Beylikova gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan ziyaretçiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Eskişehir Beylikova ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve başkent Ankara'nın batısında bulunan Eskişehir, en hızlı gelişen illerimiz arasındadır. Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerine de ev sahipliği yapar. 14 mart 2009 tarihinden itibaren yüksek hızlı tren
Ankara - Eskişehir arasında tarifeli seferler başlamıştır.
Ulaşım, yaşam ve genç nüfus konusunda başarılı olan Eskişehir ilinin doğusunda yer alan ve Porsuk Nehri’nin kıyısına kurulan süt diyarı olarak bilinen
Beylikova ilçesinde ufak bir
gezi yapmak güzel olur mu sence? Eğer ki Beylikova'ya bir gün yolunuz düşerse neler yapmalısınız hep beraber inceleyelim o halde .
1- Beylikova'da Gezilecek Yerler
Uzunburun Köyü
Bu köyü ziyaret ettiğinizde mutlaka Uzunburun Höyük yerine uğramalısınız. Tarla yoluyla ulaşımı sağlanan höyük ile köyün arasından Porsuk Nehri geçmektedir. Ekili tarlaların höyüğün eteklerine kadar geldiği görülmüştür. Höyüğün güneydoğu yönünde tepeden eteklere kadar farklı alanlarda kaçak kazı çukurları tespit edilmiştir. Batı yönünde eteğin sürülmesi ile yüzeydeki toprak kaldırılmış ve yığın oluşturulmuştur. Yapılan yüzey araştırmasında İlk ve Orta Tunç, Roma ve Bizans Dönemlerine ait seramikler tespit edilmiştir.
Yalınlı Köyü
Yalınlı Höyük, Kadıgölü mevkinde yer almaktadır. Mera vasıflı alanda yer alan höyük yaklaşık 65 m çapında ve 2 m yüksekliğindedir. Höyükte yapılan yüzey incelemesinde; İTÇ, OTÇ, Frig Dönemine ait seramik parçaları ile yapılan
gezi tarihte yolculuk yapmanızı sağlayacaktır.
İmikler Köyü
"Hasan Baba Türbesi"nin bulunduğu türbede manevi olarak veli kimselerin gömülü olduğu tahmin edilip dua etmek maksadıyla yaklaşık yıllık 1000-1500 ziyaretçisi olmaktadır. Yöre halkına göre burada yatan veli zatlar sayesinde bu köy kurulmuş ve civarın ilk yerleşimlerinden biri olmuştur. Hasan Baba’nın oğlunun da mezarı köy içinde fakat türbe arazisi dışındadır.
2- Yemek Kültürü
Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir. Pırasalı Arnavut Böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözleme gibi birçok çeşide zengin Çerkez Mutfağı eşlik etmektedir. Eskişehir'in bu şirin ilçesinde her yıl “Süt Şenliği” yapılan bu yörede süt çok önemlidir. Haziran-Temmuz aylarında düzenlenen şenlik sırasında: çeşitli yarışmalar ve konserler düzenlenmektedir. Aslına bakarsanız, ilçede, süt üretimi mazisi bayağı eskidir. Bölgedeki süt mandıraları, Eskişehir bölgesinin en eski mandıralarıdır ve bunlar zamanla yerlerini modern teknolojinin kullanıldığı fabrikalara bırakmışlardır.
Gezi planınıza Süt Şenliğini ziyaret etmeyi mutlaka ekleyiniz.
3- Kültür Turizmi
Pessinus (Ballıhisar) ören yeri, Ankara- Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar yakınlarındaki Ballıhisar'da bulunmaktadır. Pessinus, tanrıların anası Kibele olarak anılan tanrıçanın ünlü kutsal yerleşmesiyle birlikte “Rahipler Devleti” şeklindeki antik bir Frig yerleşmesiydi. Ana Tanrıça'nın şekilsiz taştan yapılmış kült heykelinin (Baitylas) gökten indiğine inanılıyordu. Kent, Bergamalıların egemenliği altında kalmıştı, fakat Galatların saldırısına rağmen buradaki rahipler sınırlı bir özgürlüğe sahip olabilmişlerdi.
Kenti beş Frigyalı ve beş de Galat rahiple birlikte bir baş rahip yönetmişti. MÖ. 204 yılında Roma senatosunun Pessinus'a elçiler gönderip Kibele'nin kült heykelini Roma'ya getirtmesi ve orada inşa ettirilen bir tapınağa bu heykelin yerleştirilmesiyle kent çok büyük bir üne kavuştu. MÖ. 25 yılında Augustus, Galatia eyaletini kurunca, Pessinus Romalıların yönetimine geçmiştir.
Yapı çok ilginç bir plana sahiptir. Dar kenarlarında altı, uzun kenarlarında on bir sütun bulunan Peristasis (antik tapınağın etrafını çeviren sütun dizisine verilen ad) Hellen tapınağının değişik bir uygulamasını göstermektedir. Yapıyla ilişkisi olan ve bir theatron (Antik Yunan tiyatrosunda seyircilerin oturduğu kısma verilen ad) işlevi gören gösterişli bir basamak sırası ortaya çıkarılmıştır.
Tüm bu bilgileri yaşayarak öğrenmek
gezi yaptığınız süreç için unutulmaz anlar olacaktır.Bu yüzden Eskişehir'e gidersen Beylikova'ya uğramayı unutma.
Beylikova Nerede, Nasıl Gidilir?
Beylikova nerede diye sorulacak olursa; Eskişehir iline bağlı bir ilçe olan Beylikova, kuzeyde Mihalıççık ve Alpu, güneyde ise Sivrihisar ve Mahmudiye ilçeleri ile komşu durumundadır. Eskişehir yönünden Beylikova'ya ulaşmak için Eskişehir - Ankara E90 kara yolu kullanılarak Sivrihisar'a bağlı Kaymaz mahallesine gelmeden 8 kilometre önce sola dönülerek Beylikova'ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Eskişehir otogarından saat başı otobüsler de kalkmaktadır.