İstanbul Beyoğlu ilçesi son zamanların ilgi çekici yerleri arasında gösterilmeye başlaması ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Beyoğlu gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde İstanbul'un bu ünlü ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
İstanbul denilince ilk akla gelen yerlerden biri de Beyoğlu ilçesidir. İlçenin güzellikleri ve tarih, kültür kokan sokaklarının yanı sıra sanatla bütünleşmiş olması da ilçeyi ayrıca bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Alış veriş yapmak isteyenler için de pek çok alış veriş merkezi seçeneği bulunmaktadır. Bu cazibe merkezi ilçeyi görmeyenlerin merak ettikleri pek çok şey bulunmaktadır. Beyoğlu denilince merak edilen şeylerden biri de
Beyoğlu'nda gezilecek yerler olmaktadır. Beyoğlu'nda gezilecek ve güzel vakit geçirilecek pek çok yer bulunmaktadır.
Beyoğlu Sokaklarında Neler Var?
Kafe, restoran ve pasajlar açsından zengin bir yer olan istiklal caddesi, sakin bir gün geçirmek için taksim gezi parkı, hediyelik eşyalar alabileceğiniz pasajlar, restoranlar, çikolata satan yerler, ünlü Çiçek pasajı, turistik olarak büyük öneme sahip olan Galata Kulesi, Galatasaray Lisesi, rengarenk görüntüsü ile kafelerin bulunduğu Fransız sokağı, en eski hamamlardan olan Galatasaray hamamı, Pera müzesi, Tophane çeşmesi, Türvak sinema müzesi, Kamondo merdivenleri, Galata Mevlevihane’si, Aynalıkavak Kasrı bölgede bulunmaktadır. Ulaşım bakımından birbirlerine yakın mesafede bulundukları için rahatlıkla gezi yapmak mümkündür.
Miniatürk, İstiklal Caddesi ve Gezi Parkı
İstanbul'a gelenler
Beyoğlu Sütlüce'de bulunan Türk ve Osmanlı Mimarisine ait bu maket eserlerden oluşan alanı mutlaka ziyaret etmelidir. İstiklal Caddesi bir diğer Beyoğlu sembol alanıdır. Caddede birçok ünlü mağaza, restoran ve kafe bulunmaktadır. Türkiye'nin en yoğun caddelerinde biridir. Oldukça fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir mekandır. Gezi Parkı Taksim Beyoğlu'nda bulunan bir şehir parkıdır. Güzel bir mimariye sahip olan park bir dinlece yeridir.
Galata Mevlevihanesi
1491 yılında İskenderpaşa'nın talimatı ile yapılan bu tarihi bina İstanbul'da bulunan Mevlevihanelerin en tarihi olanıdır. Beyoğlu Şahkulu Mahallesinde bulunan bu özel mekan mutlaka görülmelidir.
Kamondo Merdivenleri
1850 yılında inşa edilen bu merdivenler günümüzde sağlam bir şekilde korunmaktadır. Beyoğlu'nun sembollerinden biridir. 1850 yılında yaptırılan bu merdivenler o yıllarda Beyoğlu'nda ünlü ve tanınan bir aile olan Salomon Kamonda adına inşa edilmiştir. Tarihi merdivenlerin inşasında art nouveau sanat tarzı hakimdir. Merdivenler ilginç yapısıyla görülmeye değerdir.
Galata Kulesi
İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bu kule en eski yapılardan biridir. 528 yılında yaptırılan
Galata Kulesi oldukça çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Kule bir Bizans yapısıdır. İç ve dış mimarisindeki farklılıklar ile oldukça dikkat çekici bir tarihi yapıdır. Kule'nin manzarası da oldukça güzeldir. Galata Kulesi'nin içinde bir restoran da yer almaktadır. Ayrıca isteyenler kulenin içini de gezme şansına sahip olmaktadırlar.
Beyoğlu Pasajları
Beyoğlu ilçesi pasajlar bakımından da oldukça zengindir. Görülmesi gereken pasajlardan biri 1977 yılında yapılan Atlas Pasajıdır. Pasajda pek çok mağaza yer almakla birlikte Atlas Sineması ve tiyatro da sanatseverlere hizmet vermektedir. Bir diğer pasaj 1876 yılında yapılan Çiçek Pasajı'dır. Pasajda pek çok restoran vardır. Pasaj oldukça süslü bir mekandır. 1908 yılında inşa edilen Suriye Pasajı da kürkçü ve derici mağazaları ile ün yapmıştır. Halep Pasajı tanınan bir diğer pasajdır. Pasajda pek çok mağaza yer almaktadır. Osmanlı Mimarisinin en güzel eserlerinden biri de El Hamra Pasajı'dır. Bu pasajda pek çok bar yer almaktadır.
