Hatay'da gezilecek yerler nerelerdir ve bu yerlerin gezilmeye değer olmasındaki etkenler nelerdir diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz diyebiliriz. Zira sizlere gezeceğiniz yerler listesini tarihi ve dikkat çekici yönleri ile söylediğimizde ne demek istediğimizi anlayacak ve bir an önce soluğu Hatay'da almak için acele edeceksiniz.
Bakıldığında
Hatay gezilecek yerler müzelerinden kiliselerine, tünellerinden kalelerine, çarşılarından camilerine, kaplıcalarından geri kalan birçok doğal güzelliklerine kadar çeşitli kategorilerde yer alan mekanları sizlere getirecektir. Dilerseniz geri kalan bölümde bu güzel yerlerden bahsedelim.
Adalı Konağı
Sizlere ilk olarak Adalı Konağı'ndan bahsetmek isteriz. Bu konak görüntüsüyle sahip olduğu tüm asaletini net olarak ortaya koymaktadır. Fransız bir gencin yaptığı bu konağın tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Gezerken hayranlıklarınızı gizleyemeyeceğiniz bu konak Hatay'a gittiğinizde görmek isteyeceğiniz duraklarınızdan biri olabilir. Peki, ya Adalı Konağı'nın dışında sizleri nereler bekliyor? Hatay'a gidip alışveriş yapmamanız mümkün değildir.
Palladium Alışveriş Merkezi
Zira her gidilen şehir gibi Hatay'a gittiğinizde de gözünüz ilk olarak alışveriş merkezi arayacaktır değil mi? O halde sıkı durun çünkü sizlere ihtiyacınız olabilecek hemen her şeyi kolayca bulabileceğiniz sadece dış görseli ile dahi sizleri etkilemeyi başarabilecek Palladium alışveriş merkezinden bahsedebiliriz.
Samandağ Sahili
Alışveriş sonrası sahil havası nasıl olurdu? Mükemmel olurdu değil mi? Öyleyse sizlere başka bir yerde kolay, kolay bulamayacağınız
Samandağ sahilini önerebiliriz. Uzunluğu 16 kilometre olan bu sahil muhteşem demenin az kalacağı kadar görkemli bir görsele sahip olmaktadır. Etrafınıza bakmaya doyamayacağınız bu sahil sörf düşünenler için oldukça idealdir. Turistlerin fazlası ile dikkatini çeken bu sahil hem denizi hem de dağ manzarası ile sizlere eşsiz görseller sunacaktır.
Bakras Kalesi
Hatay'da görülmesi gereken yerler konusunda Adalı Konağı'yla Samandağ sahili dışında sizleri nereler bekliyor diye merak ediyorsanız
Bakras Kalesi'ni bir kenara not etmeyi ihmal etmeyin. Helenistik dönemin getirilerinden biri olan bu kaleyi izlerken ağzınız açık kalacak. Öyle ki muhteşem görüntüsü olan bu kale ziyaretinizi hak eden yerlerden biridir.
Beşikli Mağarası
Ziyaretinize ekleyeceğiniz bir yer de
Beşikli mağarası olsun. Daha merdivenlerinden inerken fotoğraf çekilmeye başlayacağınız girişinde kendinizi kaleye girer gibi hissedeceğiniz bu mağaranın içerisinde bölümlendirilmiş olarak 12 adet mezar bulunmaktadır. Bu durum sizleri biraz ürkütebilir ancak hatayda görülmesi gereken yerler konusunda liste başlarına almanız gereken yerlerden biri burası olacaktır.
Titus Tüneli
Ve gelelim Titus tüneline. Bu tünelin tarihi de gezilecek birçok yer gibi eskiye dayanmaktadır. Sele karşı önlem olarak dağın delinerek yapıldığı bu tünelin yüksekliği için 7 genişliği içinse 6 metrelik bir ölçüsü olduğu bilinmektedir.
Harbiye Şelalesi
Hatay'ın göz kamaştıran mekanlarından biri olan
Harbiye Şelalesi'nden söz etmezsek olmaz. Zira bu şelale fotoğraf çekilmeye ara vermek istemeyeceğiniz kadar güzel, göz alıcı ve harikuladedir. Hatay'ın gözde mekanlarından biri olan bu şelaledeki suyun diğer alanlara göre azaldığı yerlere kurulan masalarda oturabilir ve eşsiz manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Düşünsenize şelalenin ortasında oturmak ne kadar güzel olurdu.
Hatay'ın Yöresel Lezzetleri
Hatay'ın neyi meşhur derseniz sizlere neyi meşhur değil ki diyebiliriz. Mesela nefis mi nefis
Kağıt Kebabı Hatay'ın önemli lezzetlerinden biri olarak karşınıza çıkıyor. Ya oruk lezzetine ne demeli?
Semirsek, humus, künefe ve kebap tatlısını da bu ölçüde es geçemeyeceğiz. Hatay'ın
patlıcanlı yoğurtlaması vardır bir de ki bu lezzete doyamayacaksınız.
Şimdiden ağzım sulanmaya başladı dediğinizi duyuyoruz sanki. O halde Hatay ziyaretinizi ne kadar çabuk gerçekleştirirseniz bu lezzetleri de o kadar çabuk tadabileceğinizi unutmayın.
Hatay Nerede, Nasıl Gidilir?
Türkiye'nin en güneyinde bulunan
Hatay nerede sorusunun cevabı oldukça basittir. Ülkemiz sınırlarına 1938 yılında katılan Hatay, Suriye’ye doğru uzanan bir çıkıntı şeklindedir. Kentin bir tarafında Akdeniz bulunurken güneyi ve doğusu tamamen Suriye sınırından oluşmaktadır. Kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep bulunur. Genel olarak engebeli bir yapıya sahip olan kent, insanlık tarafından yüzyıllardır kullanılmaktadır. Geçmişi çok eskilere dayanan kentte Amik Ovası ve Nur (Amanos Dağları) dikkat çeken coğrafi şekillerdir.
Konum itibariyle ülkenin en uzak noktalarından birisi olan Hatay’a gitmek için insanların farklı alternatifleri bulunuyor. Buraya karayolu, denizyolu ve havayolu gelmek mümkündür. Karayolu ile Türkiye'nin her yerinden buraya gelinebilir.
İstanbul ile arasında 1.130 km (11 saat),
Ankara ile 681 km (7 saat) ve
Adana ile 186 km (2 saat) mesafe vardır. Özel araçlarla gelmek istendiğinde yolculuk süreleri böyleyken, otobüs ile gelinmek istendiğinde süre biraz daha uzayacaktır. Ayrıca gelinmek istenen kente göre farklı şirketler tercih edilebilir.
Kent sınırları içerisinde yer alan İskenderun Limanı sayesinde buraya denizyolu ile de gelinebilir. Bunun haricinde ilçelerden tren ile Adana’ya seyahat etme imkanı bulunmaktadır. Havayolu seçeneği ise uzun zamandır vardır ve insanlar bu seçenek ile ülke içinde Ankara, İstanbul gibi önemli kentlere 60 ile 90 dakika arasında seyahat edebilir.