Akşehir gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Konya Akşehir ilçesi hakkında kısa bilgi verelim:
Konya'nın Nasreddin Hoca ile tanınmış olan şirin ilçesi Akşehir'in yüz ölçümü 1442 metrekaredir. Denizden yüksekliği 1050 metre olan ilçe, Afyon-Konya karayolu üzerindedir. Afyon'a 90 km, Konya'ya ise 135 km mesafededir. Konya'nın en büyük ilçelerinden birisi olma özelliğini taşımaktadır. Zengin bir kültür mozaiğine sahip olan
Akşehir'de gezilecek yerler arasında ilk sırayı Nasreddin Hoca Türbesi alıyor. Düşünürken güldüren fıkraları ile tanınan Nasreddin Hoca'nın doğum yeri ve ölüm yeri Akşehir'dir.
Akşehir'de Gezilecek Yerler Nereleridir?
Akşehir'de gezilip görülmesi gereken yerler arasında en önemlilerinden bir tanesi de Batı Cephesi Karargahı Müzesi'dir. Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi işte bu karargahtan idare edilmiştir. Tarihi dokusunu halen daha koruyan bu karargah günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak bir doğal güzellik arayanların beklentisini karşılamak adına Akşehir Gölü yeterli olacaktır. Bu gölün aynı zamanda Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı göl olduğu da ifade edilmektedir.
Nasreddin Hoca Türbesi
Nasrettin Hoca 1284 yılında Akşehir'de vefat etmiştir. İlçenin merkezine bağlı Nasreddin Hoca Mahallesinde yaklaşık 80 dönümlük şehir mezarlığı yer almaktadır. Nasreddin Hoca, Selçuklu Döneminde Konya Akşehir’in en eski mezarlığına gömülür. Burada üzerinde 6 sütun bulunan kubbeli bir türbe yapılır. Zaman içerisinde harap olan Nasreddin Hoca türbesi bir çok kez onarımdan geçirilir. En son 1905 senesinde II. Abdülhamit zamanında yapılan onarımda günümüzdeki halini almıştır. Nasreddin Hoca Türbesi, Akşehir'de ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Taş Medrese (Arkeoloji Müzesi)
Akşehir'in tek medresesi olan Taş Medrese, ilçenin merkezinde yer almaktadır. Taş Medrese; türbe, mescit, çeşme ve imaretten oluşan bir külliyenin parçası halindedir. Geçmişten günümüze bu külliyeden medrese, mescid ve türbe ulaşmıştır. Taş Medrese; 1250 senesinde Anadolu Selçuklu Sultanı olan II. Keykubat zamanında inşa edilmiştir. Medrese; dört eyvanlı ve açık avluludur.
Taş Medresenin kapısından girildiğinde sol tarafta türbe bulunmaktadır. Çini süslemelerle süslenen türbenin kubbesi gerçek bir tarihi yapıttır. Burada yapılan restorasyon çalışmaları ile Taş Medrese 1965 senesinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Arkeoloji Müzesi özelliği taşıyan yapıtta, Akşehir ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilen tarihi eserler de sergilenmektedir. Neolitik Dönem ile 19. yüzyıl sonuna kadar insanlığın yaşamına ait tarihi eserleri görmek mümkündür.
Batı Cephesi Karargah Müzesi
1904-1905 yıllarında Belediye Binası olarak kullanılmak için inşa edilmiştir. Akşehir'in merkezinde yer almaktır. 24 Ağustos 1922 senesinde Büyük Taarruz Savaşının Batı Cephesi için karargah olarak kullanılmıştır. 1966 senesinde yeniden restore edilen Batı Cephesi Karargahı binası müze olarak hizmete açıldı.
İki katlı olan binanın giriş katında Büyük Taarruz hazırlıkları ile Büyük Taarruzu anlatan pano bulunmaktadır. Müzenin üst katında da Atatürk’ün çalışma yaptığı ve Büyük Taarruz için kararının alındığı bir oda bulunmaktadır. Bu katta bulunan diğer odalarda ise levhalar, Nutuk’tan alıntılar, haritalar, fotoğraflar, silahlar ve belgeler sergilenmektedir.
İmaret Camii
İmaret Camii, Nasreddin Hoca Türbesinin güneyinde yer alıyor. İmaret Camii Akşehir ilçesinde bulunan tek Osmanlı Camisidir. Dönemin Osmanlı Padişahı olan II. Beyazıt zamanında, yapılan İmaret Camii'yi Rumeli Beylerbeyi Hasan Paşa inşa etmiştir. Yıllar boyu kültürel bir merkez olarak işlev gören cami, yoksullara yemek dağıtan bir aşevi işlevi görmüştür. Bu yüzden İmaret Camii adını almıştır. Caminin önünde dünyanın en büyük tek parça halısı bulunan bir şadırvan yer almaktadır.
