Karadeniz bölgesinde bulunan Samsun şehrinin
Bafra ilçesi Karadeniz’in en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır. İl merkezine uzaklığı 51 km olan ilçenin Karadeniz’e sahili bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük akarsuyu olan Kızılırmak’ın Kara denize döküldüğü deltada yer almaktadır. Muhteşem doğası ve tarihi ile çok sayıda turistin yıl boyu ilgisini çekmektedir.
Bafra Tarihi
Samsun Bafra Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biri olarak bilinmektedir. Burada İkiztepe Kümülüsünde yapılan kazı çalışmalarında Katalotik Çağa ait izler bulunmuştur. İlk yerleşimin M.Ö. 5000 yıllarında olduğu düşünülmektedir. Bafra adı ise M.Ö. 521 yıllarında Fenikelilerin Kızılırmak’ın denize döküldüğü koylarda yapılmış olan ticaret evlerinin isimlerinden gelmektedir. Bu evlerin ismi Bafra idi.
Tunç Çağı, Hititler ve Helenistik dönem kalıntıları bölgenin sürekli yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. M.Ö. 47 senesinde Roma egemenliğine giren Bafra daha sonra Anadolu Selçukluları tarafından 13. yy başlarında ele geçirilir. Moğol istilası sonucu Anadolu Selçuklu Devleti yıkılınca bölgece Bafra beyliği kurulur (1243). 1460 yılından itibaren de Osmanlı toprakları arasında yer alır.
Makalemizin devamında Karadeniz'in incisi
Bafra gezilecek yerler listesini inceleyelim.
Kuş Cenneti
Türkiye'nin hala doğal yapısını koruyabilen en büyük kuş cennetlerinden birisidir. 420 farklı kuş türü burada bulunmaktadır. Her sene 100 binden fazla kuşun geldiği ve ürediği kuş cenneti Kızılırmak deltasının üzerinde bulunmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi yaşayan pek çok kuş türü burada bulunmaktadır. Kuş Cennetinin doğal güzellikleri ve farklı kuş türlerinin gözlemlenebilmesi ile çok sayıda turisti ağırlamaktadır.
Çetinkaya Köprüsü
Cumhuriyetin önemli eserlerinden birisi olan Çetinkaya Köprüsü Samsun Sinop arasında bulunmaktadır. 1937 senesinde Kızılırmak üzerine yapılan köprü 250 mt uzunluğunda ve 7 adet kemeri olacak şekilde inşa edilmiştir.
İkiztepe Köyü
Bafra kentinin tarihinin M.Ö. 500 yılında ait olduğunun anlaşıldığı kazıların yapıldığı yerdir ve Bafra’ya 7 km uzaklıktadır. Sit alanı olan bölgede 58 adet höyük, 5 adet yerleşim alanı, katalotik çağa ve sonraki dönemlere ait yapılara ait kalıntılar bulunmuştur Kaya mezarlar, kale ve köprüler İkiztepe köyündeki kazılarda ortaya çıkartılmıştır. Bu kazı alanında tarih ve doğa iç içe geçmiştir ve ziyaretçilerinin tarihin sayfaları arasında dolaşmasını sağlamaktadır.
Büyük Cami
Bafra'nın en eski yapılarından birisi olan Büyük Cami Sadrazam Köprülü Mehmet Paşanın kızı olan Ayşe Hatun tarafından 1670 yılında inşa ettirilmiştir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir.
Deniz Feneri
Halen faal olan Bafra Deniz Feneri 1923 yılında yapılmıştır. İnşa edileceği yeri belirlemek için bir Fransız, bir Macar ve Recep Özkan Beyden oluşan bir heyet çalışma yapmıştır.
Liman Gölü
Gölün en önemli özelliği Karadeniz’e en yakın göl olmasıdır ve ilçeye 20 km mesafede bulunmaktadır Liman gölü. Etrafındaki muhteşem doğa ile birleşen Liman gölü ziyaretçilere unutulmaz zamanlar yaşatmaktadır.
Yeşilyazı Köyü
Bafra'nın yerel halkının olduğu kadar kente gelen ziyaretçilerinde denize girmek için gittiği Yeşilyazı köyü temiz denizi ve bozulmamış doğası ile ziyaretçilerin dinlendikleri ve güzel vakit geçirebildikleri bir yerdir.
Alibey Çeşmesi
Cumhuriyet meydanında bulunan Alibey çeşmesi kentin en eski çeşmesidir ve 1751 yılında yapılmıştır. Gotik tarzında yapılmış olan çeşmenin sütun başlarında motifler bulunmaktadır.
Bafra Nerede ve Bafra’ya Nasıl Gidilir?
Bafra nerede diyecek olursak, Samsun il merkezine 51 km mesafede bulunan Bafra’ya buradan otobüsler ile ulaşım mümkün olmaktadır. İlçenin etrafında ise yine Samsun İlçeleri olan 19 Mayıs, Yakakent, Alaçam, Tekkeköy ve Asarcık ilçeleri bulunmaktadır. İstanbul Bafra arası 775 kilometredir. Ankara Bafra Arası 440 kilometredir ulaşım için D200 karayolu kullanılmaktadır.