Isparta Keçiborlu, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında gösterilmeye başlaması ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Keçiborlu gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde bu güzel ilçemiz hakkında kısa bir bilgi verelim:
Keçiborlu Isparta'nın ilçelerinden biridir. İl merkezine 41 kilometre mesafede bulunur. Afyon’un Dinar, Dazkırı ve Başmakçı ilçelerine komşudur. Kuzeyde Uluborlu, güneyde Burdur Gölü ile çevrilidir. Burdur Gölü’nün 22 kilometrelik kıyısı ilçe sınırlarına dahildir. Yerleşim yerinin yanından uzanan dağlar Batı Torosların uzantılarıdır. İlçede ovalık alanlar da bulunur. Keçiborlu ilçesi özellikle Kuyucak köyündeki lavanta tarlaları ile ünlenmiştir.
İlçenin ismi eski tarihlerde Eudoxipolis, Keçikborlu ve Kiçiborlu olarak anılmıştır. Bu isimlerden türeyen Keçiborlu ismini bölgedeki küçük tepelerden almıştır. Kiçi kelimesi küçük, bor kelimesi taş anlamına gelir.
Keçiborlu tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede Hitit, İyon, Lidya, Helen, Pers, Roma ve Bizans medeniyetleri yaşamıştır. 1204 yılında ise Sultan Kılıç Arslan tarafından Selçuklu Devleti egemenliğine alınmıştır. Doğal yapısı ve sakinliği ile görülmeye değer yerlerden biridir.
Makalemizin geri kalan kısmında
Keçiborlu’da gezilecek yerler listesini inceleyelim.
Sinan Bey Camii
Sinan Bey Camii ilçe merkezindeki tarihi yapılardan biridir. İnşa edildiği tarih ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Dikdörtgen planlı olan yapı kırma çatı ile örtülmüştür. Tarihi cami ibadete açık vaziyettedir.
Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları
Kuyucak köyü
Ispartamerkeze 47 kilometre mesafede bulunan küçük ve şirin bir köydür. Daha önceki yıllarda gül yetiştiriciliği yapılan köy günümüzde lavanta tarlalarıyla ünlüdür. Yıl içinde çok sayıda ziyaretçi ağırlar. Burası “lavanta kokulu köy” olarak da bilinir. Türkiye’deki lavantanın büyük çoğunluğu burada üretilmektedir. Turistik açıdan gelişmiş olan köyde kamp alanları ve pansiyon da bulunuyor.
Köyde lavanta tarlaları geniş bir alanı kaplıyor. Haziran’ın ortasından Temmuz’un ortasına kadar mor renkli lavantalarla örtülü olan tarlalar görsel bir şölene dönüşüyor. Bu tarlalar fotoğrafçılığa ilgi duyanları da çekmeyi başarıyor. Burada her yıl fotoğraf yarışmaları düzenleniyor. Köyün içinde ise lavanta kullanılarak üretilen birçok ürün satılıyor. Sabun, bal ve çay gibi birçok ürün lavanta kokuyor. Bu ürünler köy halkı tarafından yapılıyor ve burada satılıyor. Ayrıca satış alanlarının yanın küçük bir kafe de bulunuyor. Burada lavanta kokulu bal, dondurma ve lavanta çayı sıkça tercih ediliyor. Köyde lavanta hasadı zamanında hasat şenlikleri de düzenleniyor.
Burdur Gölü Kıyısı
Keçiborlu ilçesinin güneyinde Burdur Gölü bulunuyor. Gölün 22 kilometrelik kıyı şeridi ilçede bulunuyor. Keçiborlu için göl ve çevresi doğa ile iç içe vakit geçirmek için avantaj sağlıyor. Çevresindeki mesire alanları sıkça tercih ediliyor.
Güvercinlik Mağarası
Güvercinlik Mağarası ilçeye bağlı Aydoğmuş köyündeki Akdağ çevresindedir. Kireç taşları içinde yer alan bir fay üzerinde meydana gelmiştir. Mağaranın için sarkıt, dikit ve sütun oluşumlarıyla bölünmüştür. 65 metre uzunluğa sahip olan oluşum damla taş açısından oldukça zengindir. Buraya ulaşım günümüzde zor olduğu için pek bilinen bir mağara değildir.
Keçiborlu Nerede? Nasıl Gidilir?
Keçiborlu nerede diye sorulacak olursa; bağlı olduğu Isparta’ya 41 kilometre mesafede bulunur. İlçe E-24 devlet karayolu üzerindedir. Bu yolu takip ederek ilçeye ulaşılabilir. İl merkezi ve çevre ilçelerden buraya sefer düzenleyen otobüsler vardır.