Sinop’un tüm Türkiye tarafından bilinen bir ilçesi olan ve özellikle yaz mevsimlerinde önemli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan
Ayancık’ta gezilecek yerler anlamında da zengin bir liste yapılması mümkün olmakla beraber özellikle yeşilin her tonunu görmek isteyen ziyaretçilerin ilçeye akın ettiğinden de bahsetmek mümkündür.
Ayancık'ın Tarihi Hakkında Bilgi
Ayancık ilçesi ilk çağlardan beri önemli bir yerleşim alanı olarak birçok kavimin yaşadığı yeşil ve ormanlık topraklar olarak ifade edilebilirken; Amazonlar, Paflogonyalılar, Dorlar ve Akalar’a ev sahipliği yapmıştır. Kayıtlarda Paflogonyalılar’ın bu bölgede yaşayan ilk yerli halk olduğu görülürken
Ayancık tarihi 11. Yüzyılda Danişmentliler’in, daha sonra da Anadolu Selçukluları ve 1460’ta da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlıların egemenliğine girmiştir.
Özellikle milli mücadele döneminde kahramanlıklarıyla ün salmış bir ilçe olarak ön plana çıkan Ayancık, her 89 şehitten birine ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanına kadar Kastamonu iline bağlı bir ilçe olan Ayancık 1923 yılından sonra yapılan mahalli düzenlemelerle Sinop iline bağlı bir ilçe olarak hüviyetine devam etmiştir. Ayancık için dönüm noktası 1929 yılında açılan Belçika ve Alman ortaklığındaki kereste fabrikası olmuştur. Bu fabrika ilçedeki sosyal ve ekonomik yaşamı önemli ölçüde değiştirmeyi başarmıştır.
Ayancık’ta Gezilecek Tarihi Yerler
Bir liman kenti olarak da belirtilebilen Ayancık ormanlık yapısı, olağanüstü çam ağaçları ve renkli çiçekleriyle önemli bir cazibe ve tatil merkezi olarak gösterilirken
Ayancık’ta gezilmesi gereken tarihi yerler bakımından doğal güzellikler kadar zengin olmasa da bu noktada; İnceburun Feneri, Sarıkum Gölü Tabiat Alanı, Eski Kilise, Eski Cezaevi, İstifan Limanı, İstifan Sulu Kilisesi, İstifan Kaya Mezarları, Askerlik Şubesi, Yalı Camii, tarihi Ayancık evleri ön plana çıkmaktadır.
- İnceburun Feneri: İnceburun Feneri belki de ülkenin en kuzeyinden Karadeniz'e bakmanın coşku ve zevkinin yaşanması anlamına gelirken, ilçenin yüzyıllık tarihinin de bir yansıması olarak da değerlendirilebilir.
- Sarıkum Gölü Tabiat Alanı: Doğayla iç içe yapısı yanında hem hayvan hem de bitki popülasyonu açısından önemli zenginlikler barındıran Sarıkum Gölü Tabiat alanı aynı zamanda küçük bir safari alanı olarak da nitelendirilebilir.
- Eski Kilise: Ayancık Arkhangelos Kilisesi olarak da isimlendirilen bu eski ibadet yeri aynı zamanda bölge geçmişi hakkında da önemli izler taşımaktadır.
- Eski Cezaevi: Ayancık için korunması gereken kültür varlıklarının en önemli adreslerinden biri olan Ayancık Eski Kilise’de aynı zamanda restorasyon çalışmaları da devam etmektedir.
- İstifan Limanı: Bölgenin en eski limanlarından biri olan ve dönemin ticaret sembollerinden biri olan İstifan Limanı Ayancık’ın önemli tarihi noktalarından birini oluşturmaktadır.
- İstifan Kaya Mezarları: Pontus krallarına ait mezarların bulunduğu bölge İstifan Kaya Mezarları olarak isimlendirilirken eski mezar mimarisi bakımından da ziyaretçilere önemli detaylar içermektedir.
