Ardahan gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan ziyaretçiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Doğu Anadolu'nun bu güzel kenti hakkında kısa bir bilgi verelim:
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan
Ardahan 1992 yılında il yapılarak Kars'tan ayrılmıştır. 5 farklı ilçeye ev sahipliği yapan Ardahan oldukça şirin ve küçük bir kent olarak dikkat çekmektedir. Her ne kadar coğrafi anlamda küçük bir yerde bulunsa da Ardahan birçok coğrafi şekle ve tabii güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönüyle Ardahanda gezilecek yerler arasında birçok vadi plato ve dağ geçidi bulunmaktadır.
Rakımı zaman zaman 3000 metrenin üzerine çıkmakta olan Ardahan çok temiz bir iklime de sahiptir. Bu yönüyle özellikle tabiat tutkunları ve ekstrem sporların yapılması için son derece uygun bir yer olmaktadır. Şehrin hemen ortasından geçmekte olan Kula Nehri kenti şekillendirirken yeşil vadiler ile beraber güzel bir görünüme de sahiptir. Özellikle kış aylarında hareketli bir görünüm sergilemekte olan Ardahan bazı tarihi yapıları da bünyesinde barındırmaktadır. Makalemizin kalan kısmında
Ardahan'da gezilecek yerler listemizi inceleyelim.
Ardahan Kalesi
Ardahan'da gezilecek yerler içerisinde ilk akla gelen her zaman
Ardahan Kalesi olmaktadır. Kanunu Sultan Süleyman zamanında onun emri ile beraber inşa edilen Ardahan Kalesi geçmiş medeniyetlerin de izlerini taşımaktadır. Şehir merkezinde yer alan Ardahan Kalesi dikdörtgen olarak planlanmış çeşitli kulelerle çoğaltılmış bir yapıya sahiptir. Kalenin surlarında kullanılan bazalt taşlarla birlikte oldukça otantik ve ihtişamlı bir yapıyı günümüzde de ziyaretçilerine sunmaktadır. 700 metrenin üstündeki uzunluğuyla surlar özellikle güneşin batış vakti fotoğraf tutkunları için uğrak yeri haline gelmektedir.
Şeytan Kalesi
Ardahan'da bulunan farklı bir kale de Şeytan Kalesidir. Çıldır ilçesinde yer alan
Şeytan Kalesi oldukça taşlık ve kayalık bir arazinin üstünde günümüzde sağlam kalıntıları ile beraber ziyaretçilerini beklemektedir.
Taşköprü Kitabeleri
Ayrıca Taş Köprü Köyünde geçmiş çağların izlerini taşımakta olan
Taşköprü Kitabeleri tarihçilerin de ilgisini çekmektedir.
Tarihi Camileri
Birçok tarihi camiye de ev sahipliği yapan Ardahan merkezde
Mevlit Efendi Camii,
Posof Merkez Camii İslam turizmi bakımından uğranması gereken yerlerdir. Ayrıca Kinzi Kalesi, Kalecik Kalesi, Hamşioğlu Rasim Bey Konak otantik yapısıyla dikkat çeken yerlerdir.
Çıldır Gölü
Doğu Anadolu tatili yapıyorsanız Ardahan'a uğramadan gitmemelisiniz. Özellikle Ardahan’da görülmesi gereken yerler arasında
Çıldır Gölü ve Ada şehri kalıntıları önemli bir yere sahiptir. Doğu Anadolu'daki en büyük göllerden birisi olan Çıldır Gölü 45 kilometrelik bir sahile de ev sahipliği yapmaktadır. Dağların arasında yer alan tektonik çöküntü ile oluşan göl kış mevsiminde donduğundan dolayı bir metre kalınlığa ulaşan buz kütlesi üzerinde kızak yapmak mümkündür. Böylece kış turizmi adına atlı kızaklarla gezintileri yapıldığı Çıldır Gölü muhteşem otantik bir hava oluşturmaktadır.
