İnegöl gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Bursa İnegöl ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Bursa, Türkiye'nin büyük metropol kentlerinden biridir. Bursa, en çok nüfusa sahip illerden 4. sıradadır. Ekonomik açıdan da gelişmiş kentlerden birisidir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 verilerine göre Bursa ilinin en büyük merkez ilçelerinden biri İnegöl'dür. İnegöl ovası, uzun yıllar boyunca sular altında kalmıştır. Bu yüzden Subaşı ya da Gölbaşı anlamına gelen İnegöl adı kullanılmıştır.
İnegöl yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişi vardır.
İnegöl ile ilgili bulgular m.ö 3000 yıllarına kadar uzanır. İnegöl'ün tarihinde bulunan medeniyetler; Lidyalılar, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Britanyalılar'dır. Osmanlı da ilk fethedilen kale İnegöl'e bağlı olan Kulaca Köyü'nde bulunur. İnegöl Osmanlılar tarafından 1299 da fethedildi. Son zamanlarda en fazla merak edilen sorulardan biri de
İnegöl'de gezilecek yerler nelerdir? olmaktadır.
Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri ile de dikkat çeken İnegöl’de Türkiye'nin 3. büyük mağarası olan Oylat Mağarası, Oylat Şelalesi, İnegöl Ormanları, Oylat Kaplıcaları, Pazarı ve vadisi mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerdir. Oylat mağarasında kelebekler, binayaklılar ve yarasalar yaşar. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ile de dikkat çeken İnegöl’de İnegöl Kent Müzesi, İshak Paşa Külliyesi, Ortaköy Kervansarayı mutlaka gezilmelidir.
Alışveriş yapmak istiyorsanız Bursa'nın 2.büyük alışveriş merkezi olan İnegöl Alışveriş Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. İnegöl’ün kaplıcaları ile ünlü Oylat’ında güzel bir tatil yapabilirsiniz. Dönemlerini takip ettiğinizde uygun fiyatlara tatiliniz yapabileceğiniz oteller son derece nezih ve orta-üst sınıf hizmet sunar. Özellikle kaplıca termal sularından faydalanmak istiyorsanız İnegöl çok iyi bir tercih olacaktır.
İshak Paşa Külliyesi
İnegöl Çarşısı'nın içinde olan İshak Paşa Camisi, medrese ve türbesiyle beraber bir yapı topluluğu oluşturmaktadır. XV. yüzyıl da Osmanlı mimarilerinin örneklerinden biridir. Külliye de imaret, zaviye, ahır ve han da bulunmaktaydı. Bunlardan şimdiye kadar sadece cami, medrese ve türbe gelmiştir.
İshak Paşa, Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II. Murat döneminde yaşamış olan önemli devlet adamlarından birisiydi. İshak Paşa, 1487 yılında Selanik de ölmüş, vasiyeti üzerine İnegöl'e getirilip, burada bulunan külliyesine gömülmüştür. İshak Paşa Camisi, 1468- 1469 yıllarından önce bitmiştir. Cami de kuzey güney olarak eş kare planlı, üzerinde kubbeli iki mekan ve girişte küçük kubbeli iki yan mekandan oluşur.
Cami ters T planlı, yan mekanlı ya da zaviyeli camiler grubundadır. İshak Paşa Caminin doğu ve batısında altı payeli, üzerlerinde kubbeli beş bölümlü son cemaat yeri vardır. Güney duvarında dikdörtgen mihrap nişi vardır. Mihrap nişinin iki tarafına ikişer pencere yapılmıştır. Caminin kubbelerinin hepsi sekizgen kasnaklı yapılmıştır. İshak Paşa Camisinin içerisi sıvalıdır.
İnegöl Kent Müzesi
İnegöl'ün merkezinde yer alan İshak Paşa Külliyesinin yanındadır. Halkın desteğiyle açılmış olan İnegöl Kent Müzesi Türkiye de ilçede açılmış olan ilk kent müzesi olarak bilinir. Tarihi belediye binasında hizmete açılmıştır. Müzede çok sayıda tarihi eser ve obje vardır. Kent Müzesi İshak Paşa Külliyesinin o eski ve tarih kokan manzarası ve Çınaraltı bahçesinin manzarasıyla muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır.
Oylat Kaplıcaları
Oylat kaplıcaları, İnegöl'ün merkezine yaklaşık 27 km uzaklıkta bulunur. Uludağ'ın kar suları ve kaynak sularından beslenir. Oylat kaplıcalarının suyu şifalı su olarak bilinir. Radyoaktif sıcak sulara sahip olan kaplıcalar, romatizmaya, kadın hastalıklarına, çocuk felci ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. İçinde iki hamam ve çok sayıda otel vardır. Bu yüzden kaplıcalar tatil için tercih edilebilir. Kaplıcalara bağlı Oylat Şelalesi de ihtişamlı görüntüsü, ıhlamur, çam, meşe ve kestane ağaçlarıyla harika bir görüntü meydana getirir.
