Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bitlis » Süphan Dağı Tanıtımı

Süphan Dağı Tanıtımı


Süphan Dağı
Süphan Dağı Bitlis'e bağlı Adilcevaz ilçesinin sınırlarına dahildir. Van Gölü’nün Kuzey tarafından Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yer alır. Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye’deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır. Toplam 4058 metre yüksekliğe sahip dağ, tırmanış için sıkça tercih edilir.

Süphan Dağı Özellikleri

Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır. En son ne zaman aktifleştiği tam olarak bilinmez. Fakat yapılan incelemeler dağdaki son püskürtmenin milattan önce 8000’li yıllarda gerçekleştiğini düşündürür. En yüksek noktası Sandık Tepe zirvesidir. Bu zirveden itibaren dağın yüksekliği 4058 metre olarak hesaplanmıştır. Zirve noktasında aktif olduğu dönemlerden kalan ortalama 1000 metre çapında lav tümseği yer alır. Bunun yanında zirvede irili ufaklı buzul gölleri bulunur. Bunlardan birinin çok derin olduğu söylenir.


Dağın zirvesi örtü buzulu ile kaplı durumdadır. Karşıdan bakılınca örtü buzulları oldukça güzel bir manzara oluşturur. Süphan Dağı doruğunda tarihi Kırklar Mezarlığı bulunur. Burada kırk şehidin mezarları bulunur. Tırmanış yapanlar için önemli bir alandır.

Süphan Dağının volkanik oluşumlu bir dağ olması çevresindeki toprakların verimli olmasını sağlamıştır. Yüksekliği fazla olmayan bazı kısımlarında yine volkanik oluşumlu düzlükler bulunur. Çok verimli olan bu araziler tarım için kullanılır. Ayrıca dağda birçok su kaynağı bulunur. Bu kaynaklar çevredeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılar. Dağdan gel su Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt ve Patnos ilçelerine gider. Buradan akan derelerden biri de Aygır Gölü’nü besler.
Bu muhteşem göl hakkında bilgi için; Aygır Gölü Tanıtımı isimli konumuzu ziyaret ediniz.

Süphan Dağı Efsanesi

Yörede ağızdan ağıza yayılan bir Süphan Dağı Efsanesi anlatılır. Buna göre Hace ve Siyabent adında iki sevgili vardır. Aşklarına aileleri karşı çıkar ve izin vermez. Bunun üzerine sevgililer kaçmaya karar verirler. Bir gece Süphan Dağı eteğinde buluşurlar. Buradan da dağın zirvesine doğru çıkarlar. Uzun bir yolculuktan sonra yorulurlar. Dinlenmek için Karanlık adı verilen uçurumun kenarında dururlar. Burada iki sevgili kuracakları mutlu yuvanın hayalini kurarlar. Siyabent, Hace’nin dizine başını koyar ve uyur. Ardından bir geyik sürüsü bulundukları yere doğru ilerler. Geyik sürüsünün lideri olan erkek geyik sevgilileri görür ve rahatsız etmemek için sürünün yolunu değiştirir. Hace bu durumdan çok etkilenir ve gözünden bir damla yaş Siyabent’in yüzüne düşer. Siyabent uyanır ve sevgilisine neden ağladığını sorar. Hace olayı anlatır ve Siyabent “Seni ağlatan o geyiğin ciğerini söküp sana getireceğim.” der ve gider. Aradan saatler geçtikten sonra omzunda geyikle birlikte Hace’nin yanına gelir. Tam bıçağı çıkarıp geyiğe sağlayacakken geyik can havliyle ayaklarını çırpar ve Siyabent uçurumdan aşağı düşer. Hace de buna dayanamayıp uçurumdan atlar. O günden beri de düştükleri yerde her yıl iki kırmızı gül açar.

Tırmanış ve Kamp

Süphan Dağı doğa sporları için çok uygun bir alandır ve sıkça tercih edilir. Burada dağcılık tur kayağı, doğa ve dağ yürüyüşü, kampçılık, offroad ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılır. Burası özellikle dağ tırmanışı için sıkça tercih edilir. Tırmanış için Haziran ayının sonundan itibaren Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ortalarına kadarki süre uygun olur. Fakat kış koşullarında tırmanış yapmak isteyenler Mart ayı başlarından Aralık ayı başlarına kadar bölgeyi tercih edebilirler.


