Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Karaman » Ermenek'te Gezilecek Yerler

Ermenek'te Gezilecek Yerler


Ermenek gezilecek yerler
Ermenek, Karaman'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 163 kilometre mesafede yer alır. Yerleşim Göksu havzasına, Ermenek suyu ile meydana gelen vadinin yamacına kurulmuştur. Sulak bir arazi olan bölgenin doğal yapısı görülmeye değerdir. Dünya üzerindeki en büyük yer altı nehri ve şelalesi buradadır. Endemik bir bitki olan Kardelen de burada yetişir. Karaman'ın yüz ölçümü ve nüfus bakımından en büyük ilçesidir. Geçmiş zamanlarda da önemli bir yeri olan Ermenek’in tarihine bir göz atalım.

Ermenek Tarihi

Bir düşünceye göre Konya çok eski zamanlarda deniz iken Ermenek de adadır. Bu görüşü destekleyen kalıntılar da vardır. Bölgedeki dağın zirvesinde deniz canlılarının fosillerine rastlanmıştır. Ermenek’in tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanır. Bölgeye ilk yerleşenler Hitit medeniyetidir. Bu dönemlerde Ermenek’in bulunduğu bölge Maras adıyla anılmıştır.


Milattan sonra 1’inci yüzyılda Roma İmparatorluğu bölgede hüküm sürmüştür. Ermenek’in bulunduğu alanda bir yerleşim yeri kuran komutan Germanicus bölgeye Germanicopolis adını vermiştir. Bu isim zamanla “Ermenek” adını almıştır. Roma'nın dağılmasıyla ilçe ve çevresi Bizans sınırlarında kalmıştır. Bizans bu dönemde Hristiyanlık inanışının yayılmasını engellemeye çalışmış fakat Karaman Ermenek ve çevresinde yayılmasına engel olamamıştır. Baskılar yoğun olduğu için insanlar mağaraları ibadethaneye dönüştürmüş, kayaları oyarak manastırlar inşa etmiştir. Bu oyuklar Ermenek ve çevresinde hala görülebilir vaziyettedir.

Bizans’tan sonra bölgede Karamanoğulları Beyliği sınırlarına dahil edilmiş ve başkent olarak kullanılmıştır. Daha sonra 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa ve ordusu bölgeyi fethetmiş ve Osmanlı yönetimine geçirmiştir. Tarihi ve doğal mirası ile ilçenin görülmeye değer pek çok noktası vardır.

Dilerseniz makalemizin geri kalan bölümünde Ermenek gezilecek yerler listesini inceleyelim.

Ermenek Baraj Gölü

Ermenek Baraj’ı Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 26’ncı en yüksek barajıdır. 218 metre derinliğe sahiptir. Burası 2009 yılında T2 derivasyon tüneli kapağının kapatılmasıyla oluşturulmuştur. Baraj üzerinde tekne turları yapılmaktadır. Tekneleri Ermenek Belediyesi işletir. Bunlar sayesinde Toros Dağlarının vadileri arasında doğanın tadını çıkarmak mümkün olur. Gölün kenarlarında olimpik havuzlar bulunur. Bu alanlar da yüzme aktiviteleri yapılabilir. Yörenin lezzetli yemeklerinin yapıldığı tesisler de çevrede işletilmektedir. Baraj çevresinde kamp kurulabilecek alanlar mevcuttur. Barajın kıyılarında doğa yürüyüşleri yapılabilir.

Ilısu Şelalesi

Ilısu Şelalesi Ermenek merkeze 25 kilometre mesafede yer alır. Araçlar ile şelalenin çok yakınına kadar gidilebilir. Şelale Erik Deresi ve Ilısu kaynaklarından beslenir. Yüksekliği 55 metredir. Bulunduğu kayalıktan ikiye ayrıldığı yerden akar. Şiddetli akan su düştüğü yerde taşlara çarpıyor ve çevreye sularını sıçratıyor. Şelaleden akan sular Ermenek Çayı ile birleşir, buradan Gezende Barajı’na akar. Çevresi ormanlık alanlarla kaplı ve bu da muhteşem bir manzara oluşturuyor. Ilısu şelalesinin kaynaklarından Ilısu buranın 3 kilometre yakınında bulunur. Kaynak suyu çevredeki yerleşimlerin içme suyu ihtiyacını da karşılar. Kaynağın diğer kısmı olan Erik Deresi’nin suyunun önüne bir gövde oluşturulmuştur. Buradan 5 kilometrelik bir tünel ile Görmeli Barajı’na bağlanmıştır.

Zeyve Pazarı

Zeyve Pazarı, Ermenek merkeze 26 kilometre mesafede bulunur. İkizçınar köyü ve Yaylapazarı köyü arasındaki derenin olduğu bölgede yer alır. Bölgenin tarihi 600 yıl öncesine kadar uzanır. Burada geçmişten kalan su değirmenleri ve hızar bulunur. Hızar su ile çalışan bir tür bıçkıdır. Zeyve Pazarı’nda çok yaşlı çınar ağaçları bulunur. Ağaçlık alan ve dere ile muhteşem bir doğal ortama sahiptir. Birçok su kaynağı bu bölgede yer alır. Pazar günleri çevrede pazar kurulur. Burada yakındaki köylerde üretilen ürünler satılır. Yöre halkı ihtiyaçlarını buradan karşılar.