Ayrıca gölün hemen kenarında bulunan
Akçakale Adası'nda da geçmiş çağlara ait mimari yapıların kalıntıları arkeologların ilgisini çekmeye devam etmektedir.
Doğal Güzellikleri
Ardahan'da görülmesi gereken yerler içerisinde
Övündü ve
Ortakent mağaraları özel bir yere sahiptir. Kalker kayadan oluşmakta olan mağaralar Yontma Taş Devri'nin izlerini taşımaktadır. Bununla beraber doğa yürüyüşlerinden ve temiz havadan hoşlanıyorsanız
Yalnızçam Yaylası,
Okçuoğlu Yaylası ve
Bilbilan Yaylası ardahanda görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Yöresel Lezzetleri
Yüksek bir rakımda bulunan Ardahan'da yetişen hayvanların etleri çok lezzetli olmaktadır. Bu bakımdan
Ardahan'ın neyi meşhur diye sorulduğunda akla etli kebap türleri gelmektedir.
Tandır kebabı ve dolma kebap muhteşem lezzetler olarak sofrada başköşede yer almaktadır. Ayrıca kesme aşı ve kaz eti yine Ardahan’da özellikle kış mevsiminde sunulan lezzetlidir. Ayrıca kaçguç, etli hangel, ve kayıtma yörenin tatlarındandır. Bununla beraber soğuk kış günlerinde kete ve katmer çayın yanında ikram edilmektedir. Kahvaltılar için yapılan Fodol gevreği kaymak ile yapılan harika bir lezzet.
Yine kahvaltı sofrasında bulunan feselli un ile yapılan ve ekmek yerine tüketilebilecek güzel bir tat. Badem ve ceviz ile yapılan Ardahan helvası da yolunuz Ardahan'a düşerse mutlaka tatmanız gereken bir tatlı. Ayranla servis edilen ve peynirden yapılan Dügmeç güzel bir Ardahan atıştırmalığı olarak beğeniliyor.
Ardahan Nerede, Nasıl Gidilir?
Platoları, dağları ve çeşitli doğal güzellikleri ile gezginlerin yeni keşif noktaları arasına girmeyi başaran Ardahan ile ilgili olarak internette sıkça“
Ardahan nerede”tarzında sorular sorulmaya başlandı. Ardahan'ın konum olarak nerede olduğuna baktığınızda, ülkemizin en kuzeydoğu bölgesinde bulunan ili olmakla beraber sınır komşularının Gürcistan ve Ermenistan olduğunu görebilirsiniz. Kaldı ki 1992 yılında Kars ilinden ayrılarak kendine özgü bir il haline gelen Ardahan'ın güney sınırı komşusu Kars, doğusunda Artvin bulunmaktadır. Tarih boyunca çeşitli milletlere ev sahipliği yapan Ardahan, Doğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 1800 - 1900 metre yüksekliğe kurulmuş bir plato şehridir.
Doğu Anadolu'nun en güzel doğa manzaralarına eşlik edebileceğiniz Ardahan'a kara ve hava yolunu kullanarak gidebilirsiniz. Doğu Anadolu'nun en uzak bölgesinde bulunan Ardahan, İstanbul'a 1450 kilometre, Ankara’ya 1.100 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Doğal olarak ülkenin iki büyük şehrinden bu şehre kara yolu ile gelecek olan gezginlerin en az 15-16 saatlik yolculuğu göz önüne alması gereklidir. Nitekim Ankara ve İstanbul’dan her gün Ardahan'a düzenli olarak sefer düzenleyen otobüs firmaları bulmak mümkündür.
Saatlerce yolculuk yapmayı sevmeyen gezginler ise; Ardahan'a 90 kilometre uzaklıkta bulunan Kars Havalimanı üzerinden uçak ile de bu şehre gelebilirler. Bunların dışında Doğu Anadolu'nun tüm doğa güzelliklerini görerek ve içine sindirerek seyahat etmek isteyenler ise; son durağı Kars olan Doğu Ekspresi treni ile Kars'a kadar gelip oradan Ardahan'a kara yolu ile ulaşabilirler.