak'ın Neyi Meşhur?
Uşak ilinde değerli yerlerde gerçekleştirdiğiniz geziler sonrasında kentte alışveriş yaparken Uşak'ın neyi meşhur sorusunu sorduğunuzda size yöresel ürünler örnek olarak gösterilecektir. Özellikle dünyaca meşhur el dokuma
Uşak kilimleri şehrin önemli geçim kaynaklarından biridir.
Zevkli bir gezi programı ve ardından alışveriş sonrasında Uşak lezzetlerini tatmak isterseniz şehrin zengin mutfağındaki özel tarhana çorbasını ve döndürme böreği deneyebilirsiniz. Yine farklı bir lezzet olarak
Ulubey döndürmesi,
ebem köftesi ve Uşak'ın en zengin yemek üyelerinden biri olan alacatane yemekleri lezzeti ile size muhteşem bir sofra sunacaktır.
Uşak Nerede? Uşak'a Nasıl Gidilir?
Ege Bölgesi ve İç Ege Bölümü olarak adlandırılan coğrafi konumda bulunan Uşak daha açık nokta vermek gerekirse Uşak-Gördes Platosu üzerinde bulunuyor. Şehre hava yolu ile ulaşmayı tercih edecek olursanız şayet Uşak Havalimanı’na düzenlenen seferleri inceleyebilirsiniz.
Karayolunu tercih eden ziyaretçiler için ise Uşak'ın,
İstanbul'a 491,
Ankara’ya 368 ve
İzmir'e 211 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtmemizde fayda var.