- Ayancık Yalı Camii: Ayancık ilçe merkezindeki Ömer Seyfettin Meydanı’nda bulunan Cami 1900’lü yılların başında bilinmeyen bir nedenle yıkılmış olsa da 1908 yılında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Önemli bir tarih mirasıdır.
- Aynı zamanda Sarıkum Gölü Kuş Alanı ve Tabiat Parkı da Sarıkum Köyü’nün hemen yanında yer alan tarihi güzelliklere sahip aynı zamanda önemli bir doğa alanıdır.
Ayancık’ta Gezilecek Doğal Güzellikler
Ayancık için gezilecek tarihi yerler bakımından ziyaretçilere çok fazla bir seçenek sağlanamasa da
Ayancık’ta gezilmesi gereken doğal güzellikler ise oldukça fazla sayıdadır. Bu noktada Çangal Dağı, Akgöl Yaylası, Akgöl, Babaçay Kanyonu ve İnaltı Kanyonları ön plana çıkan doğal güzellikler olarak dikkat çekmektedir.
- Çangal Dağı : hem Sinop’un hem de Ayancık'ın en önemli mesire alanı olarak ifade edilebilirken aynı zamanda Akgöl Yaylası’na da ev sahipliği yapmaktadır.
- Akgöl: Doğal güzellikleri bakımından her mevsim içerisinde ayrı bir özellik barındıran Çangal Dağı yanında ilçenin 1200 metre yukarısında konumlanmasının yanı sıra köknar ormanlarının içerisinde iki çayın birleşerek oluşturduğu Akgöl aynı zamanda doğa yürüyüşü için de önemli bir tercih noktasıdır.
- İnaltı Kanyonları: İnaltı Kanyonlarıise yosun, çamur ve küçük şelalelerin meydana getirdiği sarkıtların bulunduğu, ek olarak da sahip olduğu 1 kilometrelik mesafeyle oldukça dikkat çekici bir noktadır. İnaltı Kanyonları için de yürüyerek gezme önerilirken, kanyonun hemen bitişiğinde bulunan çayın özellikle bahar mevsimlerinde yükseldiği görülmektedir. Bu tarz durumlarda İnaltı Kanyonu ziyaretlerinin araçla yapılması önerilmektedir. Bölge safari için de oldukça uygundur.
Ayancık'taki müzeler
Ayancık müzeleri denildiğinde akla ilk olarak gelen
Çangal Orman Müzesi orman araç gereç, eski model buharlı jeneratör ve orman ürünlerinin mükemmel birlikteliğini ziyaretçilere yansıtırken Türkiye’deki sayılı orman müzelerinden de birini oluşturmaktadır.
Ayancık’ta Düzenlenen Festivaller
Ayancık 25 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Ayancık Kültür Keten ve Ahşap Festivaliyle her yıl adından sıkça bahsettirmeyi başarırken her yıl düzenlenen festival için kesin bir tarih belirtilmese de festivalin genel anlamda yaz döneminde özellikle de Temmuz ayı içerisinde yapıldığı göze çarpıyor. Festivalde sürpriz etkinliklerin yanı sıra Türkiye'nin en meşhur sanatçılarından oluşan bir seçki
Ayancık festivalleriarasında en çok ön plana çıkan Kültür Keten ve ahşap Festivalinin heyecanla beklenmesine yol açmaktadır.
Ayancık’ta Ne Yenir?
Bir sahil kasabası olması
Ayancık’ta ne yenir sorusu için verilecek ilk cevabın balık olmasını sağlarken yöre mutfağının doğal olarak Karadeniz mutfağının yerel lezzetlerini yansıttığı da göze çarpmaktadır. Aynı zamanda Ayancık pideleriyle de oldukça ön plana çıkarken et yemeklerinin lezzeti de dillere destandır. Bu noktada kabak böreği, pirinç böreği, tirit, et yemeği, kesme makarna, keşkek, mantı (kulak aşı), mısır ekmeği, tarhana, cevizli köy baklavası, mantar kızartması, Çerkez tavuğu, yoğurtlu mantı, cevizli mantı ve katlama
Ayancık'ın meşhur yemekleri olarak ön plana çıkmaktadır.
