Marmara bölgesinde bulunan Kocaeli ilinin merkez ilçesi olan
İzmit gelişmiş ekonomisi, yüksek kültür düzeyi ve sıcakkanlı insanları ile gittiğinizde kendinizi hiç yabancı hissetmeyeceğiniz bir yerdir. Yeşil doğası ve deniz kenarında olması ile her mevsim ziyaret edilebilecek yerler arasındadır. İzmit’in İstanbul'a yakınlığı kentin bir avantajıdır.
İzmit gezilecek yerler oldukça fazla olması ile keyifli zaman geçirebilirsiniz. İzmit merkez ve diğer ilçelerinde pek çok doğal güzelliklerin yanında tarihi yerler de bulunmaktadır. Her mevsim ziyaret edilebilir. Kocaeli İli hem Karadeniz'e hem de Marmara denizine kıyısı olan ender illerimiz arasında yer alır. İlçenin denize kıyısının olması doğal güzelliklere de sahip olmasını sağlamıştır. Burası tarihi yapılar açısından da zengin bir yerdir.
İzmit Tarihi
İzmit tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. İlk yerleşim yeri farklı bir yerde Astakoz adıyla kurulmuştur. 12. yüzyıla kadar burada yaşayan halk daha sonra depremler ve düşman saldırıları ile yıkımlar yaşayan kenti terk etmiş ve bu gün ki İzmit’in olduğu yerde yeni bir şehir kurmuştur. Bu kentin adı Niklemedio olmuştur. Sonraları şehrin adı zaman içinde değişime uğramış ve İzmit olmuştur. Uzun zaman Romalıların hakimiyetinde kalmış ve döneminin en gelişmiş şehirleri arasına girmiştir. Türklerin Anadolu’ya girmesi ile birlikte 11. yüzyılda Türklerin hakimiyeti altına girmiştir.
İzmit Saat Kulesi
Ülkemizde neredeyse bütün iller merkez ilçesinin adı ile anılmaktadır ama bu Kocaeli'nde farklılık gösterir ve merkez ilçesinin adı İzmit’tir.
İzmit'te gezilecek yerler arasında en başta İzmit saat kulesi gelmektedir. İzmit Saat Kulesi ilçenin Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunur. 1876 yılında 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25’inci yılını kutlamak için inşa edilmiştir. Dönemin sancak yöneticisi Musa Kazım Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı Bahçecik’tir. Yapı malzemesi olarak Hereke ve Tavşancıl’dan toplanan taşlar kullanılmıştır. Kulenin alt tarafı dört kenarlıdır ve her kenarında bir çeşme bulunur. Mimari açıdan değerli yapılar arasındadır.
Kasr-ı Hümayun Sarayı
Kasr-ı Hümayun Sarayı Osmanlı döneminde başkentin dışına yapılan ilk saraydır. Saat kulesi ile çok yakın konumdadır. Yapı 1861-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Döneminde av köşkü olarak kullanılmıştır. Barok tarzda bir mimariye sahiptir. İki katlı sarayın içindeki süslemeler dikkat çekicidir. Günümüzde müze haline getirilen yapı haftanın her günü ziyarete açıktır.
Selim Sırrı Paşa Konağı
Selim Sırrı Paşa Konağı ilçenin Hacıhasan Mahallesi’nde bulunur. Konak 1892 yılında inşa edilmiştir. Dönemin İzmit Valisi Selim Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır. Selim Sırrı Paşa Osmanlı'nın ilk yol ve köprü mühendisidir. Konağın tasarımını da kendisi yapmıştır. Yapı 19’uncu yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtır ve incelikle düşünülmüş detaylara sahiptir.
Gayret Gemi Müzesi
Gayret Gemi Müzesi İzmit Garı’nın karşısında yer alır. Gemi 1946 yılında Amerika’da yapılmıştır. Sonraki yıllarda Kore ve Vietnam Savaşlarında kullanılmıştır. 1973’te ise Türk Donanması’na teslim edilmiştir. Bu tarihten sonra adı Gayret olarak değiştirilmiştir. Bu yaşlı gemi 1997 yılında müze haline getirilmiştir. Müzeye yapılan ziyaretler rehber eşliğinde gerçekleşiyor. Burada açık ve kapalı kafeteryalar da bulunuyor. Müze Pazartesi günü hariç her gün ziyarete açıktır. Sabah 09.00’da açılır ve akşam 17.00’da kapanır.