Dağın daha çok Doğu tarafından tırmanış gerçekleştirilir. Doğu tarafı tırmanış için daha elverişlidir. Zirveye tırmananlar genellikle Aydınlar Köyü’nden tırmanışa başlar. Buradan 6-7 kilometre mesafede yer alan Şekerpınarı ya da Süphan Yaylası’nda kamp kurulur. Yaylalar 2500 metre yükseklikte bulunur. Tırmanış ve ardından dönüş toplamda 8-10 saatte tamamlanır. Bazı durumlarda bu süre 12 saate kadar çıkar.
Dağa tırmanışta birçok su kaynağı, irili ufaklı krater ve buzul gölleri ile karşılaşılır. Dağın doruğundan Van Gölü görülür ve harika bir manzara oluşturur.

Süphan Dağı Nerede? Nasıl Gidilir?

Süphan Dağı Bitlis’in Adilcevaz ilçesinin sınırları içinde kalır. Toplu taşıma ile buraya gelecek olanlar öncelikle şehirler arası otobüslerle Bitlis'e gelir. Buradan da düzenli aralıklarla kalkan Adilcevaz otobüslerine binilir. Tırmanış için Aydınlar Köyü’ne gitmek için de buradan kalkan minibüsler kullanılabilir. Ankara ile Süphan Dağı arasında yaklaşık 15 saatlik bir mesafe bulunur. Ankara tarafından özel araçla gitmek için Kayseri- Malatya- Elazığ üzerinden devam edilir. Ardından Muş üzerinden Tatvan'a, oradan da Süphan Dağı’na ulaşılır.



admin / 05.11.2018 / 4 / 12 276

Yorum Ekleyin


  1. Zehra
    Ziyaretçi
    14 Ocak 2019 21:47
    0

    İnsanoğlu kendi memleketinin tanıtımını görünce ayrı bir mutlu oluyor hem çok güzel anlatmışsınız hemde bizi duygulandırdınız. Kaleminize sağlık çok teşekkürler.

  2. Orkan
    Ziyaretçi
    21 Şubat 2019 08:21
    0

    Şu dağ Avrupa ülkelerinde olsa fotoğrafçılar oluk oluk gider, oysa ülkemizde ne güzel fotoğraf manzaraları var. Wildlife çekim yapan arkadaşlar için aranıpta bulunamayacak biryer.

  3. Kemal
    Ziyaretçi
    25 Nisan 2019 13:36
    0

    O dağın eteklerin bir gece kamp yapmak. Harika bir duygu değil mi ? Sabah uyandığınızda o güzel manzaraya karşı uyanmak ve temiz havayı içinize çekmek. Tabi bu harika manzaralar karşılığında fotoğraf çekimleri harika olacaktır. 

  4. Bekir Demirağ
    Ziyaretçi
    18 Temmuz 2019 21:08
    0
    Sitenizi, içeriğini ve Süphan Dağı konusundaki detaylı bilgilerini çok beğendim. Dağlara sevdalı biri olarak ülkemizde bugüne kadar çıkmadığım nadir dağlardan biri olan Süphan Dağı'na da en kısa zamanda gideceğim inşallah !.. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Aygır Gölü Tanıtımı

Aygır Gölü Tanıtımı

Aygır Gölü, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 8 kilometre,
Tatvan’da Gezilecek Yerler

Tatvan’da Gezilecek Yerler

Tatvan, Bitlis’in ilçelerinden biridir. En bilindik ilçelerden olan Tatvan'ın
Ahlat’ta Gezilecek Yerler

Ahlat’ta Gezilecek Yerler

Ahlat, Bitlis’in ilçelerinden biridir. İl merkezine 60 kilometre mesafede
Adilcevaz’da Gezilecek Yerler

Adilcevaz’da Gezilecek Yerler

Adilcevaz, Bitlis’in ilçelerinden biridir. İl merkezine 90 kilometre mesafede
Bitliste Gezilecek Yerler

Bitliste Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer almakta olan Bitlis oldukça sert bir iklime sahip
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up