Sülüklü Göl Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyünde bulunur.
Bolu ve
Sakarya illeri arasında sınır konumunda yer alır. Batı Karadeniz tarafında yer alan gölün eski adı ise Sarıgölcük. Yeni ismi ise eskiden içinde bulunan sülüklerden geliyor. Gölün içine yerleştirilen balıklar sülükleri yediği için artık gölde sülük görülmüyor.
Sülüklü Göl Tabiat Parkı el değmemiş doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.
Sülüklü Göl’ün Özellikleri
Sülüklü Göl’de yapılan araştırmalar 1703 yılında oluştuğunu gösterir. Yaşanan tektonik hareketler sonucu oluşan heyelan set oluşumuna neden olmuş ve oluşan çukura taban suyu ve Hongurdak Deresi’nin suyu dolmuştur. Çökme yaşandıktan sonra topraktaki ağaçların bir kısmı su altında kalmıştır. Bazılarının üst tarafları hala su üzerinden görülebilir. Bu ağaçlar
Sülüklü Göl ile yaşıt yani en az 300 yaşındadır. Günümüze kadar çürümeden gelmesi çok nadir rastlanan bir durumdur.
Bölge bitki ve hayvan çeşitliliği açısından da zengindir ve birçok endemik türe ev sahipliği yapar. Gölün içinde alabalık, abant alası, kızılkanat, gökkuşağı alabalığı yaşar. Çevresindeki ormanlık alanda tavşan, ceylan, karaca, boz ayı, tilki, kurt, yaban domuzu, ağaç kurbağası, atmaca ve yaban kedisi gibi hayvanlar yaşar. Göle bağlantılı olan Tavşansuyu’nda kırmızı benekli alabalık yaşar. Bölgedeki tüm bu canlıları korumak adına avlanmak yasaklanmıştır. Göl çevresinde benzersiz bir doğal yaşam vardır, etraf ormanlık bir alandır. Bu doğal yaşamın ve çevrenin bozulmaması için etrafına herhangi bir inşaat yapılmaz. Dolayısıyla göl kenarında konaklamak veya alışveriş yapmak için herhangi bir alan bulunmaz. Günübirlik geziler veya kamp etkinlikleri şeklinde ziyaret edilebilir.
Sülüklü Göl Kamp Alanları
Sülüklü Göl Tabiat Parkı’ndaki doğal yaşamı korumak amacıyla bu alana herhangi bir yapı inşa edilmemiştir. Bu yüzden park alanı içinde konaklama veya alışveriş için bir alan bulunmaz. Fakat
Kamp yapmak için çok uygun bir alandır.
Bölgede kamp için ayrılmış bir alan bulunmaz. Burada kamp kurmak için kişisel bir izin alınması gerekir. Bu tamamlandıktan sonra alana zarar vermeden kamp yapılabilir. Geceleri neredeyse her mevsim biraz serin olur. Kamp yapmayı düşünenlerin önceden buna uygun hazırlanması faydalı olur. Diğer yandan bölgede yabani hayvanların da yaşadığını unutmamak gerekir. Bunun dışında kamp yapanlar için içme suyu bölgedeki çeşmelerden sağlanabiliyor ve tuvalet sıkıntısı bulunmuyor. Eğer kamp yapmadan bölgeyi gezmek istiyorsanız parkın dışında, yakın ilçelerdeki otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.
Sülüklü Gölde Yapılabilecek Aktiviteler
Sülüklü Göl her mevsim ayrı güzel olsa da sonbahar ve ilkbahar aylarında gezilmeye çok uygun olur. Kış aylarında parka araçla ulaşmak biraz zor olur. Fakat yaya olarak çıkanlar kar ve orman manzarasının keyfini çıkarabilir.
Gölün alanı içinde yapı inşa edilmediği için restoran, lokanta gibi alanlar bulunmaz. Genellikle piknik ve kamp yapanlar kendileri hazırladıkları yiyecekleri tüketir. Parkın 9 kilometre mesafesinde en yakın yemek yenecek yerler bulunur.
Sülüklü Göl Tabiat Parkı’na geldiğinizde benzersiz yeşillikler içinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Bölge dağ bisikleti sürmek için de oldukça uygun. Bunun dışında göl çevresinde ATV veya 4x4 ile offroad yapılabilir. Hem gündüz hem gece ayrı bir güzelliği olan manzaranın tadı çıkarılabilir.
Sülüklü Gölün yaklaşık 15 kilometre güney batısında ise Sünnet Gölü bulunmaktadır. Detaylı bilgiye ise
Sünnet Gölü Tanıtımı başlıklı konumuzu incelyebilirsiniz.
Sülüklü Göl Nerede? Nasıl Gidilir?
Göl, Bolu'nun
Mudurnu ilçesinde yer alır. Sülüklü Göl’e
İstanbul tarafından gitmek isteyenler Pendik istikametinden E-8 karayolunu kullanarak ulaşabilir.
Sapanca Gölü’nü geçtikten sonra Dokurcan Köyü’nden Sülüklü Göl yönüne dönerek bölgeye gidilebilir. Toplu taşıma ya da araçla gitmeyi düşünmeyenler bölgeyi de kapsayan turlara katılarak göle ulaşabilir.