Isparta gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, Isparta'ya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından ilgi ile araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Ispartada gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Akdeniz'in bu şirin kenti hakkında kısa bir bilgi verelim:
Isparta, Akdeniz Bölgesinde denize kıyısı olmayan fakat Göller Bölgesi olarak adlandırılan muhteşem bir noktada bulunan güzel biri ilimiz. Yaklaşık 420 bin nüfusa ev sahipliği yapan bu güzide şehrimizin tarihi de milattan önce ki asırlara dayanmakta.
Akdeniz Bölgesi içerisinde yer alan ve gezilecek yerler bakımından oldukça zengin olan bu şehrimizi biraz daha yakından tanımak adına
Isparta’da gezilecek yerler konulu içeriğimiz ile sizlerle birlikteyiz.
Yazılı Kanyon
Isparta’da güzelliği ile ön plana çıkan çok sayıda mekan bulunuyor fakat bu mekan sizi kesinlikle büyüleyecek. O yüzden ilk sıraya Yazılı Kanyonu alıyoruz. Tarihi kral yolunun da güzergahında bulunan kanyon esasında 1989 yılından bu yana tabiat parkı olarak faaliyet yürütüyor.
Aya Payana Kilisesi
Aya Payana, diğer adı ile Aya Baniya, şehir merkezinde bulunan ve Isparta'nın en köklü yerleşim bölgelerinden biri olan Turan Mahallesi içerisinde yer alıyor. 1750 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor.
Ayastefanos Kilisesi
Eğirdir ilçesi Yeşilada Mahallesi sınırları içerisinde yer alan kilise Rum Hristiyanlarının Kudüs’e gitmelerinden evvel ki zamanlarda ziyaret ettikleri önemli bir mekan. Yapım tarihi net olarak bilinmiyor fakat 1993 yılında restore geçirdiğini ve günümüzdeki görünümüne kavuştuğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Kovada Gölü
Eğirdir ilçesi sınırlarında yer alan bu dağ gölü Torosların ıssız zirvelerinden birinde yer alıyor ve 20 kilometreye varan uzunlukta bir kıyıya sahip. Çevresinde asırlık çınarlar ve birkaç kumsal bulunan bu göl de ziyaretçilerin en çok beğendiği mekanlardan biri.
Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü, Isparta Göller Bölgesinin en önemli göllerinden ve aynı zamanda da Uluslararası öneme sahip bir mekan. Pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapan mekanda konaklama olanakları da mevcut.
Kutlubey Ulu Camii
Şehir merkezinde yer alan Kutlubey Ulu Camii Isparta'nın en eski camilerinden biri. Isparta Çarşısı olarak adlandırılan bölge içerisinde bulanan bu mekana ulaşım da oldukça kolay. Caminin 1429 yılından daha önce yapıldığı ileri sürülmekte. 1899 yılında restore gören cami depremlerde zarar görmüş ve 1922 yılında yeniden inşa edilmiş.
Hızırbey Camii ve Dündar Bey Medresesi
Eğirdir ilçesi Cami Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bu iki yapı yan yana bulunuyor ve adeta birlerini tamamlıyorlar. 1302 yılında inşa edilen bu yapı o dönem mimarisi için oldukça görkemli bir örnek teşkil ediyor.
Atabey Ertokuş Medresesi
Atabey ilçesinde yer alan Medrese 1224 yılında yani Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiş. Selçuklu Devleti uç kumandanlarından olan Mübarizeddin Ertokuş anısına inşa edilen bu yapı da Selçuklu mimarisinin nadir örneklerinden ve bir o kadar da heybetli bir eser.
Uluborlu Kalesi
Uluborlu ilçe sınırlarında yer alan kale ilçenin en önemli tarihi yapısı olarak kabul ediliyor. Oldukça sarp kayalıklardan oluşan ve 1200 metre yüksekliğe sahip bir tepeye inşa edilmiş olan kalenin yapım tarihi ise maalesef ki bilinmiyor. Uluborlu rotasında mutlaka görülmesi gereken bir mekan.
