Çine, Aydın'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 38 kilometre mesafede yer alır. Aydının şirin bir ilçesi olan Çine çam ormanları ve zeytinlikleriyle doğal yaşamın tadına varılabilecek bir yerleşim. İlçe dağlık bir arazinin üzerine kuruludur. Çine Çayı ile beslenen Çine Ovası verimli arazilerin başında gelir. Bölgede zeytin ve pamuk üretimi yapılır. Ayrıca son yıllarda madencilik alanında da gelişme göstermiştir.
Sizler için
Çine’de gezilecek yerler listesini aşağıda sıraladık.
Kuvayı Milliye Müzesi
Kuvayı Milliye Müzesi’nin içinde bulunduğu bina 1906-1909 yılları arasında yapılmıştır. Sonraki yıllarda ise
Aydın Çine Askerlik Şubesi olarak kullanılmıştır. Ardından boş kalan bina restore edilip müze haline getirilmiştir. İçinde Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker’in heykelleri bulunur. Heykellerin yanı sıra müzede etnografik eserler de bulunur. Müzenin bulunduğu bina Kurtuluş Savaşı için de önemli bir yerdir. Yörük Ali Efe ve zeybekleri Ege Bölgesi’nde Yunan işgaline karşı Malgaç Baskınını düzenlemişlerdir. Bu baskın şimdi müze olarak kullanılan binada planlanmıştır. Malgaç Baskınında Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker beraber çalışmışlardır. Bu sebeple müze içinde bu iki önemli ismin heykelleri bulunur.
Ahi Bayram (Ahi İbrahim) Türbesi
Ahi Bayram Türbesi, Ahi İbrahim adıyla da anılır. Ahmet Gazi Camii’nin avlusunda bulunur. Türbe Ahmet Gazi’nin kardeşine aittir. 14’üncü yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. İki katlı olarak yapılan türbe dikdörtgen bir plana sahiptir. Üstünde bir kubbe bulunur. Yapı malzemesi olarak Bizans zamanından kalan devşirme taşlar kullanılmıştır.
Ahmet Gazi Camii
Ahmet Gazi Camii eski Çine köyünde bulunur. 1308’de Hızır Bey tarafından inşa edilmiştir. Yapıldığı tarih Orhan Bey dönemine denk gelir. Hızır Bey de Orhan Bey’in oğludur. 1390 yılında ise Menteşoğlu İbrahim Bey’in oğlu olan Ahmet Gazi Bey tarafından yeniden inşa edilmiştir. Bu yüzden ismi Ahmet Gazi Bey olarak anılmıştır. Caminin kubbesi 17 metredir. Bu yönüyle dönemin en geniş kubbesi olmuştur. Aydın’da bilinen en eski cami bu yapıdır. Ayrıca Batı Anadolu’daki ilk Türk ulu eserleri arasında yer alır. Duvarları 1 metre 70 santim kalınlığındadır. Yapı malzemesi olarak kesme taş üzerine moloz taş kullanılmıştır. Cami birçok kez onarılmıştır.
Alabanda Antik Kenti
Alabanda Antik Kenti ilçeye bağlı Doğanyurt köyünde bulunur. Kuzeyinde yer alan Çine Ovası’na doğru yayılmıştır. Alabanda isminin nerden geldiğine dair iki görüş bulunur. Birincisine göre Karia dilinde “Ala” kelimesi “At” anlamına, “Banda” ise “Yarış” anlamına gelir. İkincisine göre ise kentin adı kar tanrısı Alabandos’tan gelir.
Alabanda Antik Kenti’nin bilinen tarihi milattan önce 3’üncü yüzyıla kadar uzanır. Kaynaklara göre kent Apollon ve Khrysaoeos’a adanmış ve dokunulmazlık altına alınmıştır. Milattan önce 222-175 yılları arasında Makedonya Kralı V. Philppos kenti tahrip etmiştir. Daha sonra Rodos’un hâkim olduğu kent milattan önce 3’üncü yüzyılda para basılan yerlerden biri haline gelmiştir. Milattan önce 70 yılında ise bölgede Roma İmparatorluğu görülür. Daha sonraki yıllarda da kent eyalet başkenti haline getirilmiştir. Döneminde oldukça zengin ve görkemli bir yaşayışa sahne olmuştur. Kentin bulunduğu alanda 1280 tarihinden beri Türklerin egemenliği görülür. Antik kentte arkeolojik kazılar 1905-1906 yılları arasında Ethem Hamdi Bey tarafından başlatılmıştır.
Alinda Antik Kenti
Alinda, Aydın'ın güneyinde, Karpuzlu ilçesinin sınırları içindeki antik kenttir. MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında önem kazanan bu kale kent, Karpuzlu Ovası'na egemen bir geçitle birbirine bağlı iki tepe üzerinde kuruludur. Kentin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Antik kaynaklarda, Hekatomnos'un kızı Ada’nın, MÖ 340'larda kardeşi Karia Satrapı Piksodaros tarafından Halikarnassos'dan (Halikarnas / Bodrum) sürüldüğü zaman bu kente yerleştiği yazılıdır.
Büyük İskender akınlarında bağımsızlığını koruyabilen tek kent olan
Alinda Antik Kenti hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Çine Nerede? Nasıl Gidilir?
Çine nerede diye yapılan sorgular için; Aydın'ın ilçelerinde biridir. İl merkezine 38 kilometre mesafede bulunur. Çine ile
Yatağan arasında ise 34 kilometre mesafe vardır. İl merkeziden düzenli olarak kalkan otobüslerle ilçeye ulaşılabilir. Özel araçla gitmek isteyenler Aydın-
Muğla karayolunu takip ederek Çine’ye ulaşabilir.