Kartepe'de gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde
Kocaeli Kartepe hakkında kısa bilgi verelim:
Kartepe Kocaeli iline bağlı ilçelerden biridir. İl merkezine 23 kilometre mesafede bulunur. Kartepe ilçesi kış turizmiyle öne çıkan yerlerden biridir. Marmara bölgesin Uludağ’dan sonra en çok ziyaretçiyi burası ağırlar. Samanlı Dağı ilçe sınırları içinde yer alır. Burası bölgenin üçüncü yüksek noktasıdır. Yaz turizmi açısından da Maşukiye beldesi öne çıkar. İlçenin geneli ormanlık alanlarla kaplıdır.
Kartepe Tarihi
Kartepe ve çevresindeki ilk yerleşimin Bitinya Krallığı zamanında kurulduğu tahmin edilmektedir. Sonraki yıllarda bölgede Roma ve Bizans İmparatorlukları hakim olmuştur. O dönemlerden ilçede herhangi bir yapı kalmamıştır. Uzun süre ilk yerleşimin 17’nci yüzyılda başladığı düşünülmüştür. Kartepe’nin merkezi tarihi İpek yolu üzerinde olduğu için Osmanlı döneminde önem kazanmıştır. Günümüzde doğal güzellikleriyle öne çıkan
Kartepe gezilecek yerler listesini sizler için sıraladık.
Kartepe Kayak Merkezi
Kartepe Kayak Merkezi Türkiye'nin kar turizmi açısından önemli yerlerinden biridir. Salmanlı Dağı zirvesinde bulunur. Burası Marmara Bölgesi’nin en yüksek üçüncü zirvesidir. Dağ İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir. İstanbul'a 1 saatli mesafede bulunduğu için sıkça tercih edilir. Kayak merkezi her yıl Aralık ayında faaliyete geçer. Konaklama imkanları gelişmiştir ve lüks bir otele sahiptir. Yeni başlayanlar ve profesyoneller için ayrı ayrı pistler bulunur. Pistlerin zirveye tekrar çıkmayı sağlayan dört lift noktası bulunur. Tesiste kiralık kayak donanımları da bulunur. Kayak sezonu kapandığında ise burada ATV ile safari, doğa yürüyüşü, paintball, dağcılık ve kar motosikleti gibi aktiviteler yapılır.
Maşukiye
Maşukiye ilçenin yaz ve bahar aylarında sıkça tercih edilen alanıdır. İl merkezine 20 kilometre mesafede bulunur.
Maşukiye doğal yapısı ile insanı büyüleyen bir beldedir. Ormanlık alanlarla kaplı beldede yeşilin her tonunu görmek mümkün olur. Ormanlık alanlar bölgedeki havanın temiz olmasını da sağlamıştır. Burada doğa yürüyüşleri yapmak için uygun alanlar vardır. Belde içinde birçok mangal ve mesire alanı, alabalık tesisi bulunur. Burada piknik yapmak ayrıca zevkli olur. Konaklama imkanları gelişmiş olan beldede çok sayıda otel ve konaklama tesisi bulunur. Maşukiye’de bulunan restoranlarda doğa ile iç içe kahvaltı yapmak ayrıca zevkli olur. Belde içinde akan dereler, doğaya uygun ahşap evler ve dağ manzaraları eşsiz bir ortam oluşturur. Bölgedeki kiraz ağaçları da mevsimi geldiğinde çok hoş görüntüler oluşturur.
Beldenin ismi Osmanlı döneminde oluşmuştur. Burası o dönemde Çerkezlerin yoğunlukta olduğu bir yerleşimdir. Çerkez kızlarının ise güzelliği dillere destan olduğu için hareme alınacak kızlar çoğunlukla buradan seçilirmiş. Zamanla burası aşık ile maşuk hikayesini anımsatacak şekilde Maşuk köy adıyla anılmaya başlamıştır. Sonraki yıllarda da Maşukiye halini almıştır.
Alabalık Vadisi
Alabalık Vadisi de Maşukiye beldesine yakın konumdadır. İçinden Yazıcı Deresi akar. Derenin akış yönünde meydana gelen birçok çağlayan vardır. Vadinin iki tarafı da Alabalık restoranları ile çevrilidir. Restoranların manzarası muhteşemdir. Bölgede temiz hava, manzara, huzur verici doğa sesleri eşliğinde taze Alabalık yemek ayrıca keyifli olur.
Soğuksu Piknik Alanı
Soğuksu Piknik Alanı ilçeye bağlı Bahçecik beldesinde bulunur. Piknik alanı yeşil alanlarla örtülüdür ve körfez manzarasına sahiptir. Piknik alanından bakınca tüm körfezi görmek mümkün olur. Buradan akan Soğuk Su adındaki kaynak suyunun mide hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Doğa ile iç içe keyifli vakit geçirmek için ideal bir alandır.
Hikmetiye Camii
Hikmetiye Camii ilçenin Derbent köyünde bulunur. Cami 1880 yılında inşa edilmiştir. Sultan 2. Abdülhamit eşi Habibe Hanımın anısına bu camiyi yaptırmıştır. Birçok kez onarımdan geçen cami günümüzde sağlam ve ibadete açıktır.
Kartepe Nerede? Nasıl Gidilir?
Kartepe ile bağlı olduğu Kocaeli arasında 23 kilometre mesafe bulunur.
İstanbul'a en yakın kayak merkezi Kartepe’de bulunur ve buradan ilçeye ulaşmak kolaydır. İl merkezinden çevre yerleşimlerden düzenli olarak hareket eden Kartepe otobüsleri ile de ilçeye ulaşılabilir.