Eski adı Daskuza olan
Arapgir bulunduğu bölgenin en eski yerleşim birimlerinden birisidir ve ülkemizin mutlaka görülmesi gereken ilçeleri arasında yer almaktadır. Malatya iline bağlı Arapgir ilçe merkezine 120 km mesafededir. Ülkemizde okuma yazma oranının en yüksek olduğu yerlerden birisidir ve 2000 senesinde %99 olmuştur. 1250 metre rakımda bulunan Arapgir mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde bulunmalıdır. Arapgir’de gezilmesi gereken mekanlar hakkında bilgi vermeden önce ilçe tarihi hakkında bilgiler verelim.
Arapgir Tarihi
Arapgir, Müşkiler tarafından M.Ö. 1200 yılında kurulmuştur daha sonra şehir pek çok devletin egemenliğine girmiştir. Bunlar sırasıyla Asurlar MÖ. 850, Milet (İran) MÖ. Danişmentliler MS. 717, Anadolu Selçuklu Devleti 1178, Karakoyunlular ve 1515 yılında Çaldıran savaşını Osmanlı Devletinin kazanması ile birlikte Osmanlı toprakları arasına katılmıştır. Kurtuluş savaşının kazanılmasının ardından 1923 Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra 1934 yılında Malatya ilinin bir ilçesi olmuştur. Arapgir 19 yy ortalarında yeni yerleşim yerine taşınmıştır.
Malatya Arapgir hakkında bu kısa bilgiden sonra dilerseniz yazımızın geri kalan bölümünde
Arapgirde gezilecek yerler listesine bakalım.
Ulu Cami
Eski Arapgir’de olan Ulu Cami 14, yy da bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Önceleri başka bir amaçla yapıldığı düşünülen yapı daha sonra cami olarak kullanılmıştır. Caminin kitabesi bulunmadığı için kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
Cafer Paşa Cami
Cafer Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülen caminin inşası 1694 yılında bitmiştir. İlçenin Osman Paşa Mahallesinde yer alır. Uzun yılların getirdiği yıpranmaya karşı pek çok kez onarılan caminin üzerinde yer alan yazıların sökülmüş olduğu görülmektedir.
Mirliva Ahmet Paşa Cami
Mirliva Ahmet Paşa 17. yy da inşa ettirmiştir bu camiyi.İlçenin merkezinde yer aldığından Çarşı cami olarak da anılmaktadır. Uzun restorasyon çalışmaları sonucunda cami 2013 yılında tekrar ibadete açılmıştır. İlçenin Köseoğlu Mahallesinde yer almaktadır.
Gümrükçü Osman Paşa Cami
Arapgir Osmanlı eserlerinin Çok olduğu bir ilçedir ve bu yönüyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Gümrükçü Osman Paşa Cami de 1823 yılında inşa edilmiştir ve yapılan restorasyon çalışmaları ile oldukça iyi durumdadır ve hala cami olarak hizmet vermektedir.
Çarşı Hamamı
1808 yılında inşa edilen hamam ilginç mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken tarihi eserler arasındadır. Yapının uğradığı tahribatın giderilmesi için belediye tarafından restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Yapımında moloz taşlar kullanılan hamam Köseoğlu Mahallesinde bulunmaktadır.
Kaya Arası Kanyonu
Arapgir tarihi eserleri kadar doğal güzellikleri ile de turistlerin ilgisini çekmektedir.Bunların başında da Kaya Arası Kanyonu gelmektedir. Adeta gizli bir cennet olarak tarif edilebilecek bu yerde kaylar arasında gizlenmiş bir kanyon bulunmaktadır. Ziyaretçiler burada muhteşem doğanın keyfi çıkartırken balık tutmakta, fotoğraf çekmekte, piknik yapmaktadırlar.
Millet Hanı
İlçe merkezinde yer alan Millet Hanı iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kim tarafından yapıldığı bilinmese de 1850 yılında inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir.Günümüzde üst katı hotel alt katı ise alış veriş mekanları olarak kullanılmaktadır. Millet hanında bulunan restoranlarda yöresel lezzetleri tarihi bir dokuda tadabilirsiniz.
Onar Yazılı Mağara
Arapgir’e 15 km mesafede yer alan Onar Köyü mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir bu köyde bulunan mağaranın Roma dönemine ait oluğu sanılmaktadır. Köyde bu mağaranın dışında 787 yıllık cem evi ve 18 adet Roma mezarının bulunduğu unutulmamalıdır.
Arapgir Nerede, Nasıl Gidilir?
Arapgir Malatya’ya 120 km mesafededir ve buradan binilecek otobüsler ile ilçeye ulaşılmaktadır.
Erzincan ilinin
Kemaliye ve
Sivas ilinin Divriği ilçeleri kuzeyinde,
Elazığ iline bağlı Keban ve
Ağın ilçeleri güneyinde, Arguvan ilçesi ise Arapgir’in batısında bulunmaktadır. Arapgir -
Ankara arası ise 679 kilometredir.
İstanbul - Arapgir arası ise 1067 kilometredir. İlçeye ulaşım kolay bir şekilde yapılabilmektedir diyerek
Arapgir nerede sorusuna bir nevi yanıt vermiş olarak makalemizi burada sonlandırıyoruz.