Tirebolu Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede bulunur. Yeşilin ve mavinin buluştuğu muhteşem bir doğaya sahiptir. Karadeniz bölgesindeki en ilgi çekici yerlerden biridir. Tarihi dokunun korunduğu sokakları ziyaretçilerin ilgisini çeker. Tirebolu ismi üç şehir anlamına gelen iki kelimeden türemiştir ve buraya ismini veren üç kale vardır. Sakin bir yaşayışı ve görülmeye değer pek çok yeri vardır.
Lafı fazla uzatmadan makalemizin geri kalan bölümünde
Tirebolu gezilecek yerler listemizi inceleyelim.
Bedrama Kalesi
Bedrama Kalesi ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunur. İlçeye bağlı Örenkaya köyünün sınırları içinde yer alır. Kale,
Harşit Vadisi’ni gören yüksek bir tepenin üzerindedir. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Çok eski bir tarihten kaldığı belli olan yapıdan günümüze surları ulaşabilmiştir.
Tirebolu Saint Jean Kalesi
Saint Jean Kalesi ilçe merkezinde bulunur. Bir tepedeki kayalıklar üzerine inşa edilmiştir ve tepenin üç yanı denizle çevrilidir. Kalenin ve ilçenin ismi Tri polis kelimelerinden türemiştir ve üç şehir anlamına gelir. Yapı, 13’üncü yüzyıldan kalma bir eserdir. Bizans bölgede hakimken inşa edilmiştir. Denizle çevrili olan yapı oldukça ilgi çekicidir ve manzarası muhteşemdir. Kalenin tamamı günümüze ulaşmamıştır. Fakat surları, kuleleri ve kalenin içindeki mezar taşları günümüzde sağlamdır. İlçede en dikkat çeken yapı bu kaledir.
Andoz Kalesi
Andoz Kalesi yakın zamana kadar
Tirebolu sınırları içinde kalıyordu. Fakat sonradan buradan ayrı bir ilçe haline gelen Espiye ilçesi sınırlarına dahil edilmiştir. İlçenin ismindeki üçüncü kale Andoz Kalesi’dir. İlçe merkezine 10 kilometre mesafede bulunur. Yapının inşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir. Fakat 13’üncü yüzyılda günümüzdeki şeklini aldığı, bölge olan Türkmen akınlarına karşı güçlendirildiği tahmin edilmektedir.
Tirebolu Kum Plajı
Tirebolu’da denize girilebilecek birçok plaj bulunur. Bunlardan en eskisi
Kum Plajı’dır. İlçe merkezinde bulunan plaj günümüzde yoğun ilgi görmektedir. Karadeniz bölgesindeki plajlar genellikle kumsuz olmasına karşın buranın plajına kum hakimdir. Yaz aylarında sıkça tercih edilen plajlardan biridir. Burada yaz aylarında çeşitli spor etkinlikleri de düzenlenir. Bunlardan en meşhuru ise Plaj Voleybolu Şampiyonalarıdır.
Tirebolu Sahili
Tirebolu sahili yeşilin mavinin buluştuğu muhteşem bir manzaraya sahiptir. Sahil boyunca devam eden uzun bir yürüyüş parkuru bulunur. Burada uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir. Karadeniz bölgesindeki en meşhur plajlar bu sahilde bulunur.
Selimağa Çeşmesi
Tirebolu’da çok eski tarihlerden günümüze ulaşan birçok çeşme vardır.
Selimağa Çeşmesi de bunlardan biridir. 1842 yılında inşa edilen çeşme Çarşı Mahallesi’nde bulunur. Kethüdazade Mehmet Emin Paşa bu çeşmeyi oğlu adına yaptırmıştır. Bulunduğu caddenin ismi de çeşme ile aynıdır.
Tirebolu Yaylaları
Tirebolu da Karadeniz Bölgesi’nin genelinde olduğu gibi yemyeşil yaylalara sahiptir. İlçe sınırları içinde birçok yayla bulunur. Bu alanlarda çeşitli doğa sporları, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Yaylalarda veya sahile yakın noktalarda kamp yapmak için uygun alanlar da bulunur. Buradaki yaylalar yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bu sayede yıl içinde çok sayıda ziyaretçi ağırlar. İlçe sınırları içindeki yaylalar
Garigan,
Olucak,
Ağaçbaşı,
Böğertlenbükü,
Güvende,
Karaovacık,
Yaşmaklı,
Ağaçbaşı ve
Kazıkbeli Yaylası olarak sıralanabilir.
Tirebolu Nerede? Nasıl Gidilir?
Tirebolu ile bağlı olduğu
Giresun arasında 45 kilometre mesafe bulunur. İlçenin
Espiye ile arasında 10 kilometre,
Görele ile 17 kilometre, Doğankent ile 33 kilometre, Güce ile 22 kilometre uzaklık vardır.
Birçok ilden Tirebolu’ya doğrudan otobüs seferi vardır. Bunun yanında
Trabzon,
Rize ve
Artvin istikametinde yol alan tüm otobüsler ilçeden geçer. Hava yolu ile ilçeye gitmek isteyenler Trabzon Uluslararası Havaalanı’nı tercih edebilir. Buradan indikten sonra havaalanından kalkan servisler ile doğrudan Tirebolu’ya ulaşmak mümkündür.