Men Tapınağı
Yalvaç ilçesinde yer alan Men Tapınağı ve çevresindeki bölge o dönem insanlarının ay tanrısı olarak kabul ettikleri ve Men ismini verdikleri tanrı figürü adına inşa edilmiş. Men Tapınağı ve civarının, Isparta'nın önemli tarihi mekanlarından biri olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz.
İnönü Mağarası
Eğirdir ilçesi Sarıidris Köyü içerisinde yer alan İnönü Mağarası hayli ilgi gören bir mekan olma özelliğine sahip. Yerli yabancı çok sayıda turistin ziyaret ettiği mağara yaklaşık 230 metre uzunluğunda. İç yapısı da hayli ilginç olan mağaranın içerisinde yağışlı günlerde küçük göletler bile oluşuyor.
Antiocheia Antik Kenti
Yalvaç ilçesine 1 kilometre mesafede yer alan antik kentin kuruluş tarihi milattan önce 281 yıllarına kadar dayanıyor. Kompleks bir yapıya sahip olan bu kentte gezip göreceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Tarih koridorlarında geziniyor gibi hissedeceğiniz muhteşem bir mekan olduğunu bilmenizi isteriz.
Adada Antik Kenti
Isparta'nın en önemli tarihsel mekanlarından biri de Adada Antik Kenti. Toros Dağları içerisinde ve 1200 metre yükseklikte yer alan antik kent aynı zamanda Isparta'nın simgelerinden de biri.
Kuz Mağarası
Sütçüler ilçesi sınırlarında yer alan Kuz Mağarası Köprüçay Kanyonu’nun sarp bir yamacında bulunuyor. 225 metre uzunluğunda olan mağaranın içerisinde etkileyici sarkıt ve dikitlerin de bulunduğunu göreceksiniz.
Lavanta Vadisi
Isparta gül yetiştiriciliği ile meşhur bir ilimizdi fakat anlaşılan Isparta lavanta yetiştiriciliği konusunda da gözünü zirveye dikmiş durumda. Lavanta Vadisi Keçiborlu ilçesi içerisinde yer alıyor ve son derece huzurlu bir mekan olduğunu temin ederiz.
Lavanta Kokulu Köy; Kuyucak hakkında bilgi için Tıklayınız!Milas Mesire Alanı
Şehir merkezine 11 kilometre mesafede olan mesire alanına yöre sakinleri kadar çevre illerinden gelen ziyaretçiler de rağbet gösteriyor. Temiz havası ve huzurlu yapısıyla görülmeye değer mekanlardan biri.
Dedegöl Dağı
Yenişarbademli ilçesi sınırlarından bulunan Dedegöl Dağı, zirvesi sarp kayalıklardan oluşan ve neredeyse 3000 metre yüksekliğe sahip heybetli bir dağ. Isparta'nın en yüksek dağı da burası. Pınargözü Mağarasına da ev sahipliği yapan bu dağı uzaktan da olsa bir görün deriz.
Pınargözü Mağarası
Türkiye'nin en büyük mağarası olma, dünyanın ise en büyük ve en derin mağaralarından biri olma özelliğine sahip olan bu mekan Yenişarbadem ilçe merkezinde 11 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu rekortmen mekanı da gezi rotanıza eklemenizde fayda var.
Zindan Mağarası
Zindan Mağarası Aksu ilçesinde yer alıyor. İlçe ile arasında 1 kilometre kadar mesafe bulunan bu mağara 765 metre uzunlukta. Sarkıt ve dikitlere de ev sahipliği yapan bu mekan da yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından rağbet gören bir nokta.
Kızıldağ Milli Parkı
Karaçam, sedir, meşe ve ardıç gibi ağaçların pek çok türüne ev sahipliği yapan Kızıldağ Milli Parkı Şarkikağaç ilçesi sınırlarında ve ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Parkta bulunan en ilginç ağaç türü ise sedir ağaçlarının mavi yapraklı türü diyebiliriz. Temiz hava ve bol yeşilin hakim olduğu bu muhteşem mekanı da listeniz eklemelisiniz.
