Sandıklı, Afyonkarahisar’ın ilçelerinde biridir. Afyonkarahisar ile arası 60 kilometre kadardır. İlçe Antalya ve Ankara karayolu üzerinde konumlandığı için ulaşım kolaydır. İlçede bulunan kaplıcalar en çok ziyaret edilen yerlerin arasında sayılabilir. Hem doğal hem de tarihi güzellikler barındıran Sandıklı sağlık turizmi için önemli yerlerden biri. İlçenin çevresi dağlarla kaplıdır ve pek çok doğal güzelliği de bünyesinde barındırır. Tarihte de önemli bir yeri olan Sandıklı'nın geçmişine bir göz atalım.
Sandıklı Tarihi
Sandıklı'nın yerleşim yeri olarak ilk kuruluşunun kesin tarihi bilinmiyor. Fakat Anadolu’daki en eski merkezlerden olduğu düşünülüyor. İlçenin tarihinin Bakır, Tunç, Demir Çağı’na dayandığı tahmin ediliyor. İlçeye yakın mesafede bulunan Kusura Kasabası’nda milattan önce 2000’li yıllarda Kusura Krallığı’nın olduğu biliyor. Bu döneme ait kalıntılar ve bölgeden çıkarılan Bakır Çağı, Kalkolitik Çağ kalıntılarını Afyon Arkeoloji Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.
Daha sonraki dönemde Sandıklı ve çevresinde Frigyalılar hüküm sürmüştür. Bu devletin yıkılmasıyla
Sandıklı ve çevresi Lidyalılar’a geçmiştir. Milattan önce 72 yılında ise Roma İmparatorluğu’nun eline geçmiş ve uzun yıllar böyle kalmıştır. Daha sonraki süreçte de Bizans toprağı sayılan Sandıklı’yı 1115 yılında Germiyanoğulları fethetmiştir. Sandıklı'nın bulunduğu bölgeye milattan önce 1300’lü yıllarda Apemie Kivatos dendiği biliyor.
Sandıklı ilçesinde çok çeşitli dönemlere ait tarihi kalıntılar ve yapılar bulunuyor. Bunun yanında doğal güzellikleri de görülmeye değer.
Sandıklı gezilecek yerler listesini sizin için sıraladık.
Sandıklı Kurtini Mağarası
Kurtini mağarası Sandıklı ilçesine 34 kilometre mesafede, Kocayayla’ya ise 6 kilometre mesafede yer alır. Mağaranın çevresi yeşil alanlarla kaplıdır. Bulunduğu alan Böke'nin Yurdu adıyla anılır. Yakınlarında Menteş Mağarası bulunur. Gidenler ikisini birlikte ziyaret edebilir.
Akdağ Tokalı Kanyonu
Sandıklı'daki doğal güzelliklerden biri de
Akdağ Kanyonu’dur. Burası koruma alanı statüsündedir. İlçe merkezine 35 km mesafede yer alır. Kocayayla ve Akdağ bölgelerine yakın konumda bulunur. Bölgeye gidebilmek için Ankara-Antalya karayoluna girip buradan Hocalar yoluna girmek, ardından da Sorkun’a varmak gerekir. Buradan sonrası orman yoludur. Kanyon 1600 m. yüksekte kalır. Kanyon’da çeşitli sporların yapılması için gerekli şatlar mevcuttur. Parkuru geniş bir alana yayılır. Dağcılık, mağara gezisi, rafting, yayla gezisi gibi aktiviteler bu alanda yapılabilir.
Sandıklı Ulu Camii
Ulu Camii Sandıklı'nın önemli tarihi yapılarının arasında yer alır. Bölge’de hüküm süren Germiyanoğulları zamanında yapılmıştır. Cami Mimar Aydemir tarafından tasarlanmıştır. İnşa edildiği ilk zamanlarda yalnızca mescit bulunan yapı daha sonra genişletilmiş ve cami haline getirilmiştir. Daha sonraki zamanlarda da cemaat alanı eklenmiştir. Ulu Camii Osmanlı kaynaklarında Cami-i Kebir ismiyle anılır.
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi Sandıklı’da en çok ziyaret edilen yerler arasında gösterilebilir. Türkiye'nin farklı yerlerinde de çeşitli Yunus Emre türbeleri bulunur. Sandıklı’da türbenin bulunduğu mahalleye Yunus Emre adı verilmiştir. Ayrıca türbenin yakın çevresinde
Tabduk Emre Türbesi de yer alır. Tabduk Emre, Yunus Emre’nin hocalığını yapmıştır.
Sandıklı Kalesi
Sandıklı Kalesi, Hisarlı adıyla da anılır. 1324 yılında inşa edilen yapının mimari Mimar Çoban’dır. Germiyanoğulları bölgede hüküm sürerken Sultan Çelebi Yüce Emir zamanında yapılmıştır. Kalenin çevresi oldukça yeşil bir alandır. Bu sayede vakit geçirilebilecek yerlerin arasında sayılabilir.
Hüdai Kaplıcaları
Afyon’da toplam dört tane kaplıca bulunur. Bunlardan biri de Sandıklı’dadır. İlçeye sekiz kilometre mesafede olan Hüdai Kaplıcaları en sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Bu bölgedeki kaplıcalar Frigler’den bu yana kullanılmaktadır. Ayrıca kaplıcanın yakınında Roma İmparatorluğu’ndan kalan bir hamam da hala durur. Sandıklı'daki Hüdai Kaplıcaları’nda sıcaklık 60 derecenin üzerindedir. Romatizmal hastalıklar, kemik ve eklem rahatsızlıkları, kireçlenme, çeşitli ağrılar, böbrek ve bağırsakta oluşan bazı hastalıklar, kadın hastalıkları gibi sorunlar için kaplıca suları oldukça faydalıdır. Ayrıca tesiste çamur banyosu imkanı da bulunur. Burayı ziyaret edenlerin kalabileceği konaklama tesisleri kaplıcanın çevresinde bulunur. Sağlık turizmi açısından Hüdai Kaplıcaları önemli bir yere sahiptir.
Sandıklı Nerede? Nasıl Gidilir?
Sandıklı ilçesine
Afyon merkezden kalkan toplu taşıma araçlarıyla 77 dakikada gidilebilir. Ayrıca Afyon il merkezine demir yolu ile ulaşıp ardından Sandıklı’ya geçmek mümkündür. Hava yolunu tercih edecek olanlar Kütahya'daki havalimanında inerek karayolu ile bölgeye ulaşabilir. Sandıklı ilçesi
Antalya-Afyon karayolu üzerinde olduğu için ulaşımı kolaydır.