Dara Antik Kenti,
Mardin’in Oğuz köyünde bulunur. Mardin merkeze 30 kilometre mesafede ve il merkezinin güney doğusunda yer alır. Mardin Nusaybin karayoluna 9 kilometre uzaklıktadır. Tarihte çok önemli bir yeri olan antik kent sit alanı statüsünde korunuyor. Antik kent bir açık hava müzesi durumunda ve binlerce yıllık bir tarih mirasını taşıyor. Uzun süredir arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğü alan günümüzde ziyarete açık. Alan gerekli restorasyondan geçirilmiş ve çevresi düzenlenmiş şekilde ziyaretçilerini bekliyor.
Dara Antik Kenti Tarihi
Dara Antik Kenti Anadolu ve Mezopotamya sınırında yer alan önemli bir yerleşimdir. Kent Tur- Abdin Dağları ile Mezopotamya Ovası’nın kesiştiği yerde kurulmuştur. Alan 4 kilometrelik bir sur yapısı ile çevrelenmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu şehri bir ordugah olarak kurmuştur. Sasaniler’in saldırılarını püskürtebilmek için inşa edilmiştir. İmparator Anastasius döneminde 507 yılında inşa edilmiştir. Yapım aşaması 3 yıl sürmüştür.
İnşasında Suriye’den getirilen işçiler çalışmıştır. Dönemin imparatorunun ismine gönderme olarak adı Anastasiupolis olmuştur. Sonraki yıllarda İmparator Justiniaus döneminde kente su sarnıçları gibi yapılar da eklenmiştir. Aynı dönemde surlar sağlamlaştırılmış ve daha küçük garnizon kaleler yaptırılmıştır. Surların yüksekliği 20 metreye kadar çıkarılmış ve kalenin etrafına hendekler kazılmıştır. Hendeklerin içi savunma amacıyla su ile doldurulmuştur. Bu dönemde kentin adı Nova olarak değiştirilmiştir. Kentin içinde 2 kilise, halk hamamları, Pazar yeri, sarnıçlar, depo ve Anastasius’un Heykeli bulunur. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşmıştır.
Antik Kent birçok kez el değiştirmiştir. Bölgede Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu Devlet ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait yapılar bulunur. 7’nci yüzyılda Arap istilasına uğrayan kent 15’inci yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına katılmıştır.
Dara Antik Kenti Özellikleri
Dara Antik Kenti Mezopotamya'nın Efes’i olarak anılır. Tarihte Mezopotamya'nın en önemli yerleşimleri arasında olan Dara dünyadaki ilk su barajının yapıldığı yerdir. Antik kent çok geniş bir alana kurulmuştur. Yapılan arkeolojik kazılarla kentin %30’luk kısmı açığa çıkarılmıştır. Geri kalan kısmı içinse çalışmalar devam etmektedir. Alanın içinde kale, sur, tophane gibi savunma yapılarının yanında saray, su kanalları, su sarnıçları, kilise, hamam, arasta, zindan, kaya mezarı ve yerleşim alanları gibi yapılar da bulunur.
Dara Antik Kentinin etrafına örülen surlar kuzey kapısından başlar ve Zellace bölgesinden devam edip Tophane bölgesine kadar gelir. Bu alandan bölgedeki Bertevi Sarayı’nın güney kapısı ile birleşir ve Hakni bölgesine kadar çıkar.
Dara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?
Dara Antik Kenti yol tarifine bakacak olursak;
Dara Antik Kenti Mardin’in Oğuz köyünde bulunur. İl merkezine 30 kilometre mesafededir. Mardin-
Nusaybinyolu üzerinde konumlandığı için ulaşım kolay sağlanır. Yolun ortalama 8 kilometre kuzeyinde bulunur. Çevresindeki Akıncılar köyüne 10 kilometre mesafededir. Dara Antik Kenti’ne giden ve şehir içinden kalkan dolmuş hatları mevcuttur.
Eğer bu bölgede iseniz; meşhur sokakları, Mor Gabriel manastırları, Süryani şarabı ve Telkarileri ile ünlü
Midyat'a uğramadan buradan ayrılmayın!