Ulus,
Bartın'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 37 kilometre mesafede yer alır. Denize kıyısı olmayan ilçenin yaylaları oldukça meşhurdur. İlçede yerleşim bölgedeki vadiye kurulmuştur. Doğal yapısı ile dikkat çeken ilçe geniş ormanlık alanlara sahiptir.
Ulus ilçesinin bulunduğu alanın geçmişi çok eskilere dayanır. Milattan önce 800-2000 yılları arasında bölgede Hititlerin hüküm sürdüğü biliniyor. Ayrıca bu çevrede kurulan Paflagonya Devleti’nin başkentinin Ulus ve çevresi olduğu düşünülüyor. Ulus ismi ise Malazgirt Savaşı’ndan sonraki tarihlerde buraya gelen Türk aşireti Bozulus’tan gelir.
Doğal ve kültürel mirasıyla dikkat çeken
Ulus gezilecek yerler listesini derledik.
Ulu Yayla
Ulu Yayla, Ulus merkeze 27 kilometre mesafede bulunur. Yayla 1200 m. yükseklikte konumlanır. Burası geniş ormanlık alanların kapladığı bir alandır. Çok çeşitli bitki ve çiçekler,su kaynakları, mağaralar ve yaban hayvanları yaylaya hayat verir. Her sene Ağustos ayında Ulu Yayla Şenlikleri kapsamında çeşitli etkinlikler de düzenlenir.
Ulukaya Şelalesi
Ulukaya Şelalesi ilçe merkezine 17 kilometre mesafede, Ulu Kaya köyünün yakınında bulunur. Şelale Ulus Çayı üzerinde akar. 20 metre yükseklikte dökülen sular aşağıda küçük bir gölet oluşturur. Yazın akışı azalan sular kış aylarında artar ve debisi yükselir. Böyle zamanlarda etrafında sise benzer görüntüler oluşur. Ayrıca buranın suyunun bir kısmı ilçe merkezinin su ihtiyacını da karşılar.
Ulukaya Şelalesi ile ilgili kulaktan kulağa yayılan bir efsane vardır. Bu efsaneye göre Selamnos ve Hera birbirini seven iki gençtir ve evlenirler. Evlendikten birkaç gün sonra Selamnos hastalanır ve güçten düşer. Durumu her gün daha kötüye gider. Hera güçsüzleşen eşinden nefret etmeye başlar. Selamnos da buna dayanamayıp intihar etmeye karar verir. Ulu Kaya’nın zirvesine çıkar ve Hera’nın ismini birkaç kez haykırdıktan sonra kendini aşağı bırakır. Aşk tanrısı bu duruma seyirci kalamaz ve Selamnos’un vücudunu Şelaleye dönüştürür. Efsaneye göre şelalenin suyu ile yüzünü yıkayanlar Selamnos’un acısını hafifletirmiş.
Çağlayan Vadisi-Kanyon
Ulukaya Şelalesi’nden dökülen sular aşağıda küçük bir gölet oluşturur. Göletteki su akmaya devam eder ve bir kanyon oluşturur. Çağlayan Kanyon’u 1 kilometre uzunluğundadır. Etrafında yükselen kayaların boyu ise 35 metreyi bulur. Kanyonda görülmeye değer pek çok mağara, pınar ve ahşap ev vardır. Kanyonun içinden akan Uluçay’da alabalık ve kayabalığı yaşar. Bunun dışında su yılanları ve kurbağa da görmek mümkündür.
Ardıç Yaylası
Ardıç Yaylası ilçe merkezine 33 kilometre mesafede ve 1500 metre yükseklikte bulunur. Bölgede yaşayan ardıç kuşları yaylaya ismini vermiştir. Yayla Kasım ve Nisan ayları arasındaki altı aylık süreçte bölge kar altındadır. Bu yüzden bu vakitlerde yayla ziyaret etmek için pek uygun olmaz.Haziran ve Ekim aylarında ise bölgede görülmeye değer doğa sunar.
Gezen Yaylası
Gezen Yaylası Ulus’a bağlı Kumluca beldesinde yer alır. Ardıç Yaylası ile arasında 8 kilometre mesafe bulunur. Devrek- Çaycuma ve ardından Çaycuma- Kozcağız yolundan bölgeye ulaşılabilir. Bölgedeki diğer yaylalara göre daha küçük bir alanı kapsar. 1400 metre yükseklikte bulunan yayla ormanlık alan içindedir. Piknik yapmak için de tercih edilebilir. Ayrıca bölgedeki tüm yaylalar gibi doğa yürüyüşü yapmak için eşsiz bir fırsat sunar.
Ulus Kocagöz Konağı
Bartın Ulus ilçesi merkezinde bulunan tarihi Kocagöz Konağı kamulaştırılarak restore edilmiştir. Tamamı ahşaptan yapılma konak bölgeye özgü mimari hakkında da fikir veriyor. Konak yakın zamanda Küre Dağları Milli Parkı Ulus Ziyaretçi Merkezi ve Etnografya Müzesi olarak hizmete girmiştir. Burada köy köy gezilerek bulunmuş bine yakın antika da sergilenmektedir. Sergilenen eserlerin geçmişi 200 yıla yakındır. İlçe merkezinde bulunduğu için avantajlı bir konumdadır.
Ağaç Tüneli ve Koca Kavlak
Ağaç Tüneli Safranbolu-Bartın yolunda ilçeye bağlı Abdipaşa beldesi ve Ovacık arasında bulunur. Yolun iki yanındaki ağaçların dalları yukarıda buluşarak müthiş bir görüntü oluşturur. Bu yolda seyahat etmek ayrıca zevkli hale gelir. Bu doğal ağaç tünelinin üzerinde bir de anıt ağaç bulunur. Koca Kavlak adıyla bilinen çınar ağacı Türkiye’deki en yaşlı ağaçlardan biridir.
Ulus Nerede? Nasıl Gidilir?
Ulus, Bartın il merkezine 37 kilometre mesafede yer alır.
Karabük-
Safranbolu- Bartın yolu üzerinden önce Abdipaşa beldesine, buradan 11 kilometre sonra da
Ulus ilçe merkezine gidilir. İlçenin Safranbolu ile arası 62 kilometre,
Amasra ile arası 53 kilometre, Pınarbaşı ile arası 55 kilometredir.