Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Malatya » Darende'de Gezilecek Yerler

Darende'de Gezilecek Yerler


Darende gezilecek yerler
Malatya Darende, "Otuz Yapraklı Gül Şehri" olarak bilinen Malatya'nın tarihi bir ilçesidir. İstanbul yolu üzerinde bulunması nedeniyle yıl içerisinde binlerce insanın uğrak noktaları arasında bulunan Darende’de tam bir tarih yattığını söyleyebiliriz. Son zamanlarda popülerliğini artırmasıyla beraber yerli ve yabancı turistler bu bölgeyi ziyaret etmek üzere Malatya’ya akın etmeye başlamışlar. Bu kapsamda Darende’ye gidecek okurlarımız için "Darende Gezilecek Yerler" rehberiyle merak edilenleri cevaplamaya çalıştık.

Darende Tarihi


Malatya’da yapılan tarih araştırmalarında yaklaşık 7.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna inanılan Darende’de ilk yerleşimin Hititler zamanında yapıldığı düşünülüyor. Mezopotamya ve İpek yolunun geçiş güzergahında bulunması nedeniyle bu bölgede birçok uygarlığın hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz. Darende tarih boyunca; ilk çağlarda Hititler, Asurlular, Persler daha sonra da 1071 Malazgirt Savaşı ile beraber Selçuklulara ev sahipliği yapmıştır. Selçuklulardan sonra Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesiyle beraber Darende'nin ilerleyen tarihlerde Osmanlı sınırları içerisinde kalmıştır.

İnsanlık tarihinin birçok zamanına şahitlik etmesi nedeniyle Darende’de birçok tarihi ev, tarihi mekan bulmanız oldukça normaldir. Günümüzde Malatya iline bağlı bir ilçe olan Darende tarihi itibariyle günümüzde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Darende'de Gezilecek Yerler Listesi:


Aslantaşlar

Aslantaşlar, Darende’de Hititler döneminden kalma aslan heykellerinin bulunduğu bir bölgedir. M.Ö. 2000 yıllarında yapıldığı düşünülen Aslan heykelleri, üzerinden asırlar geçmesine rağmen halen dimdik ayakta duruyorlar. Özellikle tarihi heykellere merakı olanlar açısından Aslantaşların mutlaka görülmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Maşattepe Tümüllüsü

Darende'nin Yenice beldesi sınırları içerisinde bulunan Maşattepe Tümüllüsü, 1989 yılında bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunmuştur.Anıt mezar olarak inşa edilen bu yapının içerisinde bir kadın cesedi bulunmuştur. Tarihi itibariyle M.Ö. 1.YY’dan kaldığı düşünülen bu anıt mezar günümüzde turistlerin gezilerine açılmıştır.

Abrurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi

Darende'nin Balaban kasabasında yaşayan ve dönemin maşeyıhlarından olan Abdurrahman-ı Erzincani anısına inşa edilen Abrurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi beşgen bir mimariye sahiptir. Caminin beşgen yapısının; İslamın beş temel şartını temsil ettiği düşünülmektedir. İnşa edildiği tarihi tam anlamıyla temsil eden Abrurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi tarih açısından önemli bir simgedir

Medişeyh Türbesi

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) zamanında yaşadığı ve İslam ordularına katılarak savaş sırasında şehit düştüğü rivayet edilen Seyyid Abdurrahman Gazi Hazretleri anısında inşa edilen Medişeyh Türbesi, Darende’de görülmesi gereken başka bir yerdir. Özellikle dini mekanları gezmek ve oraları hissetmek isteyenlerin burayı gezmelerini tavsiye ederiz.

Yusufpaşa Bedesteni

1750 ile 1770 yılları arasında Osmanlı’da yaşayan Darende'li Yusuf Paşa anısına inşa edilmiş olan Bedesteni; zamanında kapalı çarşı olarak planlanmıştır. Günümüzde önemli bir tarihi yapıt olan Yusufpaşa Bedesteni içerisinde satış mağazaları bulabilirsiniz.