Gülmece Parkı
Gülmece parkı, Nasreddin Hoca Türbesinin yanında bulunmaktadır. Parkın içinde kafeterya, havuz ve çocuk bahçesi vardır. Ayrıca parkın tam ortasında 4 metre yüksekliğe ve 6 metre çapa sahip büyük bir bakır kazan da bulunmaktadır.
Parkın içinde dikkat çeken çok sayıda heykel bulunmaktadır. Heykeltıraş Cemil Güntepe tarafından yapılan bu heykeller Nasreddin Hoca fıkralarını anlatmaktadır. Bunların yanında Türk gülmece sanatına etkisi olan sanatçılara ait büstler de parkın içerisinde bulunmaktadır. Parka gülmece adının verilmesi de bu heykel ve büstlerden kaynaklanmaktadır.
Hıdırlık Tepesi
Akşehir ilçesinin merkezine 4 km mesafede bulunan temiz suyu ve havası ile ön plana çıkan bir dinlenme yeridir. Hıdırlık Tepesi, akarsu çevresinde yer almaktadır. Bu yüzden mesire alanı olarak yoğun ilgi görmektedir.
Ayrıca Hıdırlık Tepesi'nde muhteşem güzelliğe sahip olan ve Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı göl olan Akşehir Gölü de yer almaktadır.
Akşehir'in Kültürel Açıdan Bir Önemi Var mıdır?
Akşehir, ülke çapında ünlü olan Nasreddin Hoca'nın da memleketi olarak bilinmektedir. Hatta dünyanın merkezi olarak da adlandırılmakta olan bölge bu ilçede yer almaktadır. Buna ek olarak Akşehir'de Nasreddin Hoca'nın adının verildiği bir arkeoloji ve etnografya müzesi de yer almaktadır.
Akşehir’de Ne Yenir?
Akşehir neyi meşhur? denildiğinde; Konya'ya bağlı ve tarihten izler taşıyan Akşehir’in mutfağı da oldukça zengindir. İlçenin meşhur yemekleri arasında Herse, Zülbiye, Ergömez, Nasreddin Hoca Peynir Baklavası yer almaktadır.
Konya mutfağına ait olan etli ekmek, Akşehir'de en güzel haliyle tadılabilir. Buna ek olarak bamya çorbası da muhakkak tadına bakılması gereken özel lezzetler arasındadır. Bu lezzetlerin tadına bakmak için Akşehir'de çok sayıda lokanta yer alır. Hem tatlı bir atıştırmalık arayan hem de bunu hediyelik eşya olarak satın almak isteyenlerin beklentisini ise Konya şekeri karşılayacaktır.
Akşehir'de genellikle tarım ve hayvancılıkla geçim sağlamaktadır. Son zamanlarda yapılan projeler, tanıtımlar ve gelişen altyapı ile fotoğrafçıların ve turistlerin de yoğun ilgisini çekmektedir.
Akşehir Nerede?
Akşehir, Konya'nın ilçelerinden bir tanesidir. Aynı zamanda Akşehir, Afyonkarahisar ve Isparta ile de komşu olan bir ilçedir. Konum olarak il merkezine yakın bir yerde bulunmaz. Konya il merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 135 kilometre kadardır. Bu yol da özel araçlar yaklaşık bir saat otuz dakika kadar sürecektir. Ancak elbette toplu taşıma ile bu süre bir miktar daha uzayabilecektir. "
Akşehir nerede?" sorusuna verilecek en makul cevap da bu yazıda ifade edilmiştir.
Akşehir'e Nasıl Gidilir?
Akşehir'e ilk olarak hava yolu ile ulaşım mümkün olabilmektedir. Ancak Konya Havaalanı Akşehir'e pek de yakın olmayan bir bölgededir. Bu nedenle havalimanından ya araç kiralamak ya da toplu taşıma kullanmak icap edecektir.
İzmir,
İstanbul ve Danimarka, Almanya gibi ülkeler başta olmak üzere pek çok yurt dışı noktasından Konya'ya uçuşlar aktarmasız olarak mevcuttur. Akşehir'e kara yolu ile de ulaşım mümkün olabilecektir. Araçla gelecek olanlar için Akşehir Konya'nın batı ucunda yer almaktadır. Buna ek olarak Akşehir'e demir yolu ile de ulaşmak son derece kolay olacaktır. Güzergahında Akşehir'in yer aldığı bölgelere giden trenler ile Akşehir Garı'nda inilerek rahatlıkla ilçe merkezine ulaşım sağlanabilecektir.