Oylat Mağarası
Oylat mağarası, Oylat kaplıcalarına yaklaşık olarak 2 km uzaklıktadır. 665 metre uzunluğundadır. Türkiye'nin en büyük 3. mağarasıdır. Bursa Mağarası olarak da adlandırılabilir.
Mağaranın dikitleri, sütunları ve damlataşlarıyla muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Mağara birbirine bağlı olan iki kattan oluşur. İkiye ayrılmış olan mağaranın gelişimlerine göre menderesli bir profili vardır. 2 ve 5 metre arasındaki genişliğe sahip girişten çöküntü salonuna kadarki bölümün tavanının yüksekliği 15 metre olarak bilinir.
Geniş alanlar kaplayan kısımları dev kazanı ve damlataş havuzlarıdır. Mağara da kelebek, yarasa, solucan ve bin ayaklı canlılara rastlanır. Mağara geçitlerinde bir rüzgar hissedilir.
İnegöl Ormanları
İnegöl ormanları, Uludağ'ın kuzey doğu eteklerine doğru uzanır. Mezit köyüne kadar çam ormanları ile kaplı yaylıları bulunur. İrili ufaklı mağaraları da vardır.
Hilmiye Köyü
İnegöl de bulunan Oylat Çayının doğusunda yer alır. Hilmiye köyünde özellikle ahşap ve kerpiçten yapılmış tarihi evler bulunur. Hilmiye köyü ile Oylat arasında yaklaşık 20 km mesafe bulunur. Aynı zamanda güzel bir köy kahvaltısı yapmak isteyen de Hilmiye Köyüne gidebilir. Harika bir doğaya sahiptir.
Oylat Pazarı
Oylat, genel olarak yalnızca dinlenmek ve tatil yapmak isteyen kişilerin tercih ettikleri bölgelerden birisidir. Oylat'ın oldukça şirin bir pazarı bulunur. Oylat pazarı otel konumlarına en çok 300 metre uzaklıkta yer alır. Yani birçok otele yakındır. Oylat pazarında hediyelik eşyalar, bitkiler, meyve çeşitleri ve kuruyemişler bulunur.
İnegöl'de Ne Yenir?
İnegöl denilince akla ilk olarak İnegöl Köftesi gelir. Köftesi ilçe ile o kadar bütünleşmiştir ki girişinde çok büyük bir köfte heykeli bile bulunur. İnegöl köftesinin yanında piyazını ve İnegöl şırasını da mutlaka denemelisiniz.
İnegöl Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bursa iline bağlı İnegöl, bir ilçedir. Yaklaşık olarak 242.000 nüfusa sahiptir. İnegöl’ün Bursa merkez ile arasındaki mesafe yaklaşık olarak 45 kilometredir. Gezi programlarına İnegöl'ü de dahil edenler için
İnegöl nerede Sorusunu cevaplamak gerekir.
İnegöl Nerede?
Türkiye'nin kuzeybatısında Marmara bölgesinde yer alır ve Bursa iline bağlıdır. Kuzeyinde Yenişehir, güneybatıda Keles, kuzeybatıda Kastel bulunur. İnegöl ilçesinin merkezi oldukça gelişmiştir. Tarihi açıdan çok önemli bir merkezdir. İlçedeki Oylat adlı merkez ise Bizans döneminden kalma tarihi bir alandır.
İnegöl'e Nasıl Gidilir?
Bursa ile İnegöl arası yaklaşık olarak araç ile 50 dakika civarında 48 kilometre mesafededir. Balıkesir ve İnegöl arası ise araçla yaklaşık 2 saat, Trabzon İnegöl arası ise araçla yolculuk yaparsanız 14 saat sürer ve 1050 kilometredir. İstanbul İnegöl arası 277 kilometredir ve araç yolculuğu 40 saat 25 dakika civarında sürmektedir. Ankara ilimiz ile İnegöl arası 340 kilometre ve araçla yaklaşık 40 saat 20 dakika civarındadır. Kocaeli ile mesafesi ise 187 kilometre ve araçla saat mesafesi ise 2 saat 35 dakika civarındadır.
Bursa-İnegöl-Ankara kara yolu, İnegöl-Yenişehir-İznik kara yolu, İnegöl-tahta köprü-Domaniç kara yolu ulaşımı kolaylaştırmaktadır. İnegöl- Yenişehir-İznik yolu üzerinden Yalova’ya çıkış yapılır. İnegöl otogarından şehirler arası seyahat edebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise İstanbul-Mudanya feribotudur. Feribottan inince Bursa’dan İnegöl'e otobüs ile gidebilirsiniz. İstanbul otogarından da İnegöl'e giden pek çok otobüs firması vardır.