Gebze, Kocaeli’ne bağlı ilçelerden biridir. İl merkezine 51 kilometre mesafede bulunur. İstanbul'a ise 41 kilometre mesafededir.
Kocaeli Gebze, Marmara bölgesinin en büyük sanayi şehirleri arasında yer alır. Bu sayede ekonomik olarak gelişmiş bir yerdir. Modern bir yapısı vardır. İlçe içinde çok sayıda tarihi yapı da vardır. Gebze'nin tarihine kısaca değinelim.
Gebze Tarihi
Gebze'nin kurulduğu alan eski tarihlerde Bitinya Bölgesi olarak adlandırılmıştır. Burada ilk yerleşimi tarihi milattan önce 7’nci yüzyıla uzanır. Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir geçiş yeri olduğu için tarihte de önemli bir yeri vardır. Buradan geçerek göç eden ilk kavim Friglerdir ve milattan önce 12’nci yüzyılda buradan geçerek Anadolu’ya yayılmıştır.
Gebze’de milattan önce 280 yılında Dakibyza ve Libyssa kentleri kurulmuştur. Bu kentler Bitinya Kralı 1. Nicomedes zamanında kurulmuştur. Ünlü komutan Kartacalı Hannibal bu kentlere irtica etmiştir. Mezarı ise günümüzde TÜBİTAK Yerleşkesi içinde bulunur.
Köklü tarihi ile öne çıkan
Gebzede gezilecek yerler listesini sizin için derledik.
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi 1510 yılında inşa edilmiştir. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirliğini yapan Mısır Valisi Mustafa Paşa bu yapıyı inşa ettirmiştir. Mimar olarak ise Mimar Sinan ve Acem Ali çalışmıştır. Bir menzil külliyesi olan yapı geniş bir alana yayılır. Cami, han, tabhane, paşa odaları, imaret, medrese, kütüphane, hamam, türbe, kervansaray, şadırvan ve tekke gibi yapıların bütünü olarak yapılmıştır.
Külliyeye dahil olan caminin taşınabilir parçaları Mısır’da ustalar tarafından yapılmış ve deniz yoluyla getirilmiştir. Camideki Mısır parçaları ve yerli çiniler dikkat çekici güzelliktedir. Külliye içindeki hamam ise bölgedeki en büyük hamamdır. Kubbeli bir yapısı vardır. Külliye genel itibariyle sağlam olarak günümüze ulaşmış ve görkemli yapısını korumuştur. Gebze’de görülmeye değer muhteşem bir yapı topluluğudur.
Eskihisar Kalesi
Eskihisar Kalesi ilçeye bağlı Eskihisar köyünde bulunur. İlçe merkezine 6 kilometre mesafedeki kale yerleşimin kuzeyinde kurulmuştur. Deniz kıyısındaki dik bir yamacın üzerine konumlandırılmıştır. Kalenin, buradaki limanı korumak için inşa edildiği düşünülmektedir. Yapıldığı tam tarih bilinmemektedir. Fakat Bizans İmparatoru 1. Manuel Komnesos dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Yapı dikdörtgen şeklinde tasarlanmıştır. On burç ve dört kapıya sahip görkemli bir yapıdır. Yakın zamanda aslına uygun olarak restore edilmiştir. Ziyarete açık olan kalenin manzarası muhteşemdir.
Hannibal Mezarı
Komutan Hannibal milattan önce 247 ile 183 yılları arasında yaşamıştır. Sami ırktan gelen General Hannibal döneminin en önemli generallerinden biridir. Bazı kaynaklarda Hannibal Stratejinin Babası olarak geçer. Roma’nın en büyük düşmanı sayılan General, 2. Pön Savaşı’ndaki başarılarıyla nam salmıştır. Roma'yı birçok kez yenilgiye uğratmıştır. Sonraki dönemde bir başarısızlığı üzerine Bitinya Krallığı’na iltica etmiştir. Burada yetkililer tarafından Roma’ya verileceğini anlayınca yüzüğündeki zehri içip intihar etmiştir.
Atatürk Hannibal’ın mezarının bulunup anıt mezar haline getirilmesini dile getirmiştir. Bunun üzerinde 1981 yılında mezar bulunarak anıt haline getirilmiştir. Mezar Gebze’ye su getirme çalışmaları sırasında bulunmuştur. Anıt mezar günümüzde TÜBİTAK yerleşkesi içinde bulunur.
Osman Hamdi Bey Müze Evi
Osman Hamdi Bey meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun ressamıdır. Dönemin önemli aydınlarından biridir. Bu köşkü ise 1884 yılında yaptırmış ve yılın belli dönemleri köşkte kalmıştır. Yapı ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunur. Eskihisar sahil boyunda konumlanmıştır. 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk de köşkü ziyaret etmiştir. Köşk 1984 yılında restore edilmiştir. Ardından müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede Osman Hamdi Bey’e ait tablolar, fotoğraflar ve eşyalar sergilenmektedir. Türkiye'nin kültürü açısından önemli bir yere sahip olan köşk mimari açıdan da dikkat çekicidir.
Ballıkaya Tabiat Parkı
Ballıkaya Tabiat Parkı ilçeye bağlı Tavşanlı köyünde bulunur. Adını 2 kilometre uzunluğundaki Ballıkaya Vadisi’nden almıştır. Vadi içinde göl, şelaleler ve dere gibi birçok doğal oluşum vardır. Yeşillikler içinde bir alandır. Buradaki travertenler üzerine ise seyir terasları kurulmuştur. Burası doğa yürüyüşü, dağcılık gibi sporlar için de uygun bir alandır. Parkın içinde kamp kurulabilir. Bunların yanı sıra vadide birçok mağara da bulunur. Mağaralar buradaki yer altı suyunun kireç taşını eritmesiyle meydana gelmiştir. Tabiat Parkı doğal zenginliği ile görülmeye değer yerlerin başında gelir.
Sultan Orhan Camii
Sultan Orhan Camii ilçenin batı tarafında bulunur. 1323- 1331 yılları arasında Sultan Orhan tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı dönemi mimarisinin ilk örnekleri arasında yer alır. Kare plana sahip bir yapıdır. İç tarafındaki ağaç işlemeleri ile dikkat çeker. Yapı günümüze sağlam şekilde ulaşmıştır ve ibadete açıktır.
İlyas Bey Camii
İlyas Bey Camii ilçe merkezinde yer alır. Caminin Gebze'nin Osmanlı tarafından fethedildiği yıl olan 1326 tarihli olduğu düşünülmektedir. Cami İlyas Bey tarafından yaptırılmıştır. Kubbesiz şekilde tasarlanan yapı günümüzde hala sağlam durumdadır.
Gebze Nerede? Nasıl Gidilir?
Gebze nerede diye sorulacak olursa; Gebze, Kocaeli iline bağlı bir ilçedir. İl merkezine ve
İstanbul'a 1 saatlik mesafede bulunur. Buralardan saatte bir kalkan otobüslerle ilçeye gidilebilir. Yalova üzerinden feribot kullanılarak da ilçeye ulaşılabilir.