Van gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Van'da gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Doğu Anadolu'nun bu güzel şehri hakkında kısa bir bilgi verelim:
Van şehri birçok yönden Doğu Anadolu Bölgesi için oldukça önemli bir değer olarak göze çarparken, Van Gölünden Van kedisine kadar içerisinde oldukça fazla detay barındıran aynı zamanda da bölgenin nüfus bakımından da en kalabalık şehridir.
Van’da gezilecek yerler bu anlamda oldukça çeşitlilik arz etmekte, Van ziyaretçilerine de bu yönde oldukça fazla alternatif sunmaya da devam etmektedir.
Van'ın Tarihi Hakkında Bilgi
Bilinen Van tarihi 4000 sene önce bölgeye Orta Asya’dan göç ederek yerleşen Hurriler ve Mitanniler ile başlarken, M.Ö 9. yüzyılda Van’a gelen ve burada büyük bir imparatorluk kuran Urartular bölgede 250 yıla yakın hüküm sürmüşlerdir. Eski adı Tuşba olan Van şehri Urartu İmparatorluğunun başkenti olurken; Urartular’ı sona erdiren Medler ve daha sonra da Persler Van üzerinde hüküm sürerken daha sonra Roma İmparatorluğu, Ermeni derebeyleri, Sasaniler, Selçuklular ve nihayetinde 1071 yılında Malazgirt zaferiyle Türkler Van üzerinde hüküm sürerken
Van tarihi de bu bakımdan şekillenmiş oldu.
Van’da Gezilecek Tarihi Yerler
Urartu’nun başkenti, Selçuklular ve Osmanlı Devletinin de en önemli şehirlerinden biri olan Van,
Van’da gezilmesi gereken tarihi yerler bakımından oldukça zengin seçeneklere sahip olmakla beraber Van'ın tarihi sembolleri aşağıdaki gibidir.
Van şehrinin tartışmasız sembolü olan veM.Ö 9 yy’da Urartu kralı tarafından yaptırılan Van Kalesi şehir merkezine 5 km mesafede bulunmaktadır. Kalenin içerisinde çivi yazılı Asur dilinde kitabelerin olduğu görülmektedir.
Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi
Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası Van'ın Gevaş ilçesinde yer alırken 915 yılında yaptırılan ve aynı zamanda Orta Çağ Ermeni sanatının en dikkat çeken örneklerinden biri olan Akdamar Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Türkiye'nin muhteşem güzelliklerinden biri olan Akdamar hakında bilgi için;
Akdamar Adası isimli konumuzu mutlaka okuyunuz.
Van'ın
Gürpınar ilçesinde bulunan Hoşap Kalesi içerisinde bulunan köy evleri, mescit, zindan ve sarnıçla aynı zamanda Türkiye- İran yolu için de oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır.
Van Gürpınar Çavuştepe Köyü’nde bulunan ve Van'ın 25 kilometre doğusunda bulunan Çavuştepe Kalesi önemli bir tarihi mirastır.
Van’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Yerleşik düzende bilinen en eski kentlerden biri olan Van, tarihi dokusu yanında doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir il olmak üzere
Van’da gezilmesi gereken doğal güzellikler aşağıdaki gibi şekillenmiştir.
Türkiye'nin en büyük, Orta Doğu'nun ise en büyük ikinci gölü olan Van Gölü, tarih boyunca yerel halk tarafından “Van Denizi” olarak da isimlendirilmiştir. Tuzlu ve sodalı yapısıyla içme ve sulama anlamında elverişli olmayan gölde İnci Kefali yaşayan tek balık türü olarak da dikkat çekmektedir.
Gizem dolu bu göl hakkında bilgi için;
Van Gölü Tanıtımı isimli konumuzu da mutlaka inceleyiniz.
Özellikle yaz aylarında Van'ın simgelerinden biri olan Muradiye Şelalesi Muradiye ilçesi Karahan Köyü çevresinde bulunmaktadır. Kış aylarında donan şelale, yaz aylarının vazgeçilmez serinleme araçlarından da biridir.
Halk arasında Vanadokya olarak da isimlendirilen ve Van'ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Van Peri bacaları Volkanik Yiğit Dağı tarafından püskürtülen kayaçların yağmur suyu ve rüzgarlarla aşınması sonucu oluşmuştur.
