Bulancak, Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 15 kilometre mesafede bulunur. Giresun'a çok yakın bir konumda bulunduğu için ulaşımı kolaydır. İlçe bitki çeşitliliği açısından zengindir. Yeşil alanları dikkat çekicidir. Yerleşim sahil kenarında kurulmuştur. Bu sayede hem yeşil alanlar hem deniz bir araya gelmiştir. Doğal ortamı ile dikkat çeken
Bulancak gezilecek yerler listesini sizler için sıraladık.
Sarayburnu Camii
Sarayburnu Camii ilçe ile Ordu ilini bağlayan kara yolu üzerinde bulunur. Yerleşimin batı tarafında ve sahil kenarında konumlanmıştır. 1987 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisine sahip ilk Cumhuriyet eseri olma özelliği taşır. Caminin tasarımı Şehzadebaşı Cami örnek alınarak oluşturulmuştur. Şehzadebaşı Cami ise Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği yapıdır. Sarayburnu Camii’nin diğer bir önemli özelliği de duvar kalınlığıdır.
Yapının duvarları 130 santimetre kalınlığa sahiptir. Bu az rastlanan mimari özelliklerden biridir. Yapı malzemesi olarak yığma taş kullanılmıştır. Caminin inşası oldukça uzun sürmüştür. Bunun nedeni yeterli maddiyatın bulunamamasıdır. Caminin büyük bir kısmını yöre insanı imece usulü çalışarak tamamlamıştır.
Burunucu Köyü
Burunucu köyü
Giresun Bulancak'a bağlıdır ve ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunur. Küçük bir sahil köyü olan Buruncu köyü, çevredeki en güzel plajlara sahiptir. Temiz plajları ve denizinin yanında ormanlık alanlarıyla da etkileyici bir alandır. Burada Ofran Burnu ve Ayvasıl adında iki plaj bulunur. Köyün içinde ise tarihi bir cami ve çeşme bulunur. Bunlar da görülmeye değer yerler arasında sayılabilir.
Acısu Kaya Kilisesi
Acısu Kaya Kilisesi ile ilçe merkezi arasında 2 kilometrelik mesafe bulunur. Buraya Acısu denmesinin nedeni mağaranın altından akan sodalı sudur. Burası yörede At Mağarası, Acısu Mağarası gibi isimlerle de anılmaktadır. Kilise kayalar oyularak yapılmış üç bölümden oluşur. Bu yönüyle dikkat çekici eserlerden biridir.
Paşakonağı Yaylası
Paşakonağı Yaylası ilçeye bağlı Kovanlık beldesinde bulunur. Çevresindeki ormanlık ve yeşillik alanların yanı sıra buradaki çiçekler de oldukça dikkat çekicidir. Mevsiminde açan sarı, mor ve beyaz renkli açelyalar görenlere huzur verir. Yaylada Karasay Şelalesi de görülmeye değer oluşumlar arasındadır. Bunun yanında Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı da yayla içindedir. Muhteşem bir doğaya sahip olan Paşakonağı Yaylasında çadır veya karavanla kamp yapmak için uygun alanlar da vardır. Kamp tercih etmeyenler içinse 5 kilometre ileride bir konaklama tesisi de mevcuttur.
Bulancak Kültür ve Sanat Şenliği
Bulancak Kültür ve Sanat Şenliği her yıl Temmuz ayının 22’si ve 27’si arasında gerçekleştirilir. Şenlik ilçeye bağlı Erikli köyünde düzenlenmektedir. Şenlik kapsamında birçok etkinlik düzenlenir ve yöreyi tanıma fırsatı bulunur.
Bulancak'ın Yöresel Lezzetleri
Bulancak'ın yöresel lezzetleri Karadeniz’in özeti gibidir.
Bulancak yemekleri genellikle hamsi, lahana ve mısırdan yapılan yemekleri meşhurdur. Bulancak’ta da yörenin lezzetlerinin tadılabildiği güzel restoranlar bulunur. Burada ayrıca güzel yapılan yemeklerde karalahana çorbası, karalahana diblesi, ısırgan püresi, mısır ekmeği, fasulye turşusu, kiraz tuzlaması ve pezik olarak sayılabilir. Yörenin yemek kültürü oldukça zengin ve lezzetlidir.
Bulancak Nerede? Nasıl Gidilir?
Bulancak neresi? diye sorulacak olursa; Bulancak ile bağlı olduğu Giresun arasında 15 kilometrelik mesafe bulunur. Bölgeye havayolu ile gitmek isteyenler Ordu- Giresun Havalimanı’nı kullanabilir. İlçe ile havalimanı oldukça yakındır. Özel araçla gitmek isteyenler de Karadeniz sahil yolunu takip ederek ilçeye ulaşabilirler. Toplu taşıma araçları ile gitmek isteyenler de Giresun veya çevre illerden kalkan otobüsleri kullanabilirler.
Mobil cihazlarınızdaki navigasyon uygulamaları ile aşağıdaki haritayı da kullanarak Bulancak'a ulaşabilirsiniz.