Ege'nin başladığı yer olarak da bilinen
Küçükkuyu dünyanın oksijen yoğunluğu en çok olan yerlerinden birisidir. Tarihi dokunun ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu bu güzel yerde zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Küçükkuyu, Çanakkale merkeze 94 km mesafededir. Kaz Dağlarının eteklerinde yer alan
Ayvacık Küçükkuyu muhteşem doğası ile her yıl çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bir yerdir.
Yoğun oksijeni olmasının yanında şifalı kaplıcaları ile de hastaların şifa bulduğu bir merkezdir. İnsanlarının çok misafirperver olması sayesinde Küçükkuyu’ya giden kişiler unutulmaz bir tatili evlerindeymiş gibi geçirebilmektedirler. Balıkçılık ve zeytinciliğin yapıldığı Küçükkuyu’da en kaliteli zeytinyağlarını bulabilir ve ayrıca nefis deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Küçükkkuyu Tarihi
Yunan mitoloji tanrılarının buluştuğu yer olarak bilinen Kaz Dağı eteklerinde olan
Çanakkale Küçükkuyu ilk kurulduğunda ismi Gargaron’muş kent Lidya, Pers ve Bergama hakimiyetinde kaldıktan sonra Bizanslıların eline geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan belde daha sonra Kuruluş Savaşından sonra Çanakkale sınırları içinde yer almış ve Ayvacık ilçesine bağlanmıştır.
Küçükkuyu tarihi hakkında verdiğimiz bu kısa bilginin ardından
Küçükkuyu gezilecek yerler listesine bakalım.
Kaz Dağları
Küçükkuyu’ya gittiyseniz Kaz dağlarında bir gezinti mutlaka yapmalısınız. Bu dağlarda endemik bitkiler bulunmakta ve muhteşem doğası ile ziyaretçilerine unutulmaz zamanlar yaşatmaktadır. Homeros’un İlyada Destanında bin pınarlı ida olarak geçmesini sağlayan 30 adet akarsu bulunmaktadır.
Zeus Altarı
Gargaran tepesi yamaçlarına kurulmuş olan Zeus Altarı tanrılara kurbanlar verilmesi için kurulmuştur. Zaten atlar sunak anlamına gelmektedir. Altında bulunan mağaraya da Zeus Mağarası denilmektedir. Buraya gidildiğinde manzaranın güzelliği dikkatinizi çekecektir.
Afrodit Kaplıcası
Afrodit tarafından keşfedildiği rivayet edilen kaplıcaya cüzamlı olan Afrodit girdiği ve iyileştiği için bu adı almıştır. Suyunun şifalı olduğu düşünülmektedir. Ne zaman yapıldığı bilinmese de Afrodit kaplıcası Cenevizliler tarafından tamir edilmiş ve günümüzde tarihin ve şifalı suyun birleştiği en güzel mekanlardan birisidir.
Mıhlı Şelalesi
Rumlardan kalma değirmeni ve insanların kendini cennette hissedeceği doğası ile Küçükkuyuy’ya gelen kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır. Burada bir mesire alanı bulunmakta ve ziyaretçiler piknik yapabilmektedirler. Mıhlı Çayı etrafında bulunan toprağa öylesine hayat vermiştir ki bitki örtüsünün gür olması ve ağaçların yüksekliği ile gökyüzü görünmemektedir.
Behramkale Köprüsü
Tam yapılış tarihi bilinmiyor olsa da 14. yy da inşa edildiği düşünülen köprü Tuzla çayı üzerindedir. Yörenin taşları kullanılarak yapılmış olan köprü bugün artık kullanılmamaktadır. Sivri kemerli olarak inşa edilen köprü mutlaka görülmelidir.
Assos Antik Kenti
Ege Denizive Tuzla Çayı arasındaki tepe üzerinde kurulu olan Assos Antik Kenti, Midilli Adası sakinleri tarafından M.Ö. 1000 yıllarında kurulmuştur. Bu bölgede daha önce Hititler tarafından kurulmuş ve stratejik öneme sahip olan Assouwa bulunmaktaydı. Bölgeye gelen ziyaretçilerin çok ilgisini çekmektedir Assos Antik Kenti.
Bu mükemmel kent ile ilgili daha detaylı bilgi için;
Assos Antik Kenti başlıklı konumuzu inceleyiniz.
Küçükkuyu Köyleri
Körfeze hakim olan iki köyü bulunmaktadır. Bu köylerde Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmışlardır. Bu köylerde tarih ve doğal güzellikler deniz ile birleşmiştir. Özel mimariye sahip evleri, Rum ve Türk kültürünün bir mozağini oluşturması açısından ilgi çekmektedirler. Karadeniz’den gelen balıkçılar da bölgeye ayrı bir renk katmışlardır.
Küçükkuyu Nerede, Nasıl Gidilir?
Çanakkale merkeze 94 km mesafede olan Küçükkuyu’ya buradan otobüsler ile gidilmektedir. Altınoluk’a 10 km,
Edremit Havaalanına 40 km mesafededir.
İzmir'e 233 km,
İstanbul'a 447 km ve
Ankara'ya ise 668 km mesafededir diyerek
Küçükkuyu nerede sorusunun da cevabını vermiş olalım.
Küçükkuyu’ya ulaşım son derece kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Beldeye toplu taşıma araçları ile gelmek isterseniz pek çok otobüs firmasının
Altınoluk’a düzenlediği seferleri kullanabilir buradan da dolmuşlar ile beldeye ulaşabilir veya mobil cihazlarınızdaki navigasyon uygulamaları ile aşağıdaki haritayı kullanabilirsiniz.