Sarıkamış, Kars'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 56 kilometre mesafede bulunur. Doğusunda
Kağızman, kuzeyinde
Selim ilçeleri ile çevrilidir. Sarıkamış’ta yerleşimin tarihi çok köklüdür. Bu sayede ilçede çok sayıda tarihi yapı bulunur. İlçede Selçuklular ve Osmanlılar uzun yıllar hüküm sürmüştür. 1878 yılından itibaren 40 yıl boyunca ise Rusya hakimiyeti görülür. Daha sonra Ermenistan bölgeyi ele geçirmiş ve 1920 yılında da Türkiye sınırlarına katılmıştır. İlçe 90 bin askerimizin şehit olduğu
Sarıkamış Harekatı ile bilinmektedir.
İlçenin isminin nereden geldiğine dair birçok görüş bulunur. Bunlardan ilki bölgenin bir sarık ve biraz yiyecek karşılığı satın alındığı yönündedir. Diğerine göre ilçede eskiden bulunan Bebek Gölü’nün çevresinde yetişen sarı kamışlardan bu isim oluşmuştur. Son rivayet ise Hazar Denizi ve Aral Gölü arasında kalan Sarıkamış Vadisi’nin bölgeye ismini verdiği yönündedir.
Kış turizmi açısından da önemli bir yeri olan
Sarıkamış gezilecek yerler listesini derledik.
Zek Kalesi
Zek Kalesi ilçeye bağlı Sarıtaşlar köyünde bulunur. Kale Urartular zamanından kalmıştır. Binlerce yıllık tarihe sahip kale bölgeye hakim bir tepe üzerine kurulmuştur. Köyün hemen yukarısında bulunur. Kale oldukça büyük ve görkemlidir.
Zivin Kalesi
Zivin Kalesi ilçeye bağlı Zivin köyünde bulunur. Köyün ismi günümüzde değişmiş ve Süngütaşı olmuştur. Kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. Fakat yapının etrafında Urartular zamanından kalan seramik parçaları bulunmuştur. Bu yüzden o yıllardan kaldığı düşünülmektedir. Kale Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında da kullanılmıştır. 93 Harbi’nde büyük hasar gören yapının bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Kalede yapı malzemesi olarak moloz taş ve kayalıklar kullanılmıştır. Kalenin köye dönük tarafında Zivin Çayı’na kadar uzanan bir yer altı tüneli olduğu bilinmektedir. Tüneller günümüzde kapalıdır.
Kale 1877-1878 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı- Çarlık Rusya arasındaki savaşta büyük bir çatışmaya sahne olmuştur. Bu olay
Zivin Çatışması olarak da geçer. Bu çatışmadan Osmanlı galip çıksa da sonra tekrar saldıran Rusya bölgeye hakim olmuş ve 40 yıl boyunca burada kalmıştır. Bu yüzden kalenin tarihi önemi de büyüktür.
Sarıkamış Kültür Evi
Sarıkamış Kültür Evi yakın zamanda açılmış bir restorandır. Burada yöresel yemekler en lezzetli şekilde yapılır. Burada işletmenin sahibinin çevre yerleşimlerden topladığı 100 yıllık madeni paralar, şamdanlar, kılıçlar, silahlar, kazanlar, radyo ve plaklar gibi tarihi eşyalar da vardır. Ayrıca asırlar önce kullanılan tarım aletleri de kültür evinde sergilenmektedir.
Katherina Köşkü
Katherina Köşkü ilçe merkezine 1 kilometre mesafede bulunur. Rusların bölgeyi işgal ettiği yıllarda Rus Çarının hasta oğlu için inşa edilmiştir. Fakat bölge halkı buraya Çar’ın eşinin ismini vermiştir. Yapı 1877- 1878 yılları arasında yapılmıştır. Taş ve ahşap malzemeden yapılan köşk yemyeşil ormanlık bir alanda konumlanır. 19’uncu yüzyıl Baltık mimarisinin çok güzel bir örneğini oluşturur. İnşasında hiç çivi kullanılmaması da ilginç özelliklerinden biridir. Rus mimarisinin özelliklerini sergileyen yapı görülmeye değerdir.
Çar Nikola Köşkü
Çar Nikola Köşkü de Rusların bölgedeki 40 yıllık hakimiyeti döneminden kalma bir yapıdır. Diğer köşk ile benzer tarihlerde inşa edilmiş ve Çar’ın kullanımı için ayrılmıştır. Malzeme olarak ahşabın yoğunluklu olarak kullanıldığı bir yapıdır. Günümüzde restore edilmeye ihtiyacı vardır.
Kazım Karabekir Camii
Kazım Karabekir Camii ilçe merkezinde bulunur. Yeri Hükümet Konağı’nın hemen yanıdır. Ruslar bölgede hakimken Çar Nikola tarafından inşa edilmiştir. O yıllarda kilise olarak yapılmışken ilerleyen dönemde cami haline getirilmiştir. Mimarisi dikkat çekicidir.
Sarıkamış Kayak Merkezi
İlçe kış turizmi açısından da önemli bir noktadır.
Sarıkamış Kayak Merkezi her yıl Aralık ayından Mart ayı sonuna kadar faaliyet gösterir. Merkezin çevresi sarıçam ormanları ile çevrilidir. Konaklama imkanları gelişmiştir. Kayak merkezinde yılın 141 günü kristal kar yerden kalkmaz. Bu da snowboard ve offpist için uygun alanı oluşturur. Pist genişliği 70 metredir. Yeni başlayanlar ve profesyoneller için uygun pistleri bulunur. Merkezde kayak malzemeleri kiralanabiliyor ve kayak yapmak için özel ders alınabiliyor. Diğer yandan burasının harika manzarası da tercih sebepleri arasında yer alıyor.
Sarıkamış Kış Oyunları Festivali
Sarıkamış Kış Oyunları Festivali, her yıl Şubat ayında yapılıyor. 3 gün süren festival Sarıkamış Kayak Merkezi’nde yapılıyor. Burada offroad ralli, kaşar kovalamaca, uzaktan kumandalı araba yarışı, snowboard ve kayak yarışları gibi birçok aktivite düzenleniyor.
Kızlar Kalesi
Kızlar Kalesi ilçenin Keklik Mevkii’nde bulunur. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat yapılan incelemeler Urartulara ait olduğunu gösterir. Rivayete göre kaleyi Urartu Kralı kızları için yaptırmıştır.
Sarıkamış Nerede? Nasıl Gidilir?
Sarıkamış ile bağlı olduğu
Kars arasında 56 kilometre mesafe bulunur. Bölgeye demir yolu ile gitmek isteyenler Doğu Ekspresi’ni kullanarak ilçeye ulaşabilirler.
Doğu Ekspresi son zamanlarda sıkça tercih edilen bir ulaşımdır ve yolculuğu keyiflidir.
Hava yolu kullanacak olanlar
İstanbul veya
Ankara’dan Kars'a gelip buradan da Sarıkamış'a ulaşabilirler. Hava alanından ilçeye giden toplu taşıma araçları mevcuttur. Diğer yandan il merkezi ve çevre yerleşimlerden
Kars Sarıkamış'a otobüs seferleri de düzenlenmektedir.