Doğada Yemek Pişirme Düzenekleri
Daha önceki makalelerimizden öğrendiğiniz
ateş yakma tekniklerini şimdi yemek pişirme için kullanacağız. Yakmış olduğumuz ateşin üzerinde yemek kaplarımızı kullanarak yemek hazırlamayı öğreneceksiniz. Yemek yapmak için yakacağımız ateş için dikkat etmemiz gereken şeyler;
- Ateş yakmak için yapılmış özel bölümler var ise öncelikle buraları kullanmalısınız.
- Daha önce ateş yakılmış bir zemin var ise aynı zemini kullanmalısınız. Yeni yerlerde ateş yakmanız doğaya daha çok zarar vermemize sebep olacaktır.
- Daha önce hiç ateş yakılmamış ve ateş yakma bölümlerinin olmadığı bir yerde iseniz zemini iyice incelemelisiniz. Ateşi yakacağınız yerde karınca yuvası vb. canlı hayvan yuvaları olmamalı. Zemininde olabildiğince bitkilerin olmadığı yerleri seçmelisiniz.
- Ağaçların gövdelerinden ve kuru otların yakınından uzak durmalısınız. Aksi takdirde düzeltilmesi imkansız hatalara sebep olabilirsiniz.
Ateş Üstü Asma Düzenekler
Doğada özellikle ağaçların bol olduğu kesimlerde rahatlıkla kurabileceğiniz düzenekleri yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli unsur ateş ile düzeneğin mesafesini iyi ayarlamaktır. Yani yemek setini astığımız düzeneğin ateşten etkilenmeyecek mesafede olması çok önemlidir. Aksi takdirde düzenek yanar ve yemeğimiz ateşe dökülür. Ateş üstü düzeneği kurmadan önce ateşi yakıp köz haline getirdikten sonra düzeneği kurmak daha sağlıklı olacaktır. Ateş üstü düzenekleri kurarken ayaklarının iyice sabitlendiğinden emin olmalısınız. Ateşe yakın olan tahta ayakların etrafına taşlar dizerek sıcaktan etkilenmesine engel olabilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda düzeneğin ayaklarını güçlendirecektir. Ayrıca ateş üstü düzeneklerde kullanacağımız odunları kalın ve yaş olanlardan seçerseniz daha güçlü bir düzeneğe sahip olacaksınız.
Şekil 1 - Ateş üstü asma düzenek örnekleri Taş Ocaklar
Taş kullanarak yaptığımız ocakları iki şekilde kullanabilirsiniz. İlk kullanım şekli yakmış olduğumuz ateşin etrafını taşlar ile çevirip yemek kaplarımızı ateşin üzerine yine taşların yardımıyla konumlandırarak yemek yapabilirsiniz.
Şekil 2 - Taş ile çevrili ateşte yemek pişirme Diğer yöntem ise doğada bulabileceğimiz sal bir taşın altında ateş yakarak ısınan taşın üzerinde herhangi bir kaba ihtiyaç duymadan yemek pişirmektir. Taş üzerinde yapacağınız yemekler doğrudan ateşe maruz kalmadığı için sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Ayrıca kap kullanmadığınız için bulaşıkta çıkmayacaktır. Ancak doğada ateşe dayanıklı sal taşlar bulmak her zaman mümkün olmayabilir.
Şekil 3 - Taş üzerinde yemek pişirme Modern Ocaklar
Birçok kamp yerinde yakacak odun olmaması ve birçoğunda da doğal odun ateşinin yasaklanması sebebiyle arazide dolaşan gezginler için ocaklar artık bir zorunluluk hâlini almıştır. Ocaklar doğaya en az zararı verir ve değişik koşullar altında kullanılabilir.
Kullanacağınızı öngördüğünüz yakıtın dörtte bir kadar fazlasını yanınızda götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Bu ocaklar yaktıkları yakıt türüne, kullanıldıkları irtifa ve araziye göre değişiklikler göstermektedir. Modern ocakları tercih ederken doğada geçireceğiniz zaman planlamasını çok iyi yapmalısınız. Çünkü bu tarz ocakların yakıtını doğadan elde etmemiz imkansızdır. Kullanacağınızı öngördüğünüz yakıtın dörtte bir kadar fazlasını yanınızda götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Şekil 4 - Doğada kullanılan ocak çeşitleri