Kilis gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, Kilis'e seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından ilgi ile araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Kiliste gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Güneydoğu Anadolu'nun bu şirin kenti hakkında kısa bir bilgi verelim:
Jeopolitik konumu itibariyle bir taraftan Akdeniz diğer taraftan Güneydoğu Anadolu ikliminin yaşamakta olduğu
Kilis birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.
Güney'in tarihi kentlerinden birisi olan
Kilis, Hititler zamanında başlayarak günümüze kadar Asur, Med ve Pers imparatorlukları tarafından egemenlik altına alınmıştır. Daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından bir Bizans kenti haline getirilen Kilis Hz Ömer zamanında İslam ile tanışmış Malazgirt ile beraber Türk toprağı haline dönüştürülmüştür. Bu bakımdan günümüzdeki Kilis'te birçok tarihi eser de yer almaktadır.
Ravanda Kalesi
Eğer bir Kilis tatili düşünüyorsanız fotoğraf makinenizin kadrajına sokabileceğiniz birçok tarihi yapıya şahit olabileceksiniz. Bununla birlikte Kilis'te gezilecek yerler arasında kilise 25 kilometre mesafede bulunan Ravanda Kalesi için özel bir paragraf açmak gerekmektedir. Bulunduğu yer itibarıyla dağın zirvesinde ve geniş bir açıyla kenti gören
Ravanda Kalesi muhteşem manzarasıyla da dikkat çekmektedir.
Kayaların oyulması yöntemi ile inşa edilmiş olan kale pek çok mahfile de ev sahipliği yapmaktadır. Birçok tarihi eserin bulunmuş olduğu kalenin gizli geçitleri henüz gün yüzüne çıkartılmamıştır.
Oylum Höyük
Kilis'te gezilecek yerler içerisinde
Oylum Höyük Mezopotamya medeniyetine ev sahipliği yapmış olan bir yerleşke olarak dikkat çekmektedir. Bakırtaş ve Helenistik dönemin izlerini taşıyan höyük birçok tarihi dönemin ürünleri ile de arkeologlar tarafından ilgi görmektedir. Buradan çıkartılan eserler Kilis Müzesi'nde sergilenmektedir. Zaten Kilis'e uğradığınızda birçok medeniyetin izlerini taşıyan
Kilis Müzesi Anadolu coğrafyasının adeta hafızası gibidir. Arkeoloji seksiyonu bulunan müzede Etnografya bölümü de dikkat çekicidir.
Şeyh Hilal Cami
Kilis'in tarihi yapılarından olan
Şeyh Hilal Cami zarif minaresi ile ön plana çıkan bir yapıdır. Ayrıca
Şehir Paşa Kasteli Kilis'teki önemli tarihi yapılardır.
Tarihi Kilis Evi
Kilis geziniz sırasında birçok tarihi eseri yerinde inceleme fırsatına da sahip olursunuz. Bunlar arasında yer alan
Tarihi Kilis Evi otantik görünümüyle dikkat çekmektedir. Taş ocaklarından elde edilen Kirli beyaz taşla örülmüş olan tarihi kilise de avlu, mutfak ve çeşitli odalardan oluşmaktadır.
Ulu Cami
Kilis Ulu Cami de beyaz taşlardan örülerek günümüze kadar ulaşmış güzel bir yapıdır. Avlu bakımından iç Anadolu'daki camilerden ayrılan Ulu Cami farklı bir mimari çizgiyi taşımaktadır.
Söğütlü Dere
Kilis'te görülmesi gereken yerler içerisinde
Söğütlü Dere için de özel bir yer açmak gerekmektedir. Bir mesire alanı olan Söğütlüdere özellikle yazın sıcak günlerde serin bir atmosfer vaat etmektedir. Yeşilliğin suyla buluştuğu Söğütlüdere ile beraber Akpınar da tabiattan hoşlananlar için gezilebilecek bir yerdir.
Neşet Efendi Konağı
Ayrıca kiliste görülmesi gereken yerler içerisinde zarif mimari tasarımıyla katlı yapısıyla dikkat çeken Neşet Efendi Konağı da önemli bir tarihi yapıdır. Konak'ta uygulanmış olan iç mimari de oldukça zariftir. Bu yönüyle Osmanlı zarafetinin izlerini taşımakta olan konak günümüzde gezilebilen 13 odasıyla ve odaların içindeki mefruşatla beraber ilgi odağı olmaktadır.
Eğer Kilis'e gitmeyi düşünüyorsanız ağustos ayı çok ideal bir zaman dilimi olacaktır. Son derece meşhur olan geleneksel
Musa beyliler şöleni Ağustos ayında yapılarak birçok kişi tarafından da talep görmektedir.
Anadolu'nun En Otantik Sofralarından Biri Kilis Mutfağı
Bir taraftan Türk mutfağı özelliği taşıyan Kilis sofrası diğer taraftan Arap yemeklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakımdan
Kilis neyi meşhur diye sorulduğunda ilk akla gelen yiyecek
Kilis tava olmaktadır. Muhteşem lezzetiyle ve sunumuyla dikkat çeken Kilis tava yörenin en bilinen yemeği olarak ilk sırada yer almaktadır.
Ayrıca kırmızı mercimekten yapılan ekşili malhıta da güzel bir çorba olarak sofralarda bulunur. Közde ızgara olarak pişirilen Oruk hem sunumuyla hem de tadıyla muhteşem bir lezzet. Bir Osmanlı lezzeti olan kümbül müşviyye lezzetiyle ve hafifliğiyle çık hoş bir tat. Lebeniye, züngül son derece otantik tatlar olarak mutfak kültüründe yer almaktadır.
Ayrıca sucuk hapızası, teşrübe ve haytayla Kilis’e geldiğinizde tatmanız gereken güzel lezzetlerdir. Gerebiç, anasonlu kahke Kilis'in enfes lezzetlerden bazılarıdır. Ayrıca mevsim sebzelerinden yapılan şıhılmöhşe otantik bir tat olarak mutlaka tadılmalı.
Kilis Nerede, Nasıl Gidilir?
Kilis nerede sorusuna verilecek en net cevaplardan birisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olacaktır. 1995 yılında Gaziantep’ten ayrılarak il olan Kilis, Suriye sınırına sadece 5 km mesafede bulunmaktadır. Kilis’in komşularında birisi Suriye iken diğer komşusu
Gaziantep’tir. Toplam yüz ölçümü 1.521 km2 olan kent, ülkemizin en küçük şehirlerinden birisi olma özelliğine sahiptir. Köklü bir geçmişe sahip olan kentin sokakları dar ve dolambaçlı yapısıyla dikkat çekmektedir.
Kilis'e gelmek isteyenlerin tek seçeneği kara yoludur. Konumu itibariyle karadan kente ulaşmak son derece kolaydır.
İstanbul'a 1.185 km (12 saat) mesafede olan kente, ülkenin farklı noktalarından otobüs seferleri yapılmaktadır. Kent sınırları içinde hava limanı olmamasına rağmen, Gaziantep’teki hava limanı üzerinden buraya uçak ile de gelinebilir.