Kılıç Ali Paşa Hamamı ve St. Antuan Kilisesi
1578-1583 yılları arasında inşa edilen hamam günümüzde de hizmet vermektedir. Osmanlı Mimarisinin önemli eserlerinden biridir. St. Antuan Kilisesi ise daha eski bir binadır. Kilise 1230 tarihinde rahiplerin yaptığı bir dini yapıdır. Kilise İstanbul'un en büyük Katolik Kilisesi olarak bilinmektedir. Kilise oldukça hoş bir mimariye sahiptir. Yabancı ve yerli turistlerin Beyoğlu'na geldiklerinde en çok ziyaret ettikleri mekanların başında gelmektedir. Kilise geçmiş görkemi ve güzelliğini günümüze kadar taşımıştır.
Beyoğlu Müzeleri
Beyoğlu İlçesi müzeler bakımından oldukça zengindir. Pera Müzesi bu müzelerden biridir. Pera Müzesi 1893 yılında yapılan Tepebaşı'nda bulunan tarihi binada hizmet vermektedir. Suna ve Kıraç Vakfı 2005 yılında müzeyi kurmuştur. Müze her yıl pek çok uluslararası sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca müzenin bulunduğu bina da art shoplar, sergi salonları ve ünlü pek çok kafe yer almaktadır.
Beyoğlu'nda bulunan bir diğer müze
İstanbul ModernSanat Müzesidir. 2004 yılından bu yana ziyaretçi kabul eden müzede fotoğraf ve video alanları ile sergi salonları yer almaktadır. Beyoğlu'nun ünlü müzelerinden bir diğeri Galatasaray Müzesi'dir ve müzede takıma ait kupalar ziyarete açılmıştır. 2001 yılında kurulan İstanbul Uluslararası Ufo Müzesi ilginç ve görülmesi gereken bir diğer müzedir. 1995 yılında kurulan Denizcilik İşletmeleri Müzesi de denizcilikle ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müzedir.
Osmanlı Tarihi ilgi alanına girenler ise mutlaka Osmanlı Bankası müzesini ziyaret etmeden İstanbul'dan ayrılmamalıdır. Orhan Kemal hayranları ise Orhan Kemal Müzesi'ni mutlaka ziyaret etmelidir. Ayrıca Beyoğlu Hasköy'de bulunan
Rahmi Koç Müzesi de dikkat çeken müzelerden biridir.
Beyoğlu Nerede ve Nasıl Gidilir?
İstanbul denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi olan
Beyoğlu hem tarihi hem de kültürel yönden gezilecek pek çok mekanı olduğundan dolayı turizm açısından oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır.
Beyoğlu nerede diye sorulacak olursa; İstanbul’un merkez ilçelerinden birisidir. İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Beyoğlu, eskiden Bizanslılar tarafından bu bölge Pera olarak da söylenmiştir. Pera’nın anlamı ise karşı kayadır. İstiklal caddesinin civarına Beyoğlu denilmektedir. 45 mahallesi bulunan Beyoğlu'nun Marmara denizine ve Haliç'e kıyısı bulunmaktadır. Buraya ulaşım pek çok araçla kolayca sağlanmaktadır.
Beyoğlu’na Ulaşım
Beyoğlu genellikle adı duyulmuş semtlere sahiptir. Bu semtlerden bazıları; cihangir, şişhane, Kabataş, tünel, Kasımpaşa, kuledibi, Tepebaşı, Galatasaray, tophane, çukurcuma, Yeşilçam sokağı, Cezayir sokağıdır. Marmara bölgesinde buluna Beyoğlu’nun şehir merkezine olan mesafesi yaklaşık olarak 4 km yani 7 dakika civarıdır. Beyoğlu’na havaalanı ile ulaşım direkt olarak sağlanabilmektedir. Ayrıca metro ve şehir içinde bulunan pek çok otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Daha rahat bir şeklide gezmek için ise özel araç tercih edebilirsiniz.
Beyoğlu’na Yol Tarifi
Taksim meydanı ile Beyoğlu arası 2,5 km olduğu için yürüyerek gitmek mümkündür. Ortalama 9 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Galata Kulesi ile Beyoğlu arası ise 3 kilometre yürüyerek ortalama 10 dakika sürmektedir.
Eminönü ile arasında 4,5 km bulunmaktadır ve ortalama 15 dakika sürmektedir. Atatürk hava limanı ile 21 km mesafe bulunur ve ortalama 28 dakika sürmektedir.
Üsküdar ile arasında 16 km bulunmaktadır ve yaklaşık 20 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Maslak ile arasında 14,5 km bulunur ve yaklaşık olarak 17 dakika sürede ulaşılır.
Avcılar ile arasında 33 km bulunmaktadır ve 41 dakika süre almaktadır.
İstanbul hava limanı ile arasında 43 km bulunmaktadır ve 38 dakikalık mesafededir. Maslak ile arasında 14 km mesafe bulunur ve 17 dakikalık mesafededir.