Van'daki Müzeler
Van ziyareti sırasında atlanmaması gereken ziyaret araçlarından biri olan
Van müzeleri, Van tarihinin canlı birer göstergesi konumunda bulunurken ön plana çıkan müzeler ise;
- Akdamar Anıt Müzesi: Akdamar anıt Müzesi Akdamar Adası’nın sembollerinden biri konumundadır.
- Van Müzesi: Van şehir merkezinde bulunan müze, M.Ö. 4000 yılına kadar ortaya çıkarılan tarihi eserlere ev sahipliği yaparken, 1932’de inşa edilen bu müze her anlamda ziyaretçileri büyülemeyi başaran bir etkiye sahip.
- Van Urartu Müzesi: Van tarihine ışık tutacak Urartu uygarlığından hareketle modern anlamda Van tarihine oldukça önemli bir bakış açısı getiren müze 10 Nisan 2019 yılında ziyarete açılacak.
Van’da Düzenlenen Festivaller
Van seyahatinin hangi mevsimde yapılacağıyla alakalı şehrin kültürel ve sanatsal aktiviteleri oldukça değişken olabilirken
Van'daki festivaller özellikle son dönemde oldukça popüler hale gelmeyi başarmaktadır. Bu yönde;
- Emrah ile Selvi Kültür Sanat Festivali: Her yıl kesintisiz olarak Haziran ayının ikinci haftası düzenlenen festivalde asıl amaç Van'ın Erciş ilçesinin her yönden tanıtımının yapılması olmakla beraber önemli saz şairleri Selvi ile Aşım Emrah'ın hikayelerine de rastlamak mümkündür. Festival ayrıca her yıl ünlü sanatçılara da ev sahipliği yapmaktadır.
- Van İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali: Van Gölü’ne özgü inci kefalinin bilinilirliğinin arttırılması ve inci kefaliyle alakalı farkındalık yaratılabilmesi için her yıl Mayıs ayının son haftasında düzenlenen Van İnci Kefali Göçü ve Sanat Festivali il genelinden katılımcıların yer aldığı önemli bir etkinliktir.
- Kanispi Bal, Ceviz ve Doğa Festivali: Van'ın Çatak ilçesinin kültürel ve tarihi dokusunun tanıtılması ve Çatak’ın turistik değerinin arttırılması için her yıl Mayıs ayında düzenlenen Kanispi Bal, Ceviz ve Doğa festivali her yaştan ziyaretçilere de ev sahipliği yapmaktadır.
- Akdamar Adası (Akdamar Kilisesi) Ayin Törenleri: Van’da yaşayan gayrimüslimler için dini değeri oldukça fazla olan Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi her yıl Eylül ayında düzenlenen festival tadındaki ayinlerle hem yurt içinden hem de yurt dışından önemli ziyaretçileri ağırlamaktadır.
Van’da Ne Yenir?
Doğu Anadolu bölgesinin en zengin kültüre sahip şehirlerden birisi olan Van yöresel yemekleri ile dillere destandır.
Van'ın neyi meşhur diye sorulunca karşımıza birçok seçenek çıkar. Yörenin geçim kaynağı hayvancılık olduğundan et ve süt ürünleri bakımından çeşitlidir.
Van'ın en meşhur besinlerinden birisi de otlu peyniridir. Lezzet bakımından dillere destandır. Otlu peynir, koyun sütü, dağ nanesi, özel bir peynir mayası ve kekik gibi malzemelerden yapılır. Van da mutfağa verilen isim tandır evidir. Lavaş gibi yöresel tatlar burada yapılır.
Van mutfağı şöhreti Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya yayılmış önemli yöresel lezzetlere ev sahipliği yaparken, Van sofrasının genel anlamda her türlü zevke hitap ettiği de kolaylıkla görülmektedir. Özellikle Van'ın İpek yolu üzerinde bulunması kahvaltıdan akşam yemeğine Van'ın yemek kültürüne oldukça önemli etkiler sağlarken
Van'ın meşhur yemekleri aşağıdaki gibi şekillenmiştir.
