Karadeniz’in şirin kenti Bartın; ünü mitolojiye dayanan ırmağı, dünyanın gözbebeği olarak görülen
Amasra’sı, dünyanın en önemli yüz doğa alanından biri olarak kabul edilen Küre Dağları Milli Parkı, yaylaları ve plajlarıyla keşfedilmeyi bekliyor.
Osmanlı döneminde bölgenin pazar yeri olan ve On İki Divan adını alan Bartın, 1991 yılında il merkezi yapılmış. Bartın, denizden 12 km içeride kurulmuş; Kocaçay ve Kocanaz çayları kenti üç yönden kuşatıyor. Gazhane burnunda birleşen iki çay Bartın ırmağını oluşturuyor, 15 km sonra Boğaz mevkinden Karadeniz'e dökülüyor. Bartın ırmağının en önemli özelliği ise üzerinde 500 tonluk gemilerin bile işleyebilmesi.
Bartın'ın Tarihi İbadet Yerleri
Bartın'ın kalbi şimdi bir bölümü trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi. Caddenin tam ortasında
Arif Kaptan Şadırvanı var. Kent merkezinde 100-150 yıllık geçmişe sahip birkaç cami de var.
Hacı Mehmet Cami,
İbrahim Paşa Camisi ve
Halil Bey Camisi bunlardan bazıları. Yine bu çevrede
Taşhan gibi tarihi hanlar da
Bartın’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bartın’da çoğu ırmak kenarındaki mahallelerde olmak üzere 258 tescilli ahşap ev de var.
Mübadeleye kadar Bartın’da Rumlar da yaşıyormuş. Şimdi Rumlardan kalma eski kilise çok amaçlı salon olarak kullanıyor, işin güzel tarafı bu küçük kentte tam dört tiyatro topluluğu bulunuyor, büyük kentlerde bile görülmeyen bu bolluk doğrusu insanı şaşırtıyor.
Bartın Kalesi
Bartın'da görülmesi gereken yerlerin başında
Bartın Kalesi gelmektedir. Şehir merkezinde bulunan Bartın Kalesi oldukça eski ve görkemli bir mimari ile şehre gelenlerin görmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Güzel bir manzarası olması nedeni ile de şehirde yapılacak gezilerde mutlaka buraya gelmek gerekmektedir.
Garıla (Kadınlar) Pazarı
Bartın'ın en önemli renklerinden biri de Garıla (Kadınlar) Pazarı. İki yüz yıllık geçmişi olduğu söylenen pazar yaz kış demeden salı ve cuma günleri kuruluyor; kadınlar bahçelerinde yetiştirdiği sebze ve meyveden ormanlardan topladığı mantarlara, kendi yaptıkları peynirlerden manda yoğurduna kadar bin bir çeşit organik ürünü bu pazarda satıyor.
Bartın Müzesi
Bartın gezilecek yerler listesinin bir diğer tarihi alanı ise
Bartın Müzesidir. Bartın kentinde yaşamış diğer medeniyetlere ait tüm izleri bu müzede bulmak mümkün olabilmektedir. Kültürel bir gezi yapan ve tarihe meraklı olan kişilerin mutlaka gelmesi gereken bir yer olarak kentte oldukça önemli alan olmaktadır.
Çekiciler Çarşısı
Şehre yapılacak seyahatlerde görülmesi gereken en önemli yerlerden birisi de
Çekiciler Çarşısı olmaktadır. Çarşı kentte gezilmesi ve görülmesi gereken yerler içerisinde oldukça önemli bir yerde olmaktadır. Kente yapılacak seyahatlerde Bartın’da görülmesi gereken yerler denilince ilk akla gelen yerlerden birisi de burasıdır.
Bartın’da Gezilecek Doğa Alanları ve Parklar
Bartın şehri özellikle doğal güzellikleri ile ön planda olan bir yer olmaktadır. Karadeniz’in en güzel yerinde bulunan kent doğal alanları ve parkları ile gezilmesi gereken önemli kent olmaktadır.
İnkumu Plajı
Bartın'ın 59 kilometrelik sahil şeridinde birçok bakir koy bulunuyor. Bartınlılar yakınlığı nedeniyle daha çok İnkumu, Güzelcehisar, Mugada ve Kızılkum plajlarını tercih ediyor. Güzelcehisar’dan Mugada’ya kadar kıyı boyunca uzanan lav sütunları ise 80 milyon yılda oluştuğu bilinen eşi olmayan bir doğa harikası.
Küre Dağları Milli Parkı
Bartın'ın dört bir tarafı yeşilin her tonunun hakim olduğu bir coğrafyaya sahip. Bartın ve Kastamonu arasında geniş bir alanı kapsayan
Küre Dağları Milli Parkı kanyonları, şelaleleri, düdenleri, ormanları ve mağaralarıyla çok önemli bir doğa alanı. Aynı zamanda dünyadaki 100, Türkiye’deki dokuz sıcak noktadan biri olarak kabul ediliyor. 129 kuş ve 40 memeli türüne ev sahipliği yapan milli parkın sınırları içinde biri dünya çapında endemik olmak üzere 27 endemik bitki de varlığını sürdürüyor. Uluyayla, Ardıç ve Gezen yaylalarıyla,
Ulukaya Şelalesi ve kanyonu da görülmeye değer.
Yapmadan Dönme!
» Garıla Pazarından organik ürün almadan,
» Bartın Müzesini ziyaret etmeden,
» İnkumu Plajında denize girmeden, DÖNME!
Bartın'da Ne Yenir?
Bartın zengin bir mutfak kültürüne de sahip. Bartın'a özgü yemekler arasında
Pumpum Çorbası,
Yumurtalı Isbut (bir ot çeşidi), Kabak Burması, Pirinçli Mantı, Halışka ve incir Dondurması başta geliyor.
Bartın Nerede, Nasıl Gidilir?
Bartın nerede diye yapılan sorgulamalar için; Karadeniz Bölgesinde, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak illeri ile komşu konumunda olup,
İstanbul'a 411 km,
Ankara'ya 293 km ve
İzmir'e 720 km uzaklıkta. Bartın'a Türkiye'nin her yerinden otobüslerle ulaşılabiliyor.