Kilitbahir boğazın en dar bölgesinde olan bir yerleşim yeridir. Çanakkale'nin karşısında yer almaktadır. Çanakkale'nin ilçesi olan Eceabat'ın yaklaşık 3 km güneyindedir. Dik bir yamaç üzerine kurulmuştur. Kilitbahir denizin kilidi anlamına gelmektedir ve köyün özelliği ile bu adı almıştır. Çanakkale Savaşının ruhunu anlamak ve tarihle iç içe bir zaman geçirmek isteyen kişilerin sürekli ziyaret ettiği bir köydür. Doğal güzellikleri, denizi ve tarihi ile
Çanakkale Kilitbahir mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
Kilitbahir Tarihi
Kilitbahir'de ilk yerleşimin oldukça eskilere dayandığı düşünülmektedir. M.Ö. 411 senesinde büyük bir zafer kazanarak anıt yapmışlardır ama bu anıtında kalıntıları henüz bulunamamıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethinden sonra buraya yaptırdığı kale ile köyde yaşamın başladığı düşünülmektedir. Köyde ayrıca Osmanlı zamanında yapılmış olan camiler, çeşme ve hamamlar bulunmaktadır.
Çanakkale Savaşında Türk Askerinin verdiği mücadeleye şahit olan Kilitbahir Çanakkale geçilmez denilmesini sağlayan bir bölgedir. O zamanın ruhunu anlamak ve atalarımız yad etmek için Kilitbahir’in mutlaka ziyaret edilmesi gerekmektedir.
Bu kısa tarih bilgisinin ardından
Kilitbahir gezilecek yerler listesine bakalım.
Klitbahir Kalesi
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethetmiş ve bu şehri Ege Denizinden gelecek tehlikelerden korumak için Çanakkale Boğazının en dar yeri olan Kilitbahire kale yaptırmıştır. 1463 yılında yapılmış olan kale Roma Ordusunun İstanbul'a ulaşmasını önlemek için yapılmıştır ve amacını gerçekleştirmiştir. Üç yapraklı yonca şeklinde inşa edilen
Kilitbahir kalesi eski asma kilitlere benzer bir şekildedir. Bu kalenin yapılmasından sonra bölgenin daha iyi korunması için boğazın aşağısında yeni kale yapılmıştır. Kilitbahir kalesi bir taraftan deniz diğer taraftan hendekler ile korunmaktadır. 1980 yılında korunması gereken varlıklar listesine alınmış ve restore edilerek 2004 yılında da müze olarak ziyarete açılmıştır.
Dur Yolcu Anıtı
1960 yılında topçu birliğinde görev yapan onbaşı Seyran Çebi tarafından yaptırılmış olan Dur Yolcu Anıtı Anadolu Yakasından ve boğazdan net olarak görülebilmektedir. Bölgenin ve yaşanan savaşın önemini göstermesi açısından çok önemlidir.
Seyit Onbaşı Anıtı
Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşında 215 kiloluk top mermisini sırtında taşıması ile efsane olmuş olan Seyit Onbaşıyı anmak için yapılmış olan bu anıt ilk olarak Mecidiye Tarabyasına 1993 yılında yapılmıştır. Daha sonra 2007 yılında yenisiyle değiştirilmiştir.
Rumeli Hamidiye Tarabyası, Rumeli Mecidiye Tarabyası, Namazgah Tarabyası, Yıldız Tarabyası Kilitbahir’in savunmasının güçlendirilmesi için farklı zamanlarda yapılmışlardır ve Kilitbahir’e gidildiğinde bu tarabyalar da mutlaka ziyaret edilmelidir.
Şehitlikler
Kilitbahir yakın tarihte pek çok önemli savaşın yaşandığı bir yerdir ve burada Balkan Savaşları Şehitliği, Mecidiye Şehitliği, Feyzullah Efendi Mezarlığı, Soğanlıdere Şehitliği, Havuzlar Şehitliği ve Anıtı, İsimsiz Topçu Yüzbaşı Şehitliği gibi pek çok şehitlik bulunmaktadır. Bu şehitlikler ve anıtlar atalarımızın anılması ve o zaman yaşananları anlamak için mutlaka ziyaret edilmelidir.
Zargana Plajı
Deniz Kıyısında yer alan Kilitbahir’e gidildiğinde Zargana Plajında denize girebilir ve dilerseniz burada ki kamp alanında konaklayabilirsiniz. Deniz ve doğanın birleşimi ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Feribot iskelesine 1 km mesafede bulunmaktadır Zargana plajı.
Havuzlar Mesire Yeri
Feribot iskelesine 3 km mesafede bulunan Havuzlar mesire yeri temiz havası ve doğal güzellikleri ile köyün tek mesire yeridir ve huzur bulacağınız bir zaman geçirmenizi sağlamaktadır.
Kilitbahir Nerde, Nasıl Gidilir?
Çanakkale'nin ilçesi olan Eceabat'ın bir köyü olan Kilitbahir ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Eceabat'tan kalkan dolmuşlar ile köye ulaşım sağlanmaktadır. Kilitbahir'e ulaşım için öncelikle Eceabat'a gidilmesi gerekir.
İstanbul'a 309 km uzaklıkta olan Eceabat'a E84 üzerinden araçla ulaşım mümkündür. Ayrıca Çanakkale’ye İstanbul’dan feribot seferleri bulunmaktadır.