Bartın Güzelcehisar, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında gösterilmeye başlaması ile bu bölgeye seyahat planlayan gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Güzelcehisar gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Amasra Güzelcehisar hakkında kısa bir bilgi verelim:
Güzelcehisar Bartın'ın Amasra ilçesine bağlı bir köydür. Bartın il merkezine 17 kilometre mesafede bulunur. El değmemiş doğal güzellikler barındıran köy, koyları ve tarihi, kültürel yapısı ile de dikkat çekmektedir. Bölge yeşilin ve mavinin buluştuğu az bilinen bir alandır. Köyde tarihi yapılar, yöreye özgü mimariler, yaylalar, geniş ormanlar, volkanik oluşumlar ve berrak bir deniz iç içe bulunur. Köyün bir bölümü Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bu sayede bölgede mandalina ve limon ağaçları da bulunur. Köye ayrı bir hava katar.
Sizler için
Güzelcehisar’da gezilecek yerler listesini aşağıda sıraladık.
Tarihi Mahalleler
Güzelcehisar’da üç mahalle bulunur. Bunlar Yaylacık, Hisar ve Kapaklı’dır. Mahalleler dar sokaklı ve tarihi binalarla çevrili şekildedir. Evler yörenin kültürünü yansıtan mimariye sahiptir. Yeşil iç içe huzur dolu bir ortamı vardır.
Güzelcehisar Kalesi
Güzelcehisar Kalesi’nin geçmişi Cenevizliler Dönemi’ne kadar uzanır. Zamanında Kromna Kenti’nin gözcü kulesi olarak kullanıldığı biliniyor. 1900’lü yıllara kadar sağlamlığını koruyan yapıdan günümüzde sadece bir burç ayaktadır. Bölgeye hakim konumda yer aldığı için manzarası büyüleyicidir. Kalenin en yüksek noktasına çıkıldığında
Güzelcehisaryerleşimi kuş bakışı görülüyor. Kuzey tarafında ise geniş bir Karadeniz manzarası tüm yeşiliyle görülür.
Güzelcehisar Kalesi dik bir yamaca kurulduğu için tamamı araçla çıkılamaz. Kalenin 1,5 kilometre uzağında araç bırakılır ve kalan yol yaya olarak çıkılır. Bartın'ın en güzel noktalarından biridir.
Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunları 80 milyon yılda oluşmuştur. Günümüzde Karadeniz Dağları olarak görülen bölge 80 milyon yıl önce volkanların bulunduğu bir yay halindeydi. Bu alan Testis Okyanusu ile kaplı haldeydi. Yer hareketleri sonucu volkan serisinden akan lavlar soğudu ve kristalleşti. Soğuma sonucu lavların bulunduğu alanlar da büzüşmeye uğradı. Bunun sonucunda kayalarda bir gerilim meydana geldi ve çatlaklar git gide büyüdü. Milyon yıllar içinde bunlar düzgün geometrik şekiller aldı ve Lav Sütunu halini aldı. Dünya üzerinde lav sütunları Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia’da bulunur. Ender rastlanan bu oluşum Türkiye'nin önemli miraslarından biridir. Üzerinde hala jeolojik çalışmalar devam etmektedir. Bölgede ormanlar ve denizin yanı sıra böylesi ender bir oluşumun bulunması ayrıca önem taşır.
Ada
Güzelcehisar sahiline çok yakın bir konumda küçük bir ada bulunur. Kayalık ve üzerinde çalı, ağaç gibi bitkilerin olduğu adaya bir isim verilmemiştir. Fakat sahilden yüzerek ulaşılabilir, denizin keyfi bu küçük adada daha iyi çıkarılabilir.
Güzelcehisar Plajı
Ormanlık alanın hemen yanından
Güzelcehisar Plajı başlar. Temiz ve berrak bir denizi vardır. İleriki noktalarına irili ufaklı koylar bulunur. İlerisinde küçük bir kayalık şeklinde bir de ada bulunur. Denizin bazı kısımlarında sığ ve yüzmenin daha kolay olduğu alanlar da bulunur. Deniz turizmi açısından henüz keşfedilmemiş bir yer olduğu için doğası korunmuştur.
İnkumu Plajı
Sırtını yasladığı orman yeşili ve Karadenizin mavisi ile kestiği yerde cennetten bir köşe olan
İnkumu Plajı, 2.5 kilometrelik sahiliyle ziyaretçilerini bekliyor. Amasra merkezden 45 dakika mesafede bulunan plajda kişisel ihtiyaçlarınızı da karşılayabileceğiniz market ve restoranlar bulunur. Belediyenin hizmet verdiği İnkumu Plajına giriş ücreti alınmamaktadır.
Güzelcehisar Nerede? Nasıl Gidilir?
Güzelcehisar nerede diye merak edenler için; Bartın'ın Amasra ilçesine bağlıdır ve il merkezine 17 kilometre mesafede bulunur. Ankara tarafından gelecek olanlar Ankara-Bartın otobüsleri kullanabilir, Bartın’a indikten sonra buradan Güzelcehisar’a gidilir. Ankara ile Bartın arası 4 saat sürer. Özel araçla gitmek isteyenler Amasra ilçesi üzerinden 45 dakikada köye ulaşabilir. Amasra- Bartın- İnkumu üzerinden köyün sapağına girilir. Köye Amasra’dan ve Bartın’dan dolmuşlar da kalkar.