Karadeniz Bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi ile kesişen noktasında yer alan Bayburt, küçük ve şirin şehirlerimizden biri. Yaklaşık 80 bin nüfusa ev sahipliği yapan bu şehrimizin tarihi ise Urartular dönemine kadar dayanmakta.
Küçük olan bir şehir olmasına rağmen gezilmeye değer mekanlara ev sahipliği yapan bu ilimiz ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmeniz adına
Bayburt’ta gezilecek yerler konulu yazımızı kaleme almış bulunuyoruz. Buyurun Bayburt’un görülmesi gereken yerleri nerelermiş birlikte inceleyelim.
Saat Kulesi
1923 yılında yapımına başlanan kule 1924 yılında tamamlanmış. Bayburt’un hemen her yerinden görülebilen kule aynı zamanda şehrin de simgelerinden biri olma özelliğine sahip. 21 metre uzunluğa sahip olan Saat Kulesi’nin saati ise İsviçre’den getirtilmiş.
Bayburt Kalesi
Bayburt’un yüksek kayalıklardan oluşan bir tepesine inşa edilmiş olan kale de şehrin simgelerinden biri diyebiliriz. Kalenin yapılarından ilkinin Ermeniler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Kale’nin zaman zaman onarımlar gördüğü ilk bakışta fark edilebiliyor ama kesinlikle görmeniz gereken mekanlardan biri olduğunu söylemek istiyoruz.
Sırakayalar Şelalesi
Bayburt merkezine bağlı Sırakayalar Köyü sınırları içerisinde yer alan şelale muhteşem bir doğal güzellik içerisinde yerini bulmuş durumda. Yeşilin pek çok tonu ile fevkalade bir uyum yakalamış olan bu şelaleyi mutlaka görmelisiniz.
Aydıntepe Yeraltı Şehri
Bayburt merkeze 25 kilometre mesafede yer alan yer altı şehri civarın en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip. Oldukça eski bir yapı olan bu mekan aslında birkaç sene öncesine kadar keşfedilmemişti. Son yıllarda ise en gözde ziyaret mekanlarından biri halini aldı.
Ulu Cami
Anadolu Selçukluları döneminde Sultan İkinci Gıyaseddin Mesut tarafından inşa edildiği öne sürülen Ulu Cami şehrin en gözde tarihi mekanlarından biri. Yapım tarihi tam bilinmemekle beraber 1200 lü yılların sonunda inşa edildiği tahmin ediliyor. Caminin pek çok kez onarım gördüğünü de ayrıca belirtmek isteriz.
Buz Mağarası
İlginç bir mağara oluşumu örneği olan Helva Köyü Buz Mağarası şehir merkezine 33 kilometre mesafede yer alıyor. İsmini, bulunduğu köyden alan mağara yakın zamana kadar bölge halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmış. İçerisinde yer alan sarkıt ve dikitler ise ayrı bir hava katıyor mekana.
Çimağıl Mağarası
Merkeze bağlı Aşağı Çimağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan bu mağara şehir merkezine 35 kilometre mesafede. Tavan yüksekliği yer yer 30 metrelere kadar erişen bu mağara oldukça heybetli bir mekan olma özelliğine de sahip.
Dede Korkut Kümbeti
Bayburt açısından oldukça önemli diğer bir tarihi mekan ise Masat Köyünde yer alan Dede Korkut Kümbeti. Dede Korkut’a ait olduğu ileri sürülen mezarın korunması amacıyla 800 lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen kümbet 1994 yılında geçirdiği onarım ile bu günkü görüntüsüne kavuşmuş durumda.
Korgan Köprüsü
Akşar Kasabası sınırları içerisinde bulunan Korgan Köprüsü İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almasından ötürü oldukça önemli bir yapıt. 1200-1400 yılları arasında inşa edildiği sanılan ve tarih boyunca önemini korumuş olan bu eser günümüzde ise tarihin önemli hatıralarından birini temsil ediyor.
Kop Şehitliği
Bayburt ile Erzurum arası ulaşımı sağlayan karayolunun 40. kilometresinde yer alan Şehitlik Bayburt’un rağbet gören mekanlarından biri. 1916 yılında Rus saldırılarına karşı mücadele verirken şehit olan askerlerimize ithafen 1963 yılında yapılmış olan bu mekanı da görmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
Çoruh Nehri Rafting Parkurları
Bayburt’un simgelerinden bir diğeri ise Çoruh nehri. Şehrin orta yerinden geçmekte olan bu nehrin etrafında çay kahve içebileceğiniz çok sayıda mekan bulunmakta. Ayrıca nehrin bazı noktalarında rafting etkinlikleri için parkurlar bulunuyor. Anlayacağınız heyecanlı bir Çoruh rotası sizler bekliyor.
Kop Dağı Kayak Merkezi
Bayburt ile Aşkale karayolunun 40. kilometresinde bulunan, kış aylarında kayak merkezi ve kış turizmi açısından yöre halkına ve dışarıdan gelen ziyaretçilere hizmet veren bir kış turizm merkezi bulunuyor. Kayak pisti yaklaşık 1 kilometre olan merkezde İl Özel İdaresi tarafından konaklama imkanı sunulan bir mekan bulunmakta.
Bayburt Yöresel Lezzetleri
Bayburt kültürünü en iyi şekilde yansıtmakta olan konu yemekleridir. Bayburt’un neyi meşhur şeklinde sorulara uzun bir liste ile cevap vermek mümkündür.
Bayburt ketesi bu yöreye özgü olan yemeklerin arasında gelmektedir. Uzun süre bayatlamadan kalması sayesinde en çok tercih edilen ekmek türü arasında görülmektedir.
Yalancı dolma ise yemekleri arasında en beğenilenidir. Etli bir dolma türü olan bu yemek yöresel lahana yaprağı ile yapıldığı için daha lezzetli olmaktadır. Ayrıca bulgur kullanılması ile de daha sağlıklı olarak görülmektedir. Yine lahana yaprağından yapılan ekşi lahana yemeği de özel yemekleri arasında yer almaktadır. Lahana yapraklarının etle kavrulması şeklinde yapılmaktadır.
Galacoş yemeği ise tamamen Bayburt'a özel bir yemektir. Özel tırnaklı pideler ile hazırlanan bu yemek farklı lezzeti ile beğenilmektedir. Bunlara ek olarak kesme çorbası ve lor dolması bu bölgede yapılan yemekler arasında yer almaktadır. Tatlı olarak da süt böreği, tel helva ve tatlı çorba ağızları tatlandırmaktadır.
Bayburt Nerede? Bayburt’a Nasıl Gidilir?
Karadeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan Bayburt, kuzeyden Trabzon ve Rize, Güneyden Erzincan ve Erzurum ile çevrili.
Bayburt'a ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Erzurum ve Erzincan'a yakın bir konumda bulunsa da Kop Geçidi nedeniyle oldukça virajlı ve dolambaçlı bir ulaşım güzergahına sahip.