Fotoğraf sanatı, son yıllarda özellikle gençler arasında fazlaca değer kazandı. Bu sanatın içinde yer alan sanatçılar ise, bilgilerini ve tecrübelerini diğer arkadaşlara aktarma konusunda kimi zaman cömert, kimi zaman ketum davranabiliyorlar. Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığı düşünüldüğünde, daha fazla fotoğraf sanatçısı yetiştirmenin de mümkün olduğu görülüyor. Özellikle belli başlı fotoğraf türleri, çeken kişiye de fazlaca haz veriyor. Bu tür fotoğrafların başında ise
manzara fotoğrafları geliyor.
Manzara Fotoğraflarının Havası Bir Başka
Psikolojik olarak da olsa, sanat yönünden de bakılsa,
manzara fotoğrafları hep farklı bir göz ile incelendi bu güne kadar. Özellikle büyük kurumların duvarlarında bulunan, yazılım şirketlerinin ara yüzlerde kullandığı çok sayıda fotoğrafa göz atıldığında, bu görsellerin daha çok manzara temalı olduğunu görebilmek hayli mümkün oluyor. Yani bu durum, aslında manzara fotoğrafçılığının da ne denli önemli olduğuna işaret ediyor.
Manzara fotoğrafçılığı, o anın en iyi karesini doğa ve görüntünün tamamlayıcı etmenleri ile birleştirilmesi sayesinde ortaya çıkıyor. Yani fotoğrafçı, o anda birden çok etmeni düşünerek düğmeye basıyor. Peki, manzara fotoğrafçılığının belli başlı püf noktaları yok mu? Elbette var.
Manzara Fotoğraflarında Başarıyı Yakalamak İçin Bazı Öneriler
Manzara fotoğrafçılığına soyunan kişiler, öncelikli olarak kabaca da olsa renk bilgisine sahip olmalılar. Uygun renk teması ve doğru manzara sırasında, uygun ışık ile birleşen görüntü, sonsuzluğa kaydedilirken bu yorumu fotoğrafta oldukça şık ve sade yapabilmek her şeyden daha önemli bir hal alıyor. Örneğin, sabah saatlerinde fotoğraf çekmek isteyen bir fotoğrafçı, karşısındaki görüntünün soğuk renklerden oluştuğunu, bulut ya da sis gibi manzaraların bu saatlerde daha net ve daha etkili olabileceğini hesap edebilir. Bu şekilde de çalışmasını ve manzara arayışını yönlendirebilir. Yani asıl olan, renkler ile görüntünün en iyi nasıl kombine edilebilirliğidir.
Manzara fotoğrafçısı, göl manzarası gibi bir manzarayı çekmek istiyorsa, bunun için akşam vakitlerini beklemek yerine daha erken saatlerde çekim yapmalıdır. Burada da renk uyumları ön planda olduğu için uygun saatler ve uygun ışık kriteri aranmaktadır. Eğer havanın kararmaya başladığı ve görüntünün fluluğu baş gösterdiği bir ana denk gelindi ise, fotoğraflar istenilen verimlilikte çıkmayacaktır. Daha kapalı, daha kötü fotoğraflar oluşacaktır. O nedenle de, başarılı bir fotoğrafçı mutlaka fotoğraf çekeceği manzaraya göre saat ve renk özelliklerine dikkat etmek durumundadır.
Her güzel fotoğraf, illa ki spot ışıklar altında, flaş ışıklar yardımı ile ya da bilgisayar programlarında oynanarak çekilmezler. Doğal yöntemler ile elde edilen pek çok kaliteli fotoğraf ortaya çıkartılabilir. Burada önemli olan, fotoğraf çekimi sırasında belirlenecek olan teknikler ile beraber, çekime başlamadan önce kafada kurgunun tam olarak oluşmasıdır. Tasarlanan fotoğraf karesine göre doğru açılar ve uygun görüntüler üst üste getirildiğinde, pek çok açıdan enfes kareler çekilerek fotoğrafçının hanesine bu kareler artı olarak yazılabilir.
Manzara fotoğraflarında netlik de çok önemli olduğu için, çoğu zaman fotoğraf ayaklığı kullanmak fotoğrafçının yararına olacaktır. Bu şekilde çekilen karelerde titreme ya da sallanma görülmeyeceği için, fotoğrafçı da amacına bir adım daha yaklaşmış olacaktır. El ile çekim yapma sırasında yaşanan en ufak bir titreme, fotoğrafı tümden bozduğu için fotoğraf ayaklıkları her zaman tercih edilebilir durumda olmalıdır. Böylece fotoğraflarda istenilen görüntüler ortaya dökülmüş olarak uygun kareler elde edilecektir.
Fotoğraf dünyası oldukça derin ve geniş bir kümeyi temsil ediyor. İşin içinde oldukça, çok daha fazlasını öğrenmeniz ve uygulamanız mümkün oluyor.