Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Elazığ » Palu’da Gezilecek Yerler

Palu’da Gezilecek Yerler


Palu gezilecek yerler
Palu
, ilk çağlardan bu yana o bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. Milattan Önce 5000 yıllarına dayandığı düşünülen bulgular barındırmaktadır. Tarih boyunca Hititler, Sümerler, Asurlular, Hurriler, Urartular, Romalılar, Persler, Sasaniler, Emeviler, Bizanslılar, Abbasiler gibi birçok değişik kültüre ev sahipliği yapmıştır. Türk akınlarının başlangıcıyla bölgeye ilk olarak Artukoğulları, Çubukoğulları Beyliği ve Anadolu Selçuklu Devleti hakim olmuştur. Bu beyliklerden sonra ise Dulkadiroğulları, İlhanlılar ve Akkoyunluların hamiyetine geçmiştir.


Lafı fazla uzatmadan yazımızın geri kalan bölümünde Palu gezilecek yerler listemizi ele alalım.

Palu Kalesi

Şehirde hüküm sürmüş medeniyetlerin yerleşim alanlarından biri olan Palu Kalesi, ilçenin bir kilometre doğusunda yer almaktadır. Güney kesimleri Murat Nehri ile çevrelenmiş,kuzey ve batısı sarp yapıya sahip olan bu kale doğal savunmaya elverişli olmuş ve düşmanları tarafından ele geçirilmesi zor bir yapı haline gelmiştir. Kale’de Urartu Dönemine ait 3 bin yıllık çivi yazılarıyla yazılmış birçok tarihi eser bulunmaktadır.

Çemşit Bey Külliyesi

16 yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı, Murat Nehri’ni bütün açıklığı ile gören bir yükseltiye sahiptir. Külliye yapı olarak dört kısımdan oluşmaktadır. Bu dört yapı camii, medrese, türbe ve haziredir. 1998 yılında yapılan onarım kalenin ömrünü her ne kadar uzatsa da, onarım yılından sonra tekrar meydana gelen deprem ve heyelanlar sebebiyle kalenin tekrar onarıma ihtiyacı vardır.Yörenin tarihini ve mimari yapısını en iyi şekilde yansıtan Cemşit Bey Türbesi, yerli mimarların ve sanatkarların itinalı bir çalışması ile meydana getirilmiştir. Mezar taşında bulunan çift servi, geçmeler ve geometrik desenler yörede rastlanan motiflerin tek örneğidir.

Küçük Camii (Cami-i Sağir)

Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan bu caminin kitabesi mevcut değildir. Fakat tarihçilerin görüşlerine göre bu cami, Ulu Cami’den önce yapıldığı düşünülmektedir. Kare plana sahip olan bu caminin, tavanı tamamen çökmüş, duvarları tahrip olmuş bir haldedir. Minarenin şerefe kısmından itibaren üst tarafı tamamen yıkılmıştır. Caminin geri kalan yapısal kısmında ve minaresinde çatlaklar bulunmaktadır ve her an yıkılma tehlikesi içerisindedir.

Ulu Camii (Cami-i Kebir)

Küçük Camii gibi bu yapı da Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi’nde yer almaktadır. Caminin kitabesine göre bu yapı 1274H (1852M) yılında yapılmıştır. Bir rivayete göre bu cami, Küçük Camii’yi yapan ustanın kalfası tarafından yapılmıştır. Yapının planı dikdörtgen şeklinde, üstü kubbesiz ve düz bir dam şeklindedir. Caminin üst kısmı tamamen çökmüştür. İki giriş kapısı Doğu ve Kuzey kısımlarındadır. Minare kaidesi kare planlı, yuvarlak gövdeye geçişi kemerler tarafından sağlanmıştır. Şerefeden yukarı kısma doğru yapıda yıkılmalar bulunmaktadır.

Surp Lusavoriç Kilisesi

Eski Palu'nun Çarşıbaşı mahallesinde bulunan kilisenin kitabesi bulunamadığı için, ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı henüz bilinmiyor. Bazı kaynaklarda Bizans döneminden kaldığına işaret edilsede, kesin bir bilgi verilemiyor. Naos kısmı ayakta kalmış olan kilise kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülü. Ancak kasnağı sağlam olmasına rağmen kubbesi yıkılmış.

Palu Nerede?

Elazığ’dan Tunceli’ye giderken, sağ alt kısımda yer almaktadır. Bu rotada ilerlerken Palu’yu görme şansınız bulunmamaktadır. Eğer Kovancılar’a geldikten sonra yaklaşık 10 dakikanızı ayırarak Elazığ Palu’yu ziyaret edebilirsiniz. Eğer ziyaretinizde mevsim İlkbahar ise, gürleyen Murat Nehri’ni mutlaka görmelisiniz.


Palu'nun kuzeyinde Kovancılar, güney batısında Alacakaya, güney doğusunda ise Arıcak ilçeleri yer almaktadır.

Palu’ya Nasıl Gidilir?

Palu’ya gidebilmek için Elazığ'a gelmeniz gerekmektedir. Elazığ için Türkiye'nin birçok yerinden otobüs ve uçak seferleri bulunmaktadır. Eğer yaşadığınız ilde seferler bulunmuyorsa, aktarma yaparak Elazığ'a gelebilirsiniz. Dilerseniz Tunceli ve Bingöl'e sefer yapan otobüslere binerek, Palu’ya en yakın yerlerden biri olan Kovancılar’da inebilirsiniz. Kovancılar’da indikten sonra ise yaklaşık 10 dakikalık yolculuk mesafesinde olan Palu’ya varabilirsiniz. Eğer Elazığ merkezde indiyseniz, Palu’ya giden minibüslerden birine binebilirsiniz. Bu minibüsler her yarım saatte bir sefer yapmaktadır.



admin / 27.08.2018 / 3 / 6 216

Yorum Ekleyin


  1. Murathan
    Ziyaretçi
    27 Ağustos 2018 14:12
    0

    Tarihi mirası çok fazla olan bir şehir ve bence çok fazla ön planda değil. Hakkını vermek lazım artık buraya

  2. Ersin Irmak
    Ziyaretçi
    2 Eylül 2018 16:45
    0

    Elazığ ilinin en eski tarihine sahip ilçelerindendir. Eskiye nazaran nüfus sayısı azalmıştır. Kovancılar, Arıcak, Alacakaya ilçeleri eskiden Palu ilçesine bağlı idi.

  3. şafak
    Ziyaretçi
    21 Aralık 2018 17:55
    0

    Doğu'da öyle güzel yerler mevcut ki Palu'da bunlardan sadece bir tanesi...

    Elinize emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız fakat Palu'nun güzelliklerini anlatmaya kelimeler yeterli gelmez. Özellikle ilkbaharda herkesin en azından bir kere görmesini isterim. Doğası, misafirperver insanları, yemekleri vs. hepsi birbirinden mükemmel.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Keban’da Gezilecek Yerler

Keban’da Gezilecek Yerler

Keban gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Ağın’da Gezilecek Yerler

Ağın’da Gezilecek Yerler

Ağın, Elazığ'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 77 kilometre mesafede
Harput'ta Gezilecek Yerler

Harput'ta Gezilecek Yerler

Bir zamanlar Doğu Anadolu'nun gözdesi olan Harput şimdi hem nefes almak
Elazığda Gezilecek Yerler

Elazığda Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde köklü medeniyetlerin izleri her dönem kendini
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up