Küçüksu Kasrı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda
Beykoz ilçesinin Küçüksu Semti’nde yer alır. Göksu Kasrı ismiyle de bilinir. Göksu Deresi ve Küçüksu Deresi arasında,
Üsküdar - Beykoz sahil yolu üzerinde yer alır. Günümüzde yapı ziyaret edilebilir veya restoran kısmında vakit geçirilebilir. İstanbul’un görkemli yapılarından biri olmasıyla görülmeye değer yerlerden biridir.
Küçüksu Kasrı Tarihi
Küçüksu Kasrı’nın inşasına 1856 yılında başlanmıştır. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Padişahın emriyle yapı mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılmıştır. 1751 yılında tamamlanan yapı padişahın has bahçesi olarak kullanılmış ve padişahın dinlendiği yerlerden biri olmuştur. 4. Murat zamanında ise Gümüş Selvi olarak adlandırılmış ve farklı amaçlar için kullanılmıştır. Cumhuriyet ilan edildikten sonra yapı Devlet Konuk Evi olarak hizmet vermiştir. İlerleyen yıllarda müze- saray haline getirilip ziyaretçilere açılmıştır. Kasırlar inşa edildikleri dönemde hünkarın malı sayılır. Asıl ikamet edilen yerler değil dinlenme mekanları olarak tasarlanmışlardır. Köşkten büyük, saraydan küçük yapılardır.
Küçüksu Kasrı ilkin iki katlı ahşap bir bina olarak yapılmıştır. Sonraki yıllarda birçok kez onarımdan geçen yapı, bugünkü halini Sultan Abdülmecit zamanında almıştır. Ahşam saray yıktırılarak yerine bu görkemli kagir yapı inşa edilmiştir. 17. yüzyıl kaynaklarında ismi Bağçe-i Göksu olarak geçer.
İki katlı kasır yığma tekniği ile yapılmıştır. Bodrum katı ile birlikte 3 katlı olur. Yapı malzemesi olarak tuğla ve taş kullanılmıştır. Bodrum katında mutfak, kiler ve hizmetçi odaları vardır. Diğer iki katta hole açılan dört oda vardır. Odalar diğer yandan arkalarındaki diğer odalara açılır. Bu tasarım geleneksel Türk Evi tasarımını yansıtır. Döneminde padişahlar tarafından av, dinlenme ve biniş kasrı olarak kullanılmıştır. Denize bakan tarafı kabartmalarla süslenmiştir. Yine aynı tarafta şadırvanlı havuz bulunur. Merdivenleri ise batı tarzı süslemelerle bezenmiştir. Kasrın içi çok değerli sanat eserleri ile süslenmiştir. Birbirinden farklı şekilde tasarlanmış birçok şöminesi vardır. Odalardaki parkeler ince işçilikle süslenmiş ve her oda için farklı süslemeler kullanılmıştır.
Küçüksu Kasrı’nda Yapılabilecek Aktiviteler
İstanbul Küçüksu Kasrı halk ziyaretine açıktır. İsteyenler tarihi mekan gezileri arasında burayı da ziyaret edebilir.
Pazartesi ve Perşembe günleri hariç her gün 09.00- 17.00 saatleri arasında açıktır.
Giriş ücreti hafta içi
5 lira, indirimli hali
2,5 liradır.
Öğrenciler için ücret 1 liradır. Diğer yandan iskelesi, çeşme meydanı ve özgün bahçesi mesire yeri olarak kullanılır. Yapının bulunduğu alanda birçok mekan yer alır. Genellikle hafta sonları muhteşem bir manzara eşliğinde
kahvaltı yapmak için tercih edilir. Kahvaltı genellikle hafta sonları sabah 09.00- 13.00 arası olur. Kasrın hemen yanında Anadolu Hisarı bulunur, gitmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz.
Küçüksu Kasrı Nerde? Nasıl Gidilir?
Küçüksu Kasrı İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Göksu Mahallesi’nde bulunur. Beykoz yönüne giden otobüslerle buraya ulaşım sağlanabilir.
Kadıköy- Rasathane arası sefer yapan 14R ve 15E otobüsleri Küçüksu Kasrından geçer. Ayrıca Üsküdar’dan kalkan 15, 15H, 15KÇ, 15M, 15N, 15P, 15T, 15Y, 15ŞN otobüslerini kullanıp Küçüksu durağında inerek ve ardından 200 metre kadar yürüyerek buraya gidilebilir.