Çanakkale'nin Eceabat İlçesine bağlı olan
Seddülbahir köyü, Gelibolu Yarımadasının güneye bakan uç noktasıdır ve bu adını da bu özelliği ile almıştır. Boğaza girişte bir set oluşturduğu için Seddülbahir denilmektedir. Huzur dolu atmosferi ve doğal güzellikleri ile Seddülbahir her yaştan insanın kendini mutlu hissedebileceği bir yer.
Coğrafik konumu özelliği ile tarih boyunca pek çok savaşa şahit olmuş olan Seddilbahir’i hafızalara kazıyan ise 1. Dünya Savaşının en önemli cephelerinden birisi olan Çanakkale Savaşıdır. Yöre halkı geçimini balıkçılık, turizm ve hayvancılık ile sağlamaktadır.
Seddülbahir halkı sıcakkanlıdır ve köyün huzur veren atmosferi sayesinde de bir kez giden kişiler mutlaka tekrar gitmektedirler.
Makalemizin devamında
Seddülbahir gezilecek yerler Listesine göz atalım.
Seddülbahir Tarihi
Ege Denizinden Çanakkale Boğazına geçişin kontrol edilebildiği
Çanakkale Seddülbahir oldukça eski bir yerleşim merkezidir. Bunun yanında 1. Dünya Savaşı sırasında tarihi doku çok fazla zarar görmüştür. Köyün her köşesinde bu savaşa ait izler bulunmaktadır. Çanakkale savaşlarında büyük mücadelelerin yapıldığı Seddülbahir Çanakkale geçilmez sözünün söylenmesinde önemli payı bulunmaktadır. Köyde ve o bölgede hala Çanakkale savaşının izleri bulunmakta ve bu çevrede dolaşan kişiler kurşunlar, asker kıyafetlerine ait düğmeler, kemikler bulabilmektedirler.
Çanakkale Zafer ve Meçhul Asker Anıtı
Morto Koyu ve Hisarlık Burnunda yer almaktadır. Hisarlık Burnunun denizden 48 metre yüksekte olması ile doğal bir kale oluşturmaktadır. Burada 4 metre yüksekliğinde anıt platformu ve onun üzerinde de 39,75 metre yüksekliğinde anıt bulunmaktadır. Bu anıt 1960 yılında yapılmıştır.
1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi
Tarihçi Ahmet Uslu’nun uzun çalışmaları sonucunda kurulmuş olan 1915 Seddilbahir Ahmet Uslu Müzesinde 1. Dünya Savaşına ait 8 000 metaryal yer almaktadır. Ahmet Uslu bu metaryalleri toplamak için uzun yıllar uğraşmıştır.
Seddülbahir Kalesi
4. Mehmet zamanında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından Seddülbahir kaleleri yaptırılmıştır. Biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki kale yaptırılmıştır. Avrupa yakasında ki
Seddülbahir Kalesi Anadolu yakasında ki ise Kumkale olarak adlandırılmaktadır. Bu kaleleri inşa eden ustaların ailelerini buraya getirmeleri ile köy oluşmuştur. Çanakkale Savaşı sırasında yoğun olarak bombalanan köy boşaltılmıştır. Daha sonra Bulgaristan ve Romanya göçmenleri 1934 ve 1938 yıllarında buraya yerleştirilmiş ve köyde yaşam tekrar başlamıştır.
Seddülbahir Plajları
Seddülbahir Köyünün plajları denizin temiz ve geniş kumsallarının olması sayesinde denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkartmak isteyen kişilerin tercihi olmaktadır. Müthiş manzarası ve temiz havası ile doğayla denizin birleştiği noktadır Seddülbahir Plajları. Plajlara yakın pansiyonların ve otellerin olması sayesinde yürüyerek plajlara ulaşım mümkündür.
Yahya Çavuş Anıtı
Çanakkale Savaşında önemli katkıları olan Ezineli Yahya Çavuş 25 Nisan 1915 Ertuğrul Koyu çıkarması sırasında arkadaşları ile birlikte büyük kahramanlıklar göstermiştir. Bu anıt Kültür Bakanlığı tarafından 1992 yılında burada şehit olan 9. tümenin 26. alayının 3. taburunun şehit olan askerlerin anısına yaptırılmıştır ve burada bir kitabe üzerinde şehitlerin isimleri ( 148 şehit )sembolik olarak da 67 adet mezar taşı bulunmaktadır.
Seddülbahir Nerde, Nasıl Gidilir?
Seddülbahir nerede diyecek olunursa; ulaşım için öncelikle Eceabat ilçesine gidilmesi gerekmektedir. Eceabat Seddülbahir arası 33 kilometredir. Buradan kalkan otobüsler ile köye ulaşılmaktadır. Eceabat'a ulaşım için İstanbul’dan feribotlar bulunmaktadır. Diğer şehirlerden Seddülbahir’e gitmek için öncelikle Çanakkale ilin gidilmesi gerekmektedir. Özellikle
İstanbul'a yakın olması ve ulaşımın kolaylığı sayesinde yazları çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bir yerdir. İstanbul’dan 309 kilometre uzakta olan Eceabat'a araç ile E84 üzerinden ulaşım mümkün olmaktadır.
Eğer Seddülbahir'e gelmeyi planlıyorsanız; bağlı bulunduğu il olan
Çanakkale'de Gezilecek Yerler ve bağlı olduğu ilçe olan
Eceabat'ta Gezilecek Yerlerisimli konularımızı mutlaka inceleyiniz!