Doğada Yapılacak Pratik Yemekler
Önceki konularımızda tüm bu öğrendiklerinizin uygulaması olan yemek pişirmeye geçerken, tüm yemekler için dikkat etmeniz gereken önerileri şöyle sıralayabiliriz.
- Kendinize güvenin ve yemek yapmaya odaklanın. Yemek yapmak başlı başına bir iştir. Yemek yaparken diğer işlerden olabildiğince uzak durun.
- Yiyebileceğiniz kadar malzeme çıkarın ve yemekte kullanın.
- Çok aç olduğunuz durumlarda ihtiyacınızdan fazla yemek yapacağınızdan dolayı yemek yapmaya başlamadan az da olsa atıştırmalık bir şeyler yiyin.
- Doğada yemek yaparken ev ortamındaki imkanlarınız olmayacağından az ve birleştirilmiş yemekler yapın. Örneğin; makarna ve kıymayı ayrı ayrı yapmaktan ise karıştırarak tek bir kapta yapın.
- Yemeğe tuz eklerken çok dikkatli olun gerekirse az tuzlu yapın damak tadınıza göre piştikten sonra üzerine ekleyin.
- Olabildiğince az bulaşık çıkarın.
- Yağları eritirken ve ısıtırken yakmayın.
- Yemek pişirirken ocak üzerinde yapıyorsanız normal ateş ayarında başlayın, pişmeye yakın ateşi kısığa alın. Ateş üzerinde yapıyor iseniz alevi geçmiş köz durumuna gelmiş ateşte pişirmeye çalışın.
- Yemek pişer pişmez yemeğin yenilebilir dereceye düşünceye kadar soğumasını bekleyin. Bu bekleme işlemi esnasında yemek dinlenecektir ve daha lezzetli bir hal alacaktır.
Çorbalar
Doğada yapabileceğiniz en kolay ve sağlıklı yemekler çorbadır. Çoğu zaman tek başına doyurucu olmayabilir ama sıvı alımı ve enerji ihtiyacınızı aynı anda karşılayabilecek olan çorbaları her öğünde yapabilirsiniz. Çorba yaparken kurutulmuş hazır çorbaları su ile kaynatarak yapabileceğiniz gibi yanınızda götürdüğünüz tarhana, şehriye vb. kurutulmuş gıdaları da çorbaya çevirebilirsiniz.
Örnek
Şehriye çorbası: ilk önce yağı eritin veya ısıtın, ardından kişi sayısına göre şehriye ekleyin ve şehriyeler hafif kızarana kadar kavurun. Kavrulan şehriyelere salça veya domates sosu ekleyerek biraz daha kavurun. Önceden hazırladığınız sıcak su var ise ekleyin yoksa soğuk su da ekleyerek kaynamasını bekleyin. Bu aşamada çorbaya baharat ekleyebilirsiniz. Kaynamaya başladığında ocağı kısın ve bir süre daha pişmesi için kaynatın. Şehriyeler yumuşadığında ateşin üzerinde alın ve dinlenip soğuması için 15-20 dk bekleyin. Çorbayı içerken üzerine limon veya limon tuzu ekleyebilirsiniz.
Makarna ve Pilavlar
Rahat taşınabilirliğinden ve uzun süre bozulmadan saklanabildikleri için makarna, pirinç ve bulgur doğada en çok tüketilen gıdalar arasında gelmektedir. İçeriklerinde yüksek karbonhidrat olduğu için çabuk enerjiye dönüşürler ve vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktadırlar. Makarna ve pilavların hazmı da sindirim sistemince rahatlıkla sağlanabilmektedir.
Örnek
Bulgur Pilavı: İlk önce yağı eritin veya ısıtın, ardından kişi sayısına göre bulgur ekleyin ve yağ ile karıştırın. Önceden hazırladığınız sıcak su var ise ekleyin yoksa soğuk su da ekleyerek kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca tuz ve baharat ekleyin ve ocağı kısın, bir süre daha demlenmesi için kaynatın. Bulgur suyunu çektiğinde dinlenip soğuması için 15-20 dk bekleyin. Pilav yapmak için katacağınız su miktarı bulgurun iki katı olmalı. İsteğinize göre pilavınızı; domates, sucuk, tavuk, mantar vs. ile zenginleştirebirsiniz.
Etli ve Sulu Yemekler
Vücudun temel ihtiyacı olan proteinleri alabileceğimiz en önemli kaynak etlerdir. Özellikle kasların ihtiyacı olan proteinler bizi daha zinde ve sağlıklı kılacaktır. Doğaya giderken etleri çiğ olarak taşımak yerine kurutulmuş ya da kavrulmuş olarak taşımak gerekmektedir. Tavuk, kıyma ve parça et yerine paketlenmiş kavurma, pastırma veya sucuk taşımayabilirsiniz. Yanınızda taşıyacağınız kavurma, pastırma veya sucuk zaman sorununuz olduğu zaman pişirilmeden de yenilebilir. Doğada etli yemek tercih ederseniz hazırlanması daha kolay, besleyici ve daha lezzetlidir.