Kemaliye, Erzincan'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 194 kilometre mesafede bulunur. İlçe ve çevresi halıcılıkla ünlüdür. Burada üretilen halılar “
Eğin Halısı” olarak geçer. Kendine özgü özellikleri vardır. Bunun dışında doğal yapısı ve tarihiyle de önemli bir yere sahiptir. İlçe Keban Barajı kıyısında yer alır. Burada balıkçılık da yapılır. Bölgeye yöreye özgü bir mimari vardır. Tarihi yapıları dikkat çekici olan ilçenin tarihine kısaca değinelim.
Kemaliye Tarihi
Kemaliye'nin bulunduğu bölge milattan sonra 4’üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu sınırlarına girmiştir. Bu tarihten öncesine dair bir bilgi günümüze ulaşmamıştır. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türkler bölgeye gelmiştir. Bu tarihten itibaren ilçe ve çevresinde Selçuklu Devleti, İlhanlılar ve Akkoyunlular hüküm sürmüştür. Çelebi Mehmet döneminde ise Osmanlı sınırlarına dahil edilmiştir.
Osmanlı zamanından itibaren bölgenin ismi Eğin olmuştur. Eğin sözcüğü “sırt” anlamına gelir. 1922 yılında Eğin ismi Kemaliye olarak değiştirilmiştir. Kemaliye adı Mustafa Kemal Atatürk’ten gelir. Tarihi ve doğal yapısı ile öne çıkan
Kemaliye’de gezilecek yerleri sıraladık.
Atatürk Kültür Merkezi
Atatürk Kültür Merkezi,
Kemaliye ilçe merkezinde yer alır. Günümüzde kültür merkezinin bulunduğu bina geçmişte okul olarak kullanılmıştır. Binanın inşa edildiği tarih ise tam olarak bilinmiyor. Fakat yapının 100 yıllık bir geçmişinin olduğu düşünülüyor. Yakın zamanda bina restore edilmiştir. Burada konser, tiyatro ve konferans gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Kemaliye Müzesi
Kemaliye Müzesi ilçe merkezinde bulunur. İçinde bulunduğu bina daha önceleri Türk Halı Şirketi tarafından kullanılmıştır. Şirketin kapanmasıyla boş kalan bina bir süre cezaevi olarak kullanılmıştır. 1990’dan sonra ise yapı terk edilmiştir. Daha sonra bölge halkının desteği ile yapı restore edilmiş ve bugünkü haline getirilmiştir. Giriş katı halıcılık atölyesi olarak kullanılır. Orta kat folklor gösterileri için ayrılmıştır. Buranın devamında ise Etnografya Müzesi olarak kullanılan alanlar bulunur.
Taşyol
Taşyol, ilçeyi
Ankara-
İstanbul yönüne bağlayan bir yol projesidir. Proje 1870 yılında ortaya atılmış ve 1949’da inşasına başlanmıştır. 1960’a kadar süren çalışmalarla eni 2 metre, uzunluğu 1900 metrelik bir alan yapılmıştır. Fakat bu yapının bir kısmı 80’li yıllarda Keban Barajı’nın altında kalmıştır. Yarım kalan yol 1993 yılında Kemaliyelilerin çabasıyla tamamlanmıştır. Yolun tamamı taş ve kayalar delinerek yapılmıştır. Bu yüzden ilginç bir görüntüsü vardır. Bu yol sayesinde bölgedeki Karanlık Kanyon da ziyarete açılmıştır.
Ocak Köyü Özel Müze
Müze, ilçeye bağlı Ocak köyünde bulunur. Köyde yaşayan Mustafa Gürer’in çabalarıyla oluşturulan müzede 1300 eser sergileniyor. Müze 1994 yılında ziyaretçiler açılmıştır. Mustafa Gürer hayatını kaybettikten sonra müze ile oğlu Ali Gürer ilgilenmiştir. Özel statüdeki müze Kültür Bakanlığı denetimindedir.
Ocak Köy Müzesi, 2 katlı bir binada bulunur. Burada çoğunlukla etnografik eserler sergilenir. Eserler, onları bağışlayanların isimleri ile birlikte bulunur. İkinci kat kütüphane olarak kullanılmaktadır. Bina dışında ise bir Atatürk büstü, Türk büyüklerinin kabartmalı resimleri, kağnı, harman makinesi ve tarihi taşlar bulunur.
Orta Camii
Erzincan Kemaliye ilçe merkezinde yer alan
Orta Camii, 18’inci yüzyıldan günümüze kalan eserlerdendir. Bir Osmanlı dönemi eseri olan yapı bölgedeki en dikkat çekici yerlerden biridir. Caminin içi ahşap, dışı taş malzeme ile yapılmıştır. Cami hala kullanılmaktadır.
Kadı Gölü
Kadı Gölü isminin aksine bir kaynak suyudur. Suyu çok soğuk ve debisi yüksektir. Kemaliye’nin içme suyu buradan gelir. Ayrıca sulama için de kullanılır. Kadı Gölü ilçe merkezinde bulunur. Üzerinde restore edilmiş birçok su değirmeni vardır. Bu kaynağı daha da güzel hale getirir. Kadı Gölü’ne dair efsaneler de vardır.
Karanlık Kanyon
Dünyanın ikinci büyük kanyonu
Karanlık Kanyon’dur. Ortalama 9 kilometrelik bir doğa harikasıdır. Kanyonun ortasından Fırat Nehri akar. Yanlarındaki kayaların boyu 800 metreyi bulur. Buraya ulaşımı sağlayan Taşyol kanyona paralel ilerler ve muhteşem görüntü oluşturur. Kanyon ile ilçe merkezinin arasında 3 kilometre mesafe vardır.
Karanlık Kanyon, 2 saatlik tekne turları ile gezilebiliyor. Turun sonunda genellikle Karpuzkaldıran mesire alanına çıkılıyor. Bunun dışında kanyonda rafting, kano, jet ski ve bot safari gibi sporlar da yapılıyor.
Kemaliye Nerede? Nasıl gidilir?
Kemaliye,
Erzincan il merkezine 194 kilometre mesafededir. İlçeye
Elazığ yönünden gitmek daha kolay olur. Bunun dışında yakınlardaki havalimanlarında indikten sonra karayolu ile bölgeye ulaşılabilir. Kemaliye'nin bir tarafında
İliç ilçesi diğer tarafında
Malatya ili bulunur.