- Van Kahvaltısı: Van şehri yüzyıllardır kahvaltı kültürü bakımından çevre illerin oldukça ilerisinde olmakla beraber Van kahvaltısı ünü uzak diyarlara kadar yayılmış Van'ın önemli bir değeri olarak göze çarpmaktadır. Buna paralel olarak Avrupa'nın birçok şehrinde açılan Van kahvaltı salonları da oldukça dikkat çekmektedir. Van kahvaltısının en önemli özelliği olan “tüm ürünlerin aynı doğallıkla hazırlanma ilkesi” Van serpme kahvaltısının en büyük özelliği olarak ifade edilebilir.
- Virik çorbası: Kavurma, salça ve mercimek ile hazırlanan Virik çorbası önemli bir Van yöresel lezzeti olarak göze çarparken, esnaf lokantalarının vazgeçilmezi durumundadır.
- Kavurmalı uşgun ekşilisi: Van'ın şifa deposu yemeklerinden biri olarak ifade edilen kavurmalı uşgun ekşilisi uşgun bitkisinin lezzetiyle birlikte Van'ın önemli lezzetlerinden biridir.
- İnci kefali: Van'ın en önemli değerlerinden olan, Van Gölü’nde yetişen ve uğruna her yıl festivaller düzenlenen inci kefali tandırda pişirilmesi sebebiyle tandır balığı olarak da anılmaktadır.
- Ayran aşı: Ayran aşı tüm Türkiye’de meşhur olan bir lezzet olmakla beraber, Van’ın Erciş ilçesinden Türkiye’ye yayılan bir lezzet olarak göze çarpmaktadır. Ayran aşı daha çok Van’da yemek öncesi tüketilen bir aperatif konumundadır.
Van mutfağının bilinen diğer yemeklerinden birisi de boranidir. Bunun yanı sıra diğer yemekler de şunlardır;
- Kurut köfte
- Tandır balığı
- Kürt köftesi
- Ayran aşı
- Ciğer köftesi
- Çırış mıhlası
- Çılbır
- Cacık
- Gavut
- Erik kızartması
- Kaşık tatlısı
Eğer yolunuz Van'a düştüyse gezecek yerler bakımından birçok seçeneğe sahipsiniz. Tarihi ve doğal güzellikleri bakımından sizi büyüleyen bir özelliğe sahip bir şehirdir. Gezerken de tadabileceğiniz oldukça çok yöresel lezzet vardır.
Van'ın Meşhur Ürünleri
Van ili birçok yönden önemli tarihi ve kültürel değerlere ev sahipliği yaparken, Van'ın birçok noktasında Van ziyaretini anımsatacak
Van’da üretilen hediyelik ürünlere ulaşım mümkündür.
- Savatlı gümüşler: Özellikle Van'a özgü olan gümüş süsleme sanatı olan “savat” ile bezenmiş savatlı gümüşler Van'ın meşhur hediyelik ürünleri anlamında başı çekmektedir. Van merkezdeki hediyelik eşya satan dükkanlarda savatlı gümüşler anlamında her zevke hitap eden ürünlerle karşılaşmak mümkündür.
- Ceviz Oymacılık Ürünleri: Van il genelinde ceviz oymacılığı anlamında gayet alımlı hediyelik parçalara da ulaşmak mümkündür. Tüm ihtişamına rağmen ceviz oyma ürünleri fiyat bakımından da oldukça avantajlıdır.
- Van Kilimleri: Van hediyelik eşya ve Van'ın meşhur ürünlerine ek olarak Van'ın simgelerinden biri olan kilimcilik ile alakalı Lüper, Canbezar ve Şehvani kilimleri, Van otlu peyniri, ceviz ve Çatak balı da Van'ın simgeleşmiş ürünlerinden bazılarıdır.
Van Nerede Ve Nasıl Gidilir?
Doğu Anadolu Bölgesinin nüfus bakımından en büyük şehri konumunda bulunan Van; güneyinde
Hakkari ve
Siirt, doğusunda İran, kuzeyinde ise
Bitlis ve
Ağrı'yla komşudur.
Van nerede sorusuna verilecek bir cevap da Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün de Van sınırları içerisinde bulunduğu görülmektedir.
Van'a gidebilmek için hangi tercihlerde bulunulacağı hangi şehirden gidileceği ile alakalı değişiklik gösterirken, Van
İstanbul arasının özel araçla olan mesafesi yaklaşık 18 saattir. Aynı zamanda hava yolu ulaşımıyla oldukça kısa sürede gidilebilen bir il olan Van için yurt dışından İstanbul aktarmalı uçuşlar da bulunmaktadır.