- Nokul: Özellikle bayramlarda yapılan ve genellikle cevizli, yoğurtlu, üzümlü ve kıymalı olarak yapılan bir börek çeşidi olan nokul; un, süt, tuz ve yoğurt ile birlikte mayalanan hamurun oklava ile açılmasıyla yapılırken; tercih edilen iç malzemesi koyulduktan sonra rulo olarak fırına verilir. Fırına verilmeden önce ayrıca üzerine yumurta sürülerek çörek otu serpildiği de görülmektedir.
- Katlama: Ayran, pekmez ve yoğurt ile birlikte yenen katlama, Ayancık'a özgü lezzetlerden biri olarak genellikle sac üzerinde ve ocakta pişirilen; yufkadan biraz kalın açılmış hamurun yağlanarak kızartılmasıyla yapılan önemli bir yerel lezzettir.
- Keşkek: Aynı Ege Bölgesinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi için de özel lezzetlerden biri konumunda bulunan Keşkek genellikle Hıdrellezde yapılan ve genellikle koyu kıvamlı olmayan bir çorba olarak da isimlendirilebilir. Saatlerce dövülen buğdayın içine hem kırmızı hem de beyaz et koyulmasıyla hazırlanan keşkek tek başına yenebildiği gibi, pilavın altına koyularak da servis edilebilir.
- Mantı (Kulak Aşı): Sofra üzerinde su, tuz, un ve yumurta karıştırılarak açılan ve kare halinde kesilen mantı yörede kulak aşı ismiyle de bilinir. İçerisine kısma, soğan ve karabiber le hazırlanan mantı malzemesi koyulurken köşelerinin üstüne gelecek şekilde katlandığı da görülmektedir. Kaynar suya atılarak haşlanan mantı önce bir tepsiye dökülerek üzerine keş ve ceviz serpilmesi yapılır. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla servis edilen mantı Karadeniz yöre özelliklerini de fazlasıyla içermektedir.
Ayancık'ın Meşhur Ürünleri
Ayancık bir liman kasabası olmakla beraber,
Ayancık’ta üretilen hediyelik ürünler için denizin ön plana çıktığı ve meşhur ürünleri etkilediği de görülmektedir. Bu yönde
Ayancık neyi meşhur denildiğinde Ayancık gemileri, Ayancık gemi maketleri, Ayancık baskılı kupa bardaklar, Ayancık magnetler, Ayancık baskılı saatler ve Ayancık manzara resimleri bulunan bakır turistik eşyalar yanında Ayancık parfümleri de bir hayli önemlidir. Ayancık ilçesi ek olarak hediyelik eşya konusunda deniz ve yeşilin etkisiyle çocuklar için de önemli hediyelik eşyalar alınabilecek bir konumda bulunmaktadır.
Ayancık Nerede Ve Nasıl Gidilir?
Sinop iline bağlı ve şehir merkezine 56 km uzaklıkta olan şirin bir ilçe olan Ayancık aynı zamanda Sinop’un en büyük ikinci ilçesidir.
Ayancık nerede sorusu bu şekilde yanıtlandıktan sonra Ayancık'a ulaşımın Karadeniz sahil yoluyla kolay bir şekilde yapılacağı da ifade edilebilir. Ayrıca Sinop'a uçakla gelip, şehir merkezinden 10 dakikada bir kalkan Ayancık dolmuşlarıyla ilçeye kolaylıkla gidilebilirken, Kastamonu Havalimanı’ndan Kastamonu şehir merkezine, oradan da
Sinop Ayancık'a geçiş yapılabilir.