Eğirdir Kalesi
Isparta'nın önemli tarihi yapılarından biri olan Eğirdir Kalesi’nin tam olarak bilinmemekle birlikte milattan önce 4. yüzyılda inşa edildiği ileri sürülmekte. Hem iç hem de dış kale olarak tasarlanmış olan bu eserin, sadece Roma ve Bizans dönemlerinde zaman zaman onarım geçirdiği tahmin ediliyor.
Kubad Abad Sarayı
Yenişarbademli ilçesinde yer alan bir başka mekan ise Kubad Abad Sarayı. Selçuklu Sultanı Birinci Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş olan bu mekan çinileri ile ön plana çıkmakta ve mekanda dikkat çekici çok sayıda çini bulunmakta. Tarihi bir mekan olan sarayın tarih yönüyle de ilgi gördüğünü de ayrıca belirtelim.
Yalvaç Müzesi
Yalvaç ilçesinde bulunan müze ile ilgili ilk çalışmalar 1947 yılında başlamış ve 1966 yılında faaliyete açılmış. Genellikle tarihsel süreçlere ait eserlerin sergilendiği bu müze de görülmesi gereken önemli noktalardan biri.
Isparta Müzesi
1935 yılından bu yana eski eserlerin sergilenmekte olduğu bu mekan günümüzde Arkeoloji ve Etnografya müzesi olarak faaliyet yürütmekte. Isparta'nın milattan öncesine kadar uzanan köklü tarihini soluyabileceğiniz bir mekan.
Davraz Kayak Merkezi
Özellikle son zamanlarda Isparta turizmini olumlu yönde etkileyen mekanların başında ise Davraz Kayak Merkezi geliyor. Şehre 26, havalimanına 50 kilometre mesafede yer alan merkez ulaşım açısından kolay bir noktada bulunuyor. Burada kayak yaparken duyacağınız en büyük haz ise Eğirdir Gölü manzarası ile kaymak olacak.
Isparta'nın Yöresel Yemekleri
Isparta’da görülmesi gereken yerler kadar tadılması gereken yemekleri ve gül ürünleri de bulunmaktadır.
Isparta neyi meşhur denildiğinde ilk olarak
Fırın Kebabı öne çıkmaktadır. Özel olarak inşa edilen fırınlarda uzun süre pişirilen etler lezzetli ve güzel görüntüsü ile servis edilmektedir. Bir çeşit kuyu kebabı denilebilir. Bir kere yiyenlerin bu lezzeti unutmasının mümkün olmadığı garanti edilmektedir.
Isparta’ya özgü lezzetlerden biri de
Kabune Pilavı’dır. Bu pilav kuzu etleri ile birlikte servis edilmekte hem göze hem damak zevkine hitap etmektedir. En meşhur ürününün gül olması ve kaliteli güller üretilmesi sayesinde de Güllaç tatlısı ile de üne kavuşmuştur. Özellikle
Yalvaç Güllacı mükemmel bir lezzete sahiptir.
Gülden yapılmakta olan lokumlar adını dünya geneline duyurmaktadır. Elmaları ile de meşhur olan Isparta,
çıtır elma ile de farklı bir lezzet sunmaktadır.
Isparta Nerede? Isparta’ya Nasıl Gidilir?
Akdeniz Bölgesinin kuzey kesiminde Göller Bölgesinde yer alan Isparta, batıdan
Burdur, kuzeyden
Afyonkarahisar, doğudan
Konya ve güneyden
Antalya ile çevrelenmiştir.
Isparta’ya hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Hava yolunu tercih ederseniz Süleyman Demirel Havalimanını kullanabiliyorsunuz.
Çevre illere 130 ila 300 kilometre mesafede yer alan Isparta
Eskişehir'e 320,
İzmir'e 412,
Ankara’ya 423 ve
Mersin'e 616 kilometre uzaklıkta.