Ulu Camii

Ulu Camii Ermenek merkezdeki Gülpazar Mahallesi’nde bulunur. Buradaki camilerin arasında en büyük olanıdır. Yapı 1302 yılında inşa edilmiştir. Karamanoğulları bölgede hüküm sürerken Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Mihrabı oyma taşlarla örtülüdür. İçinde kabartma süslemeler ve çiniler de bulunur. Yapı ağaç sütunlarının taşıdığı kirişlerin üzerinde inşa edilmiştir. Camide ağaç oymaları ile yapılan süslemeler öne çıkar. Kapısı çınar ağacının üzerinde hat sanatı uygulanmış değerli bir kapıdır.

Tol Medrese

Tol Medrese, ilçe merkezindeki Çınarlı Mahallesi’nde bulunur. 1339 yılında inşa edilmiştir. Karamanoğulları Emir Musa Bey tarafından yaptırılmıştır. Emir Musa Bey dönemin Ermenek valisidir. 1611 yılında ilk kez onarılan yapı daha sonraki tarihlerde de onarımdan geçmiştir. Dönemindeki en büyük medrese olan yapı tek katlıdır. Üç tarafı revaklarla çevrelenmiştir. Avlusu açık ve dikdörtgen şeklinde tasarlanmıştır. Kenarlarında medrese odaları ve eyvan bulunur. Eyvanın sağ yanında Emir Musa Bey ve ailesinin türbesi bulunur. Burada çinili alçı lahitler vardır. Girişte çift tarafta iki tonozlu oda bulunur. Yapının kapısı oldukça görkemlidir.

Firan Kalesi

Firan Kalesi, Ermenek Kalesi olarak da bilinir. Yapı ilçe merkezinin kuzey tarafında yer alır. Dik ve yüksek kayalıkların üzerinde kurulmuştur. Karamanoğulları döneminde inşa edilen yapı, beyliğin yaptığı ilk kaledir. Birçok kaynakta, döneminin benzersiz kalelerinden olduğu yazar. Yapı malzemesi olarak kesme taş ve harçla oluşturulan mazgal duvarları kullanılmıştır. Döneminde sığınak, mesken ve zindan gibi amaçlara hizmet etmiştir.

Kale 500 metre yükseklikte bulunur. Buraya çıkmak için kayalar kazılarak oluşturulan oldukça dar giriş veya kayalar oyularak yapılan merdivenleri kullanmak gerekir. Geçmişte gezgin Trabon buradaki mağaraları “zağfiran mağaraları” adıyla anar. Bu yüzden kalenin ismi Firan olarak geçer.

Tarihi Ermenek Evleri

Tarihi Ermenek Evleri ilçenin genelinde rastlanabilen ahşap ve taştan yapılan evlerdir. Özellikle kalenin yakınlarındaki eski yerleşim yerinde günümüze ulaşan birçok tarihi ev bulunur. Henüz restore edilmemiş olsa da evler güzelliklerini koruyor ve birçoğu sağlam duruyor.

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Mahmutbey Türbeleri

Türbeler ilçeye bağlı Balkusan köyünde bulunur. Balkusan köyü ilçeye 25 kilometre mesafede bulunur. Köyün adı Orta Asya’da Uygurların başkenti olan Balgasan’dan gelir. Türbe Karamanoğlullarından Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti ile uzun süre mücadele eden Mehmet Bey bu türbede yatar. Mehmet Bey başta olduğu zamanlarda Türkçeyi resmi dil ilan etmiş olmasıyla da önem taşır. Türbe içinde beş tane tamamı taştan sanduka bulunur.


Ermenek Nerede? Nasıl Gidilir?

Ermenek, Karaman il merkezine 163 kilometre mesafededir. İlçe doğudan Mut, güneyden Anamur, batıdan Alanya, kuzeyden Hadim- Bozkır ile çevrelenmiştir. Mut ile arasında 87 kilometre mesafe bulunur ve ilçeye genelde Mut üzerinden ulaşılır. Alanya’dan Ermenek'e yaklaşık 3 saatte gidilebilir.



admin / 14.09.2018 / 3 / 13 175

Yorum Ekleyin


  1. Kadir
    Ziyaretçi
    15 Eylül 2018 17:32
    0

    Ermenek hakkında gerçekten güzel bilgiler vermişsiniz. Daha önce bir kaç kez gitmiştim gerçekten çok güzel bir yer. Ancak bilmediğim ve gidemediğim daha bir çok güzellikleri varmış. Bi dahaki sefere hepsinde gitmeye çalışacağım. 

  2. Mustafa Orhan
    Ziyaretçi
    6 Haziran 2019 00:43
    0
    Merhaba;
    Alanya'dan Ermenek'e 1 saat içinde ulaşmak imkansızdır. En az 3 saat sürer yol, yazıyı düzeltmeniz için söylülyorum yanlış bilgilendirme olmasın. 
  3. Ahmet
    Ziyaretçi
    13 Ekim 2019 17:49
    0
    Ermenek, gezilecek yerler itibariyle pişman olmayacağınız bir yerdir. Ayrıca gezi için Dipsiz Mağarası'nı da listenize almalısınız. Keyifli gezmeler...

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Karadağ'ın Tapınakları: Binbir Kilise

Karadağ'ın Tapınakları: Binbir Kilise

Karaman yakınlarındaki Binbir Kilise'deki tarihi kalıntılar sönmüş bir volkan
Karamanda Gezilecek Yerler

Karamanda Gezilecek Yerler

Anadolu'nun bağrında yükselmekte olan Karaman, birçok medeniyete beşiklik
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up