Balaban İçmesi

Balaban içmesi, böbreklerinden sorun yaşayan insanların şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiği bir doğal bir sağlık merkezidir. Yıl içerisinde sadece 1 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında faaliyet gösteren Balaban İçmesini doktorların dahi tavsiye ettiği bilinmektedir. Kaldı ki bu bölgede sağlık turizmini bir iş haline getiren pansiyon ve konaklama evlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Zengibar Kalesi

Zengibar Kalesi, Darende ilçesi çevreleyen dağların kuzey yamacında bulunan ve Osmanlı zamanlarında inşa edilmiş olan bir Türk kalesidir. Ancak zamanla deprem ve savaşlarda yıkıldığı düşünülen Zengibar Kalesi’nden geriye bugün sadece kapısı kalmıştır. Kesme taşlardan inşa edilmiş olan bu yapı, geçmiş dönemlerde restore edilerek turistlerin gezilerine açılmıştır.

Ozan Anıtı Mezarı

8. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Ozan Anıtı, Darende merkezinden yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Ozan köyü sınırları içerisindedir. Günümüzde köy halkı tarafından mescit olarak kullanılan bu anıtın Roma döneminde Kilise olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Malatya Belediyesi tarafından restorasyona sokulan Ozan Anıtı’nı ziyaret etmeden evvel anıtın ziyarete açık olup olmadığı ile ilgili Darende Belediyesi’nden bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Malatya Darende'de Yapılabilecek 6 Aktivite

  • Günpınar Şelalesi
  • Tohma Kanyonu
  • Hasan Gazi Türbesi
  • Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi
  • Kudret Havuzu
  • Hamidiye Çarşısı

Günpınar Şelalesi

Kesinlikle gidip görmeniz gereken yerlerden biri olan Günpıar Şelalesi, Mangal yakıp piknik yapmaktan hoşlanıyorsanız, bir çardakta mangal yakıp piknik yapabilirsiniz. Malzeme yok diye canınızı sıkmayın, kafeteryası var. Orada yemeğinizi yeyip kahvenizi yudumlayabilir ve bu güzel Şelale'yi izleyebilirsiniz.

Tohma Kanyonu

Darende'de gezilecek yerler listesinin başında gelen Tohma Kanyonu içinde bulunan doğal havuz ise, yaz-kış 22 derece ve cilt-deri hastalıklarına da şifa olabilen suyu ile Kudret Havuzu'nu ziyaret edebilirsiniz. Tohma Kanyonu içerisinde rafting yaparak eğlenceli zamanlar geçireceksiniz. Suya yerleştirilmiş kafe masalarında otururken, yeşilliğin ve akan suyun tadını çıkarabilirsiniz. Tohma Nehrinin hemen yanındaki Seyh Hanıdı Veli Cami'yi ziyaret edebilirsiniz. Önündeki havuzda bulunan balıkları görmenizi kesinlikle öneririm ancak bu balıklar yenmemektedir, bilginiz olsun. Tohma ile ilgili ilginç bir şey öğrenmek ister misiniz?
Eğer Darende seyahati planlıyorsanız; Malatya Gezilecek Yerler konumuzu da mutlaka inceleyiniz.
Nehir buz gibi soğuk, nehirden caminin hemen yanındaki külliyede bulunan hamamlara su nehirden veriliyor ve aynı zamanda caminin altından da bu su geçiyor. Caminin altından geçen su camiyi ısıtıyor, hamamlara giden su ile de insanlar duş alıyor banyo yapıyor ve oldukça sıcak. Kesinlikle gitmenizi önerdiğim muazzam bir yer.

Hasan Gazi Türbesi

Hasan Gazi Türbesi içerisinde şehitliklerin yer alığı, manevi huzuru arayanların ziyaret etmesi gereken bir ziyaret. Şehitlerin bizler için, vatanı için canlarını verenlerin isimlerini okurken gözleriniz dolacak.


