Ağın,
Elazığ'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 77 kilometre mesafede bulunur. Üç tarafı tepelerle çevrili bir tarafı ise dereler ile kaplıdır. İlçenin kuzey tarafında Hekemat Tepesi, güney tarafında Osman Tepesi, batı tarafında Aliuşağı Tepesi bulunur. Sulak alanlarında yeşilin her tonunu görmek mümkün olur. İlçenin doğu tarafından Karasu, Fırat nehrinin bir koludur. İlçe tarihi mirası, doğası ve yöreye özgü leblebisiyle meşhurdur.
Ağın'ın tarihi milattan önce 14’üncü yüzyıla kadar uzanır. Bu yıllarda bölgeye Hurri Devleti yerleşmiştir. Ağın'ın ismi bölgedeki toprağın beyaz renginden gelir. “Ağ yurt” anlamına gelen bir kelimedir.
Elazığ Ağın ve çevresi 1071 Malazgirt Zaferi ile Artukoğulları yönetimine girmiştir. Osmanlı sınırlarına katılması ise 1514 yılında Çaldıran Savaşı ile olmuştur. Doğal ve tarihi mirasının yanında sakinliği ile de dikkat çeken
Ağın’da gezilecek yerleri derledik.
Ekrem İspir Konağı
Ekrem İspir Konağı, Ağın ilçe merkezindeki Hacı Yusuf Mahallesi’nde yer alır. Yapı Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. 19’uncu yüzyılda inşa edilen konak hala ayaktadır. Konak iki katlıdır. Yapı malzemesi taş ve kerpiçtir. Konak kültürünün mirası olarak korunur.
Hastek Kalesi
Hastek Kalesi, Ağın'ın Acıpayam köyünde yer alır. Bölgedeki Keban Barajı’na inen kayalıklar oyularak inşa edilmiştir. Savunma amaçlı yapılan kalenin Roma İmparatorluğu’ndan kaldığı düşünülmektedir. Kaleye baraj üzerinden kayık ile ulaşılabilir.
Bademli Kaya Mezarları
Bademli Kaya Mezarları, ilçeye bağlı Bademli köyünde bulunur. Mezarlar bölgedeki kayalar oyularak yapılmıştır. Oyulan yerlerde çeşitli yazılar ve resimler görülür. Bu mezarların Roma İmparatorluğu yıllardan kaldığı düşünülür. Yapının tarihi hala gizemini korumaktadır.
Sülük Gölü
Sülük Gölü, Ağın'ın Balkayası köyünde bulunur. Göl ve çevresi yeşilin hakim olduğu bir alandır. Bu alanda geniş mesire yerleri, dinlenme alanları ve çeşitli tesisler bulunur. Gölün çevresinde doğa yürüyüşleri yapılabilir. Sülük Gölü’nün bulunduğu alanda iki göl yan yana görülür. Bölgede yakın yakına birçok göl bulunur. Piknik yapmak için ideal yerlerden biridir.
Şenpınar Çukuru
Şenpınar Çukuru, ilçe merkezindeki Şenpınar Mahallesi’nin 500 metre yakınında yer alır. Koni şeklinde ve 50 metre derinliğindeki çukur oldukça ilgi çekicidir. Oluşumu tam olarak bilinmese de meteor çukuru olduğu düşünülmektedir. Yöre halkı buraya “kup” demektedir.
Kilise Düzü Höyüğü
Kilise Düzü Höyüğü ilçeye bağlı Öğrendik köyünde bulunur. Köy çevresinde pek çok kilise kalıntısı vardır. Kilise kalıntılarının yanında çeşitli yerleşim kalıntıları da bölgeden çıkarılmaktadır. Bölgenin Roma ya da Bizans yıllarından kalma olduğu düşünülmektedir.
Küşne Kilisesi
Küşne Kilisesi ilçeye bağlı Beyelması köyünde yer alır. Bizans döneminden kaldığı düşünülen yapının bugün sadece kuzey kısmı ayaktadır. Diğer kısımları defineciler tarafından büyük hasar görmüştür. Kilisenin çevresinde de çeşitli yerleşim kalıntıları bulunur.
Bügelek Höyüğü
Bügelek Höyüğü Ağın'a bağlı Altunayva köyünde bulunur. Höyüğün bulunduğu bölge sit alanı olarak korunmaktadır. Alandaki taşlar taşınmazdır. Höyükteki arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Buradaki yapıların tarihi tam olarak bilinmiyor. Ortaçağ ve Osmanlı dönemleri arasında bir zamandan kaldığı tahmin ediliyor.
Koçan Camii
Koçan Camii Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalmıştır. 1907 yılında yapılmıştır. Yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Sonraki dönemlerde camiye eklemeler yapılmıştır. Minaresi 1959 yılında yapılmıştır. Cami iki katlı olarak tasarlanmıştır.
Kalpur Harabeleri
Kalpur Harabeleri Pul köyü sınırları içinde yer alır. Köyde Kalpur denen bölgede yer aldığı için bu isimle anılmaktadır. Bir ören yeri olan bölgenin eskiden Miran Şehri adındaki köklü bir yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Bölgede birçok kalıntı bulunuyor. Fakat kentin bir doğal afet sonucu yıkıldığı düşünülüyor.
Merkez Ulu Camii
Ağın merkezinde bulunan
Merkez Ulu Camii 18’inci yüzyıldan kalmıştır. Müderris Hüseyin Efendi Mahallesi’nde yer alır. Cami Hacı Osman Ağa tarafından yaptırılmıştır. İlk yapıldığında minaresi olmayan yapıya sonraki yıllarda minare eklenmiştir. Yapı birçok kez onarılmış ve günümüze sağlam şekilde gelmiştir.
Ağın Nerede? Nasıl Gidilir?
Ağın, Elazığ il merkezine 77 kilometre mesafede bulunur. İlçenin doğusunda Çemişgezek, batısında Arapgir, güneyinde Keban, kuzeyden Kemaliye ilçeleri bulunur. İl merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile
Ağın'a gitmek mümkündür.