Besni gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Besni'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Adıyaman Besni ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Besni, Adıyaman'ın ilçelerinden biridir. Adıyaman'ın merkezine 45 kilometre mesafede bulunur. Diğer ilçelere göre il merkezine daha yakın olan Besni’ye Adıyaman merkezinden toplu taşıma ile ulaşılabilir. Tarihi çok eskilere dayanan ilçede hem eski medeniyetlerden kalan yapılar hem de eşsiz doğa görülmeye değerdir. Dilerseniz Besni'nin tarihine bir göz atalım.
Besni Tarihi
Besni ve çevresinin tarihi milattan önce 5000’lere dayanır. 1071 Malazgirt Savaşı ile Türkler bölgeye girmiştir. İlerleyen tarihlerde Osmanlı İmparatorluğu bölgede hüküm sürmüştür. Bu dönemde Moğol ve Timur’un saldırılarına maruz kalan bölge halkı bu tehditlere direnmiştir. Bu sayede Yıldırım Bayezid’in takdirine layık görülmüş ve 1395’te Osmanlı sınırlarına katılmıştır.
Bu tarihten sonra
Besni ticaret için önemli bir nokta halini almıştır. Döneminde önem taşıyan Halep Ticaret Yolu Besni’den geçer.
Besni ismi bölgenin doğal avantajlarından gelir. Su kaynaklarının çok olması, ormanlık yapısı nedeniyle Bethesna, Bihici, Bisni gibi isimler almıştır. Bunlar Türkçede cennete eş anlamına gelir. Farklı kaynaklarda bu ismin Farsçadan geldiği yazar. Yine cennet anlamına gelen Farsça Hesna kelimesi buna kaynak gösterilir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile eşsiz bir yer olan
Besni gezilecek yerler listesini aşağıda sıraladık.
Besni Kalesi
Besni Kalesi, Besni merkezine 2 kilometre mesafede yer alır. Yapılış tarihine dair kesin bir kaynak bulunmasa da 13. Yüzyılda inşa edildiği düşünülür. Kale, 1923’te tekrar sağlamlaştırılmıştır. Neredeyse tamamen korunan kale, halen ayaktadır. Bulunduğu tepenin etrafı sarp kayalıklarla çevrelenmiştir. Kaleye varabilmek için güney tarafındaki yamaçtan geçmek gerekir. Kalenin savunma sisteminde kullanılan mancınıklar hala içinde bulunur.
Kızılin Köprüsü
Besni'nin Kızılin köyünde bulunan köprü Göksu Irmağı’na inşa edilmiştir. Roma İmparatorluğu’ndan kalma olduğu düşünülen köprü milattan sonra ikinci yüzyılda yapılmıştır. Köprünün iki ayağı sağlam vaziyette fakat orta kemeri yıkılmış durumdadır. Eski tarihlerde köprüye Şençi-Gandar, Sence Köprüsü ve Göksu Köprüsü de denilmiştir.
Sofraz Anıtları
Sofraz, Besni'nin Üçgöz köyünün diğer ismidir. Anıtlar Üçgöz köyünde bulunur. İlçeye yaklaşık 15 kilometre mesafedeki köyde iki anıt mezar vardır. Roma İmparatorluğu zamanından kalma bu mezarların yanı sıra bölgede Roma dönemine ait birçok kalıntı da mevcuttur. Milattan sonra 2. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen anıt mezarlar Tümülüs tarzındadır. On beş metre yüksekliği olan yapılardan birinin içinde mezar odası ve iki lahit, diğerinde ise üç oda ve dört lahit bulunur.
Eski Besni Ören Yeri
Besni'nin eskiden kurulu olduğu bölge Eski
Besni Ören Yeri olarak anılır. Bölgeye Atatürk Barajı yapılacağı zaman yerleşim yeri şu anki yerine taşınmıştır. Eski Besni’den barajın altında kalmayan bölümü görülmeye değerdir. Tarihi camiler, hamam, çeşme, köprü gibi yapılar hala durmaktadır. Bölge Besni Kalesi’nin yanında bulunur.
Kurşunlu Camii
Kurşunlu Camii Eski Besni Ören Yeri’ndeki tarihi camilerden biridir. Burada yaşayan insanlar tarafından Külhanönü, Hacı Zeyrek Ağa Camii adlarıyla da anılır. Besni yeni yerleşim yerine taşındıktan sonra eski bölgedeki tüm yapılar gibi yıpranmıştır. Daha sonra 2005 yılında restore edilmiştir.
Dikilitaş-Sesönk
Dikilitaş, Kommagene Krallığı’ndan kalma bir anıt mezardır. Krallık milattan önce 65-70 yıllarında kurulmuş ve bir süre sonra Roma İmparatorluğu’na eklemlenmiştir. Besni’ye 33 kilometre mesafede bulunur. Bölgedeki Kızıldağ üzerinde bulunan yapıyı Kommagene kralı 2. Mithridates inşa ettirmiştir. Tümülüs tarzında yapılan anıt mezarın etrafında 6 adet kabartmalı sütun bulunur.
Dolmenler
Dolmen eski çağlarda görülen bir mezar çeşididir. İkisi dikili diğeri de bunların üzerini örten taşlar ile yapılır. Daha çok taş devri zamanlarında yapıldığına rastlanır. Besni’de de bu şekilde inşa edilmiş mezarlar bulunur. Bölgenin ne kadar uzun süredir yerleşime açık olduğunu gösterir. Dolmenler Besni’de Hozişi köyünde bulunur.
Besni’ye Özel Lezzetler
Besni ve çevresi üzümleriyle meşhurdur. Burada üzüm yetiştiriciliği çok eski tarihlerden beri yapılır. İsmini bölgeden alan
Besni üzümü burada yetişir. Besni üzümüne "
Peygamber Üzümü" de denir. Oldukça lezzetli bir üzüm çeşididir.
Besni ve çevresine özgü yemekler de oldukça lezzetlidir. Örneğin
Besni tavası adı verilen yemek odun ateşinde ve taş fırında pişirilir. Uzun süren yapım aşamasından sonra çok lezzetli bir yemek ortaya çıkar.
Besni Nerede? Besni’ye Nasıl gidilir?
Besni, Adıyaman'ın ilçelerinden biridir ve Adıyaman merkeze oldukça yakındır. İl ile arası 45 kilometre kadardır.
Adıyaman ve Besni arası sefer yapan toplu taşıma araçları bulunur. Besni ile
Gaziantep’in arası ise 95 kilometredir. Diğer illerden gelenler içinde zor ulaşılan bir konumda bulunmaz.