Seyyid Hasan Gazi Hazretleri, Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’in torunlarından, Hüseyin Gazi’nin kardeşi, Seyyid Battal Gazi’nin amcası ve kayınpederidir. Abbasiler döneminde Zengibar kalesinin kuşatmasında şehit olmuştur. Türbe binasının kuzey tarafına ise Darende'li şehitlerimiz adına Şehitlik Anıtı inşa edilmiştir.1. Dünya Savaşı’nda, İstiklal harbinde, (Osmanlı-Rus harbinde) Kore’de, iç isyanlarda, Trablusgarb’da ve terörle mücadelede şehit olan pek çok şehidimizin adları birer mermer levhaya yazdırılarak şehitlik anıtı içerisine asılmış ve adları ölümsüzleştirilmiştir.

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Anadolu'nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri'nin Türbesi'nin yer aldığı bu nadide mekan, hem manevi havası hem de dikkat çeken mimari özellikleri ile görülmeye değer bir mekan olmaya hak kazanmıştır. Türbe ve Hazire Bölümleri, Ek Cami ve Yeni Bölümleri, Balıklı Havuzu, Müze, Kütüphane, Çilehane, Hamidiye Çarşısı ve Tohma Kanyonu ile Külliye olarak ziyaret ederken birçok farklı deneyimi yaşayabileceğiniz bir yerdir.

Somuncu Baba Türbesi'ni gezerken, yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz. Havuza girmek isterseniz, havuza giriş ücreti 10 TL'dir. Kükürtlü su havuzu ile vücudunuzun yenilenmesine yardım etmiş olacaksınız.

Kudret Havuzu

Tohma Kanyonu içerisindeki kayalıklardan çıkan, yılın dört mevsimi 22 derece sıcaklığa sahip doğal bir su kaynağının beslediği açık hava yüzme havuzu olarak kullanılan "Kudret Havuzu" Vadi içerisinde ki yalçın kayalıklarının arasında yer almaktadır. Derinlikleri 80, 120 ve 150 cm olan 3 havuzdan oluşan Kudret Havuzunda, misafirler için soyunma odaları, kilitli eşya dolapları ve wc-lavabo yer almaktadır. Aynı zamanda Kudret Havuzu cilt rahatsızlıklarıyla romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. Malatya Darende'ye gitmişken, bu havuza girmeden dön memelisiniz.

Hamidiye Çarşısı

Somuncu baba ve Hulisi Efendi Kulliyesi girişinde bulunan bir çarşıdır. Osmanlı mimarisi tarzıyla yapılmış olan bu çarşıda hediyelik eşya, yöresel gıda ve kültürel ürünler satan dükkanlar bulunmaktadır. Bu çarşıda eşinize, dostunuza, yakınlarınıza her türlü hediyelik eşyayı alabilirsiniz. Hamidiye Çarşısı içerisinde Yöresel ürünler, gümüş mağazası, Neşriyat mağazası, Hanımlara özel mağaza, Somuncu Baba Sebil Ekmeği, misafirlere çay ikramı, Abdesthaneler'i gezerken, kültürü hissedeceksiniz.

Darende Nerede, Nasıl Gidilir?

Doğal güzelliği ve tarihi ile insanların ilgisini çekmeyi başaran Darende, insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Nitekim son zamanlarda insanlardan "Darende Nerede", Nasıl Gidilir tarzında oldukça fazla soru gelmeye başladı. Ancak bu soruların cevabı oldukça basittir. Malatya ilinin kuzey bölgesinde yer alan Darende'nin şehir merkezine ortalama uzaklığı 112 km.dir. Darende Malatya'nın sınır ilçesi olması nedeniyle Kuluncak, Akçadağ, Kahramanmaraş Elbistan ve Sivas Gürün ilçeleriyle komşudur.

Doğu bölgesinden İstanbul'a giden güzergah üzerinde bulunan Darende’ye şehir merkezinden kalkan Darende otobüsleriyle ulaşmak mümkündür. Eğer kendi şahsi aracınız var ise; İstanbul otobanını kullanarak 1 saat 15 -20 dakika içerisinde Darende’ye ulaşabilirsiniz.



admin / 22.02.2019 / 0 / 10 590

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Arapgir’de Gezilecek Yerler

Arapgir’de Gezilecek Yerler

Eski adı Daskuza olan Arapgir bulunduğu bölgenin en eski yerleşim birimlerinden
Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya, ülkemizdeki Büyükşehirlerimizden biridir ve en kalabalık 27.
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up