Kozmopolit bir ilçe olan
İstanbul Ümraniye, yaklaşık olarak 700 bin civarında nüfusa sahip bir bölgedir. Nitekim birçok şehirden daha fazla nüfusa sahip olan Ümraniye, insanların aklında hep trafiğiyle, karmaşıklığıyla kalmıştır. Ancak tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan
Ümraniye gezilecek yerler çok fazladır. Bu kapsamda Ümraniye'nin kuru kalabalığının dışına çıkılarak bu ilçeyi nasıl yaşayabileceğiniz, nasıl hissede bileceğinize ilişkin bir yazı derledik.
İstanbul sınırları içerisinde yer alan Ümraniye, yaklaşık olarak 46 km2 alan üzerine kurulmuş olup 20 belde ve semtten oluşan bir ilçedir. Nitekim Anadolu yakasında yer alan Ümraniye'nin kuzeyinde
Beykoz, doğu tarafında
Kartal, güneyinde
Kadıköy, batısında ise;
Üsküdar bulunmaktadır.
Ümraniye Tarihi
Ümraniye tarihi, Frigyalılara kadar uzanmakla beraber tarihin bir döneminde Ümraniye bölgesinin tamamen ağaçlarla kaplı olduğu, insanlar tarafından cennet olarak ifade edildiği biliniyor. Nitekim 785’li yıllarda bu bölgeye yerleşen Frigyalılar, bu bölgenin tamamını çam ağaçlarıyla donatmışlardır. İlerleyen tarihlerde ise; Ümraniye Bizans egemenliğinde bulunmuştur. Daha sonra Danışmentliler, Selçuklular ve son olarak Osmanlılar tarafından Bizans’tan almaya çalışmışlar ve nihayet Orhan Gazi döneminde Ümraniye Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Balkan savaşları esnasında Balkanlardan kaçarak Osmanlı’ya gelen insanlar Ümraniye bölgesine yerleştirilmiştir. O dönemde bu bölgeye göç ile yerleşenlerin sayısı oldukça artınca Ümraniye’ye muhacir köyü denmiştir. Nitekim 1960 yılına kadar İstanbul’da bir köy olarak kalan Ümraniye, bu tarihten itibaren insanların akımına uğramış ve kentleşmiştir. Günümüzde bu bölgede özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicileri bulabilirsiniz.
Ümraniye'de Gezilecek Yerler
İstanbul Ümraniye, Marmara bölgesinde bulunan ancak deniz kıyısı olmayan bir ilçedir. 50-60 sene öncesine kadar bir köy olan Ümraniye'nin bazı bölgeleri köy özelliğini kaybetmeden günümüze gelebilmiştir. Özellikle de tarih itibariyle önem arz eden Ümraniye’de turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler vardır.
Ümraniye'de Gezilecek Doğal Yerler
Trabzon Park
Ümraniye ormanın içinde yer alan Trabzon Park, konum itibariyle ormanın en iyi bölgesinde bulunuyor. Kaldı ki tüm ormanı tepeden kuş bakışı açısıyla gören Trabzon Park, özellikle hafta sonlarında kafasını dinlemek, doğa havası almak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Ayrıca park içerisinde yemek yiyebileceğiniz yerlere de ulaşabilirsiniz.
Dudullu Tepesi
İstanbul’da yaşayanlar için çok fazla bir şey ifade etmese de şehir dışından gelen bir gezginin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Dudullu Tepesi’dir. Harika bir manzaraya sahip olan Dudullu Tepesi, aynı zamanda aşıklar tepesi olarak da bilinmektedir. Bu tepeye Üsküdar’dan kalkan otobüslerle ortalama 45 dakika gibi bir sürede gidebilirsiniz.
Ihlamurkuyu Ormanı
İstanbul’un gürültüsünden ve stresinden kaçmak isteyenler için çok iyi bir alternatif olan Ihlamurkuyu Ormanı, Trabzon Park’ın alt taraflarında yer almaktadır. Trabzon Park kadar doğal bir güzelliğe sahip olan bu ormanı ziyaret ederek rahat bir nefes alabilirsiniz.
Birlik Mahallesi
İstanbul’da semt aralarında çekilen film ve dizi sahnelerinin çoğunlukla çekildiği yerlerden biri İstanbul Ümraniye’de yer alan Birlik Mahallesi’dir. Cemil Meriç mahallesi olarak da bilinen bu bölgede nostaljik evler, sokaklar ve caddeler bulunur. Dar sokaklarda insanların sokak ortasına çamaşırlarını astıklarına şahit olabilirsiniz. Nitekim biraz daha kültür gezisi yapmak yeni insanlar görmek isteyenlerin Birlik Mahallesini ziyaret etmelerini tavsiye edebiliriz. Kaldı ki bu mahallede 80’li yılların İstanbul’unu bulabilirsiniz.
Şile Yolu Ormanı
Eski ormanlıklarla dolu olan Ümraniye’de zamanla kentleşme oldukça ormanların yerini betonarme evler, yapılar aldı. Ancak az da olsa bu bölgede halen ormanlar bulunmaktadır. Nitekim İstanbul’un ciğerleri olarak bilinen bu ormanlardan biri olan Şile Yolu Ormanı, Trabzon Parkın yakınlarında yer almaktadır. Hafta sonu kafasını dinlemek isteyen, piknik yapmak isteyenler için Şile Yolu Ormanı’nı denemelerini önerebiliriz.
Hekimbaşı Av Köşkü
1800’lü yıllarda Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen Hekimbaşı Av Köşkü, Sultan Abdülaziz’in köşkü olarak bilinir. Osmanlı mimarisinde farklı bir mimariye sahip olan bu köşk, görünüş itibariyle oldukça ilgi çekmektedir.Nitekim 1999 yılında restarasyona alınarak 2001 yılında turistlerin beğenisine sunulan Hekimbaşı Av Köşkü, Ümraniye’ye gelenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Bu yerlerin dışında Ümraniye çarşı, semt pazarı, parkları ve avmleri ziyaret edebilirsiniz.
Ümraniye Nerede, Nasıl Gidilir?
Ümraniye nerede sorusu İstanbul'a yeni gelmiş olan birçok insan tarafından sorulmaktadır. İstanbul dışında yaşayan insanların sıklıkla duyduğu yerlerden biri olan Ümraniye’ye nasıl gidileceği merak konusudur. Ancak Ümraniye’ye İstanbul’un herhangi bölgesinden ulaşmak mümkündür. Özellikle Anadolu yakasından otobüs yahut dolmuşlarla 20-25 dakikada Ümraniye’ye gidilebilir. Ümraniye’ye ulaşım için İETT otobüslerini kullanabilirsiniz.