Sincan Ankara'nın kalabalık ilçelerinden biridir. Ankara'nın merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunur. Ulaşım açısından avantajlı bir konumdadır. Ankara içinde otobüs, dolmuş, metro veya banliyö trenleri ile Sincan'a ulaşılabilir. Sincan yakın tarihte gelişen ve kalabalıklaşan bir ilçedir. İlçedeki tarihi değeri olan yapılar daha çok ibadet alanlarıdır. Dilerseniz Sincan'ın tarihine bir göz atalım.
Sincan Tarihi
Sincan'ın ismi “şen canlı insanlar yurdu” anlamına gelir. Asya’da farklı yerler için de bu adlandırma yapılmıştır. Bölgede yapılan kazılarda Bizans ve Roma İmparatorluğu döneminden kalıntılar bulunmuştur.
Sincan'ın çevresi Osmanlı İmparatorluğu zamanında küçük bir köy siluetine sahiptir. Bölge’ye 1928’den sonra yurt dışından Türkiye’ye gelen göçmenler yerleştirilmiştir. 1950’den sonra da Bulgaristan ve Romanya’dan gelen göçmenlerin bir bölümü
Sincan'a yerleşmiştir. Böylece Sincan ve çevresinin nüfusu artmıştır. Günümüzde ise kalabalık ve daha gelişmiş durumda olan bir ilçedir. Son yıllarda ilçede tarım yapanların sayısı oldukça azalmıştır. Nüfusunun çoğu hizmet sektöründe çalışır. Dilerseniz
Sincan gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Ali Yakut Köyü Camii
Ali Yakut Sincan'ın bir köyüdür. Caminin yapıldığı tarih kesin olarak bilinmiyor. Fakat 14 veya 15’inci yüzyıllarda inşa edildiği düşünülüyor. Caminin iç ve dış mimarisi dikkat çekicidir. Moloz taş, kesme taş, devşirme taş ve ahşap kullanılarak yapılmıştır. Caminin cemaat bölümü sonradan kuzey tarafına eklenmiştir. Kuzeybatısına da 1965 yılında bir minare inşa edilmiştir. Caminin geneline yayılan alçı, ahşap ve kalem işi süslemeler dikkat çekicidir.
Eski Bucuk Köyü Camii
Eski Bucuk köyünden bu güne sadece köy camisi kalmıştır. Camiye dair tek kayıt onarım kaydıdır. Fakat yapı incelendiğinde 15-16’ncı yüzyıllarda inşa edildiği söylenebilir. Bir yamaç üzerinde konumlanan cami, dikdörtgen yapıda, kırma çatılı ve kâgir bir yapıdır. Kuzey tarafında yakın geçmişte bir türbe eklenmiştir. Türbelerin içinde dört mezar bulunur fakat burada yatanların kim olduğuna dair bir kayıt yoktur.
Harikalar Diyarı
Harikalar Diyarı Ankara Sincan'ın Fatih semti yakınında konumlanıyor. Park çok geniş bir alan üzerine kurulmuştur. İçinde spor kompleksleri, geniş ve ferah piknik alanları, kültürel faaliyet alanları, yeşil alanlar, yapay göller, yürüyüş alanları ve masal adası gibi bölgeleri bulunur. Yapay göllerde su bisikleti ile zaman geçirmek eğlenceli olabilir. Alanın içinde nikah salonu da yer alır. Çocukların çok sevdiği bir yer olan masal adası 25 bin metrekarelik alana kurulmuştur. Çocuklar için 10 adet
oyuncakistan bulunur.
Ayrıca Harikalar Diyarının içinde go-kart, kaykay pisti, model gemi yüzdürme alanı, model uçak pisti, basket sahaları, mini golf sahaları, masa tenisi alanları, tenis kortları, bir adet amfi tiyatro gibi çeşitli aktiviteler için uygun alanlar da vardır. Hem piknik alanları hem de aktivite imkanları ile Harikalar Diyarı eğlenceli zaman geçirilebilecek geniş bir alandır.
Sincan Nerede? Nasıl gidilir?
Ankara'nın merkezinde bulunan Sincan, kuzeyde Kazan, doğuda
Etimesgut ve Yenimahalle, güneyde
Polatlı, batıda ise Ayaş ilçeleri ile çevrilidir.
Ankara-Sincan arasındaki mesafe 27 kilometredir.
Ankara içinden Sincan'a ulaşım metro, otobüs, banliyö treni veya dolmuş ile sağlanabilir. Kendi aracıyla seyahat edenler de Ankara-Beypazarı- Ayaş karayolu üzerinden Sincan'a ulaşabilir.