İzmit Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
İzmit’in Kozluk Mahallesi’nde bulunan müze İstasyon Caddesi üzerindedir. Müzenin etrafında çok sayıda tarihi yapı bulunur. Kullanılmayan iki tekel deposu birleştirilerek müze binası haline getirilmiştir. İçinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait birçok eser sergilenir. Müzenin kafeterya ve lokanta bölümlerinde de eski tip vagonlar dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.
Fevziye Camii
Fevziye Camii ilçenin Kemalpaşa Mahallesi’nde bulunur. 16’ıncı yüzyıl Osmanlı eserleri arasında yer alır. Zaman içinde hasar gören yapı 1894 yılında yeniden yapılmıştır. Yapı ilk olarak Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen bir plana sahiptir. Üzeri içten asmalı bir kubbe ile örtülmüştür. Yapı 1999 yılında gerçekleşen büyük depremde yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir.
Seka Park
Seka Park günümüzde gidip dinlenilebilecek alanlardan biridir. Burası Türkiye'nin tek kağıt fabrikası SEKA’nın bulunduğu alandır. Fabrika kapatılıp kağıt üretimi durdurulunca bu alan mesire yeri olarak değerlendirilmiştir. Burada kaykay pisti, yapay kum plajı, iskeleler, yürüyüş ve bisiklet yolları, çim ve halı saha, kafeler, restoranlar ve çocuk oyunları gibi çeşitli aktiviteler için uygun alanlar bulunur. Park sahil kenarında yer aldığı için güzel bir deniz manzarasına da sahiptir.
Saatçi Ali Efendi Konağı Müzesi
Ali Efendi Konağı 1774’te inşa edilmiştir. I. Abdülhamit zamanından günümüze ulaşan yapı dönemin en güzel sivil mimari örneklerindendir. Konağın dışındaki ahşap detaylar ince bir zevkin ürünüdür. Konak ilk olarak burada yaşayan Gümüşoğlu ailesi tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra Saatçi Ali Efendi burayı almıştır. Günümüzde ise kamulaştırılarak etnografya müzesi haline getirilmiştir.
Kocaeli İzmit merkezinde bulunan bu yerlerin dışında Kartepe Kayak merkezi, Balıklaya, Kerpe, Kefken,
Maşukiye gibi doğa harikası yerler de bulunmaktadır. İstanbul'a çok yakın bir mesafede bulunan İzmit temiz hava almak ve doğayla baş başa kalarak güzel vakit geçirmek isteyen kişileri en çok tercih ettiği yerdir. Yaz mevsimlerinde İzmit yakınlarında olan plajlar özellikle İstanbul’dan gelen ziyaretçiler ile dolmaktadır. Özellikle Kerpe ve Kefken doğa ve denizin muhteşem uyumu ile huzur dolu tatil geçirmek isteyen kişileri akınına uğramaktadır.
İzmit Nerede, Nasıl Gidilir?
Kocaeli ilinin merkez ilçesi olan
İzmit nerede nasıl gidilir sorusu çok sorulmaktadır. Marmara bölgesinde yer alır ve Marmara denizinin kıyısında yer almaktadır. Avrupa’dan Anadolu’ya geçiş yolu üstünde olması ile ulaşımı da son derece kolaydır. Kente ulaşım için karayolu ya da demiryolu kullanılabilmektedir. Doğusunda Sakarya, güneyinde Bursa, batısında İstanbul ile komşudur. Bu iller üzerinden kısa sürede ilçeye gitmek mümkündür. İzmit'e kendi aracı ile gitmek isteyen kişiler
İstanbul’dan 115 km,
Ankara’dan 360 km,
İzmir’den 475 km yol gitmeleri gerekmektedir.
Demiryolu ile ilçeye gitmek isteyenler TCDD Yüksek Hızlı Treninin geçtiği yerlerden ilçeye ulaşabilir. Diğer bir seçenek de Ada Ekspres’i kullanarak ilçeye gitmektir. Otobüs tercih edecek olanlar da buraya rahatlıkla ulaşabilir. Çoğu ilden İzmit'e sefer düzenleyen otobüs bulunabilir. Güzel doğası ve gezilmesi gereken yerlerin çok olması ile İzmit ziyaretçilerine güzel ve keyifli zamanlar yaşatmaktadır.