Polatlı, başkent Ankara'nın ilçelerinden biridir. İl merkezi ile arasında 80 kilometrelik mesafe vardır. Ankara merkezinin batısında kalır ve merkeze en yakın ilçelerden biri konumundadır. Polatlı ve çevresinin ilk kez yerleşim yeri olarak kullanıldığı tarih çok eski medeniyetlere dayanır. Bu zamana kadar da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçenin köklü tarihine dilerseniz bir göz atalım.
Polatlı Tarihi
Polatlı'nın bulunduğu bölgede yapılan araştırmalar bölgenin tarihinin milattan önce 3000’li yıllara kadar uzandığını gösterir. Polatlı’ya bağlı Yassıhöyük köyünde bulunan Antik Gordion şehrinin bu tarihlerde kurulduğu bilinmektedir. Bu yıllardan itibaren bölgede Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Roma İmparatorluğu, Bizanslılar, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Bu medeniyetlere dair izler ve kalıntılar bölgede hala bulunur.
Polatlı isminin ise bölge Türklerin eline geçtikten sonra oluştuğu tahmin edilir. Bu alanda yaşayan Yakup Ağa’nın atlarının çok sayıda olmasına binaen ‘Bol Atlı’ kelimelerinden türeyen Polatlı ismi doğar.
Polatlı ilçesinin şu anki merkezinin gelişmesi bölgeden geçen demiryolu ile gerçekleşmiştir. İlerleyen yıllarda Kurtuluş Savaşı yıllarında gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesi ilçenin bulunduğu bölgede yaşanmıştır. Bu olaya dair yapılar da hala ilçede bulunur.
Tarihi yapıları ve müzeleriyle görülmeye değer
Polatlı gezilecek yerler listesini sizin için sıraladık.
Malıköy Tren İstasyonu
Malıköy tren istasyonu günümüzde faaliyette değil fakat müzeye dönüştürülmüş durumda. Malıköy Ankara-Eskişehir yolunda bulunduğu için bölgeye ulaşım kolaydır. Yolun 30. kilometresinde OSB sapağına dönülür ve buradan 6 kilometre gittikten sonra müzeye ulaşılır. Malıköy Tren istasyonu Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli kolaylıklar sağlamış ve savaşın seyrini etkilemiştir. Sakar Meydan Muharebesi Polatlı çevresinde gerçekleşmiştir. Savaş sırasında istasyon yaralılara tedavinin uygulandığı, askeri mühimmatların tutulduğu, uçakların iniş kalkış yaptığı ve lojistiğin sağlandığı yer burasıdır.
Müze içinde bir şehitlik anıtı bulunur. Anıt Sakarya Meydan Muharebesi'nde hayatını kaybeden 5713 şehit anısında dikilmiştir. Ayrıca bir de Mustafa Kemal anıtı bulunur. Savaş yıllarında kullanılan 1897’de üretilmiş lokomotif ve vagon orijinal olarak sergilenmektedir. Savaşta kullanılan uçakların aslına sadık kalınarak yapılan uçak örnekleri dönemin havasını yaşatan seslemelerle süslenmiştir. Savaş yıllarından kalan diğer materyaller, o yılları konu alan heykeller müzede sergilenmektedir.
Duatepe Anıtı
Duatepe Anıtı,
Ankara Polatlı ilçesinin merkezinde bulunur. Kurtuluş savaşı yıllarında Büyük Taarruz’dan önce düşman kuvvetlerinden alınan ilk tepedir. Dua Tepe, Polatlı'nın geneline hakim konumda yer alır. Anıt’ın olduğu bölgenin tamamı 15 kilometrelik bir alandır. Anıta ulaşılan yol bakımlı ve temizdir. Dua Tepe’de Kurtuluş Savaşı’nı konu alan anıtlar ve heykeller mevcut. Bu heykeller devlet sanatçısı heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılmıştır.
Anıt genel olarak bağımsızlık teması üzerine oluşturulmuştur. Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Halide Edip Adıvar gibi isimlerin heykelleri ve bölgede şehit olan 81 askerin adları ve bilgileri anıtta yer alıyor.
Sakarya Şehitler Anıtı
Sakarya Şehitler Anıtı, Şehitler Kaşı Tepesi’nde yer alır. Bölgede gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesi anısına inşa edilmiştir. Anıt ve içindeki eserler Heykeltıraş Haluk Tezonar’ın elinden çıkmıştır. Anıt tepede bulunduğu için, bölgeye merdivenlerle çıkılıyor. Bu merdivenler çıkıldıkça daralıyor. Bu da zaferin geldiğini sembolize ediyor. Anıtın her iki tarafında yirmi bir tane sütun bulunuyor. Bu da Sakarya Meydan Savaşı’nın 21 gün ve gece sürmesini temsil ediyor. Tepeye ulaşıldığında karşılaşılan heykellerin de savaşa, zafere ve bağımsızlığa dair anlamları buluyor.
Gordion Müzesi
Gordion Müzesi, Polatlı'nın merkezinde değil Yassıhöyük köyündedir. İlçeye 17 kilometre mesafede bulunan müze 1963 yılında açılmıştır. Eserler kronolojik sıraya göre sergilenmektedir. Bunlar Eski Tunç Dönemi, Erken Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma Dönemi, Erken Frig Dönemi’ne ait eserler, ve Midas Tümülüs’ünden çıkarılan eserleri kapsar ve bölgenin tarihine, burada yaşayan medeniyetlere ışık tutar.
Gordion Antik Kenti
Gordion Antik Kenti, bölgede hüküm sürmüş Frigya’nın başkenti olma özelliğini taşır. Antik kent, ilçe merkezine 29 kilometre mesafede yer alır. Gordion adı ilk Frig Kralı Gordios’tan gelir. Kentin kalıntıları oldukça ihtişamlı ve görece sağlam durumda olduğu için gezmek ayrıca zevkli olur. Bölgede Frigler’e ait başka pek çok kalıntı da bulunur. Bölgedeki yerleşim kalıntıları Erken Bronz Çağı’na kadar gider.
Gordion şehrini milattan önce 7’nci yüzyıl civarında Kimmerler tahrip etmiştir. Şehir bir dönem Persler tarafından yönetilmiştir. Sonrasında Büyük İskender buranın tekrar bağımsız olmasını sağlamış ve şehri onarmıştır. Bu tarihten itibaren Gordion’da Helenistik dönem başlamıştır. Ardından kent ve çevresinde Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür.
Polatlı Nerede? Nasıl Gidilir?
Polatlı’ya hava yolu ile gidecekler
Ankara Esenboğa Havalimanı’na gelirler. Buradan şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarıyla bir buçuk saatte Polatlı’ya gidilebilir. Aynı şekilde Ankara merkezden gidecekler de toplu taşıma araçlarından faydalanabilir. Kendi araçlarıyla gitmek isteyenler de İstanbul yönünden 0-4 otoyolu veya D100 üzerinden 6 saatte Polatlı’ya ulaşabilir. Eskişehir yönünden gelecek olanlar ise E90 yolunu kullanarak bölgeye ulaşabilir.