Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Kırklareli » Lüleburgaz’da Gezilecek Yerler

Lüleburgaz’da Gezilecek Yerler


Lüleburgaz gezilecek yerler
Lüleburgaz Kırklareli'nin ilçelerinden biridir. İl merkezine 63 kilometre mesafede bulunur. Çevredeki en gelişmiş ve modern yerleşimdir. Ekonomisi sanayiye dayalı olan ilçe nüfus bakımından da kalabalıktır. İlçenin tarihi çok eskilere dayanır ve merkezinde birçok tarihi yapı bulunur. Lüleburgaz'ın tarihine kısaca değinmek faydalı olur.

Lüleburgaz Tarihi

Lüleburgaz’da 1936 yılında arkeolojik kazılar yapılmıştır. Bu kazılardan ilk Tunç Çağı’ndan kalan buluntulara rastlanmıştır. Bunlar incelendiğinde Ege kültürü ile burası arasında bir bağ olduğu anlaşılmıştır. Daha sonra 1981 yılında yapılan kazılarda ise Kalkolitik döneme ait kalıntılar bulunmuştur. Bu dönemdeki kalıntılar ise yerleşimin Balkanlar ve Kuzey Anadolu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Lüleburgaz'ın Osmanlı sınırlarına katılması ise 1. Murat zamanında gerçekleşmiştir. Bölge tarih boyunca birçok savaşa sahne olmuştur. İlçenin eski adı Arcadiapolis’tir. Döneminde Roma ve İstanbul'u birbirine bağlayan konumda olduğu için önem kazanmıştır.


Makalemizin devamında Lüleburgaz’da gezilecek yerler listesini sıraladık.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kırklareli Lüleburgazderesi üzerine inşa edilmiş uzun bir köprüdür. Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı ise Mimar Sinan’dır. Bu yönüyle de önem taşır. Bölgedeki kervansaray ile posta yollarını bağlamak için yapılmıştır. Bir tarafı piramit şeklindedir. Yapı oldukça sağlamdır. 84 metre uzunluğa ve 6 metre genişliğe sahiptir. Dört adet sivri kemeri bulunur. Güney tarafında bir balkon bulunur. Ortasındaki iki kemerin arasında tahliye gözü vardır. Köprünün etrafı yeşil alanlarla kaplıdır. Güzel bir manzarası vardır.
Lüleburgaz'ın bağlı oldu il olan Kırklareli'de Gezilecek Yerler için tıklayın.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

Tarihi hamam Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1569-1570 yılları arasında yaptırılmıştır. Mimarı ise Mimar Sinan’dır. Günümüzde yapının onarılarak kent müzesi haline getirilme çalışmaları gündemdedir. Yapı klasik Türk hamamı şeklinde tasarlanmıştır. Kadın ve erkek bölümleri bulunur. Üstü kubbe ile örtülüdür. Çevresinde 11 dükkan bulunur. Sokullu Mehmet Paşa tarihte önemli bir devlet adamıdır. Lüleburgaz'a birçok eser yaptırmıştır. Bunun nedenini ise Lüleburgaz'a vefa borcunu ödemek olarak açıklamıştır. Gençlik yıllarında Sokullu Mehmet Paşa çok yorgun bir haldeyken burada bir kadın ona yemek vermiştir. Paşa da bunu unutmamış ve önemli yerlere geldikten sonra buraya görkemli yapılar inşa ettirmiştir.

Şadırvan

Şadırvan, ilçe merkezindeki Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin bahçesinde bulunur. Mermerden yapılan şadırvan 12 kenarlıdır. Etekli ve Barok tarzı bir eserdir. Üzerinde ahşap bir çatı bulunur. Üzerinde incelikle işlenmiş kalem süslemeleri bulunur. Yapı 2. Mahmut zamanında inşa edilmiştir. Daha sonraki yıllarda da onarımdan geçmiştir. Burası Lüleburgaz'ın sembollerinden biridir.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Külliyenin diğer adı Tevil Mehmet Paşa Külliyesi’dir. İlçede büyük bir alanı kaplar. 1569-1570 yılları arasında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı da Mimar Sinan’dır. Döneminde yerleşimdeki hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılamaya yönelik yapılmıştır. Alana bir kent dokusu kazandırmıştır. Yapının içinde cami, kervansaray, hamam, medrese, imarethane, dua kubbesi, çeşme, su yolları, mesken ve su sarnıcı gibi birçok bölüm vardır. Caminin minaresi bir deprem sonucu yıkılmış fakat sonradan yeniden yapılmıştır. Kervansaray bölümü bakımsız kalan yapının diğer bölümleri günümüzde ilçe merkezine bakımlı halde bulunur ve kullanılır.

Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi ilçe merkezinde, Hükümet Konağı’nın yanında bulunur. 1413- 1421 yılları arasında inşa edilen türbe üç katlıdır. Üzeri kubbe ile örtülmüştür. Külliyeden daha eski bir yapıdır ve günümüzde ziyarete açıktır.

Çarşı Çeşmesi

Çarşı Çeşmesi ilçe merkezindeki Turgut Bey Caddesi’nde bulunur. 1667 yılında inşa edilmiştir. Dönemin padişahı 4. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Dört köşeli ve kare şeklinde tasarlanmıştır. Üzerinde kubbesi bulunur. Günümüze sağlam şekilde ulaşan çeşme hala kullanılmaktadır.

Kepirtepe Köy Enstitüsü

Kepirtepe Köy Enstitüsü 1938 yılında açılmış 21 köy enstitüsünden biridir. İlçenin çıkışında yol üzerinde bulunur. Köyleri aydınlatmak ve eğitmek üzere kurulan okul geniş bir alana kurulmuştur. Bir kampüs şeklinde tasarlanan yapının içinde derslikler, öğrenci yurtları, hamam, spor salonu, öğretmen lojmanları, yemekhane gibi birçok geniş alan bulunur. Burada verilen eğitimden dolayı döneminde okula ait tarım arazileri ve hayvan yetiştirilen ahırlar da vardır. Köy enstitüleri kapatıldıktan sonraki yıllarda bu yapının tam karşısına Kepirtepe Öğretmen Okulu adında yeni bir alan yapılmıştır. Yeni alan diğerine göre oldukça küçüktür. Günümüzde kullanılmayan ve onarılamayan binalar hala sağlam şekilde ayaktadır. Lüleburgaz’da görülmeye değer tarihi bir eğitim kurumudur.

Lüleburgaz Festivalleri

Lüleburgaz’da Temmuz, Mayıs ve Ekim aylarında çeşitli festivaller düzenlenir. Uluslararası Dans Festivali her yıl Temmuz ayında yapılır. Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kıbrıs gibi yerlerden gelen dans grupları sahne alır. Festival ilçenin merkezi noktası olan Kongre Meydanı’nda yapılır ve 3 gün devam eder. Köy Tadında Yöresel Ürün Festivali ise Mayıs ayında gerçekleşir. Köy ürünlerinin tanıtıldığı ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği festival Kongre Meydanı’nda yapılır. Güvercin Festivali ise Ekim ayında düzenlenir. İlçenin Kapalı Pazar Yeri ve Fuar Alanı’nda düzenlenir. Hayvan sever derneklerin öncülüğünde düzenlenir.


Lüleburgaz Nerede? Nasıl Gidilir?

Lüleburgaz ile bağlı olduğu Kırklareli arasında 63 kilometre mesafe bulunur. Trakya'daki birçok yerden Lüleburgaz'a otobüs seferi yapılmaktadır. İlçeye Halkalı- Çerkezköy- Kapıkule tren hattı kullanılarak da gidilebilir.



admin / 29.10.2018 / 0 / 12 897

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İğneada'da Gezilecek Yerler

İğneada'da Gezilecek Yerler

Kırklareli şehrinin sınırları içerisinde kalan İğneada, bir nevi Trakya
Kıyıköy Papuçdere Tanıtımı

Kıyıköy Papuçdere Tanıtımı

Denize ulaştığı noktada ise Kıyıköy bütün güzelliği ile yer almaktadır.
Kıyıköy Kastro Plajı

Kıyıköy Kastro Plajı

Kastro plajı deniz ve göl tatilini bir arada yapmak isteyen kişilerin tercihi
Doğa Severler İçin Kırklareli Kıyıköy Mağarası

Doğa Severler İçin Kırklareli Kıyıköy

İnsanlar tarafından çok bilinmeyen yerlerden bir tanesi de Kırklareli sınırları
Trakya'nın Kapadokyası Vize ve Kıyıköy'de Gezilecek Yerler

Trakya'nın Kapadokyası Vize ve

Çatalca’dan başlayıp Bulgaristan sınırına kadar uzanan Istranca Dağları
Kırklarelide Gezilecek Yerler

Kırklarelide Gezilecek Yerler

Trakya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Kırklareli doğal
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up