Bingöl Solhan ilçesi son zamanların ilgi çekici mekanları arasında gösterilmeye başlaması ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Solhan gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Doğu Anadolu'nun bu güzel ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Solhan, Bingöl’ün ilçelerinden biridir. İl merkezine 150 kilometre mesafede bulunur.
Solhan ilçesi doğal ve tarihi mirasıyla dikkat çekici yerlerden biridir. Turistik açıdan pek bilinmeyen Yüzen Ada bu ilçe sınırları içinde bulunur. Bu doğa harikası gezilere güzel bir anı katar. İlçenin ormanlık alanları güney kesiminde yoğunlaşmıştır. Ormanlık alanda yoğun olarak görülen ağaçlar Meşe, Ardıç, Sakız, Yabani Kavak, Alıç ve Elma’dır. Diğer yandan ilçe ve çevresinde doğal, el yapımı birçok mağara da bulunur. Solhan'ın tarihine kısaca değinmek istedik.
Solhan Tarihi
Solhan ilçesinin adı Beglon’dan türemiştir. İlçe yerleşiminin 2 kilometre batısında Mezgeft adıyla anılan bir yer bulunur. Zamanında bu alan Beglon isminde bir beyin yönettiği bir alandır. Zaman için de Beglon ismi Boglon olarak değişmiş ve 1932 yılında ilçenin adı Solhan olmuştur.
Solhan ilçesinin bulunduğu alanda ilk yerleşimin tarihi Hititlere kadar uzanır. Milattan önce 2000’li yıllarda Hurriler, Fırat Nehri kıyısında Vasukani kentini kurmuş ve buradan Anadolu’ya yayılmışlardır. Milattan önce 1360’ta ise Hititler Toros Dağları’nı geçerek Hurrileri sıkıştırmaya başlamıştır. Bu olaydan sonra bölge Hititlerin hâkim olduğu yerler arasına girmiştir. Milattan önce 745 yılında ise Asurlar bölgeyi ele geçirmiştir. Daha sonra bu çevreye Med, Babil ve Urartular saldırmış ve bölge Medlerin eline geçmiştir. Sonraki dönemde Büyük İskender bölgeyi sınırlarına katmıştır. Büyük İskender öldükten kısa süre sonra da Roma İmparatorluğu Solhan ve çevresine hakim olmuştur.
1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra bölgede Türkler görülür. Roma’dan sonra Selçuklu Devleti’ne geçen bölge Moğollar ile girilen Kösedağ Savaşı’ndan sonra Moğollar’a geçmiştir. Aynı tarihlerde Akkoyunlular Diyarbakır’ı yurt edinmişlerdir. Daha sonra Bingöl ve çevresini de sınırlarına katmışlardır. Bölgede Osmanlı hakimiyeti ise 1473 yılında başlamıştır. Bu tarihte Osmanlı Devleti Otlukbeli Savaşı’nda Uzun Hasan'ı yenerek bölgeyi ele geçirmiştir. Osmanlının bölgedeki hakimiyeti Yavuz Sultan Selim döneminde Çaldıran Savaşı’yla güçlenmiştir.
Yüzen Ada
Yüzen Ada adı verilen doğa harikası Solhan’ın Hazarşah köyünde bulunan Aksakal göl mezrasında bulunur. Burada yaşayan insanların keşfettiği alan Bingöl- Solhan yolunun 4,5 kilometre çıkışındadır. Yüzen Ada, bölgedeki doğal oluşumlardan biridir. Alandaki krater gölünün çevresi dağlar ile kaplıdır ve göl düzlük alanda bulunur. Üzerinde adacıklar bulunan krater gölü 300 metrekare kadar bir alanı kaplar. Derinliği 50 metre kadardır.
Su seviyesi mevsimden mevsime değişmez ve tatlı, berraktır. Bu gölün üzerinde üç adacık bulunur. Bunların kara ile bağlantısı yoktur. Adaların üzerine çıkıldığında sal gibi ağır ağır hareket ederler. Üzerlerinde birkaç tane dişbudak ağacı bulunur. Bitki kökleri adanın toprağını sarmış vaziyettedir. Bitkiler adanın altındaki göl suyu ile beslenir. Gölün çevresi ise yeşillikler ve meşe ağaçları ile çevrilidir.
Zağ Mağarası
Zağ Mağarası Bingöl- Muş karayolunun 18’inci kilometresinde yer alır. Dağa yaslanmış vaziyetteki kayalık alanın geneline yayılmış halde bulunur. Mağaranın birçok odası bulunur. Mağara 3 katlıdır ve toplam 26 odası vardır. Bu alanların duvarlarında çok sayıda resim ve figür vardır. Mağaranın ilk katı depo olarak kullanılmıştır. İkinci kat oturma yeri olarak ayrılmıştır. Üçüncü kat ise harem alanı olarak kullanılmıştır. Mağaranın milattan önce 5’inci yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Roma döneminde bu mağaranın ilk Hristiyanların saklandığı alanlardan biri olduğu tahmin edilmektedir.
Solhan Nerede? Nasıl Gidilir?
Solhan Bingöl'e bağlı 8 ilçeden biridir. İl merkezine 150 kilometre mesafede bulunur. Batıda Bingöl merkez, kuzeyde Karlıova, güneyde Genç ilçesi ile çevrelenmiştir. Toplu taşıma ile buraya ulaşmak için Bingöl merkezden düzenli aralıklarla kalkan otobüsler kullanılabilir. Aynı şekilde çevre il ve ilçelerden de buraya giden araçlar vardır.