Doğada Yemek Kapları Seçimi
Doğada yemek pişirmek için ihtiyacımız olan yemek setlerini kendiniz yapabilirsiniz ya da hazır yemek pişirme setlerini kullanabilirsiniz. Yemek yapmak için ihtiyacınız olan bu kapları nasıl yapabileceğinize ya da hazır bulabileceğiniz kaplara göz atalım.
Kilden Tencere Yapımı
Kil: Suyla ıslatıldığı zaman plastik bir hamur durumuna gelen, kolayca biçimlendirilebilen, türlü alanlarda kullanılan, yumuşak ve yağlı bir toprak türüdür.
- Kilden bir daire yapın ve yapacağınız kenardan daha kalın olmasına dikkat edin. Böylece tencere daha sağlam ve dengeli olacaktır.
- Kilden yaptığımız çubuklar ile daireler oluşturarak tencerenin kenarlarını yapın.
- İstenen yüksekliğe ulaştığınızda en üstteki çubuğu başparmağınızla düzleştirin.
- Suyla kenarlarını düzeltin. Tencere kuruduğunda iyice sertleşmesi için ateşin içine yerleştirin ve pişirin.
Şekil 1 - Kile şekil vererek tencere yapımı Kuksa
Genellikle şimşir veya huş ağacının oyulup işlenmesiyle yapılan bardak ve çorba kasesi olarak kullanılan bir yemek kabıdır. Finlandiya’da yüzyıllardır kullanılan bu araç son yıllarda çok kullanılan ve bulunabilir bir malzeme olmuştur.
Şekil 2 - Kuksa örnekleri Tahta Kaşık
Yine ahşaptan oyularak yapılan yemek pişirme ve yemek için kullanılan bir doğal bir malzemedir. El yapımı kaşıklar genellikle komar odunu, karaağaç ve gürgen ağacından yapılmaktadır.
Kaşık yapmak için hammadde halindeki ağaç iki kaşık boyutunda kesilir. Ağaca nacakla kaşık şekli verilir.
Şekil 3 - Tahta kaşık Yemek Pişirme Setleri
Yemek pişirmek için ihtiyacımız olan yemek kaplarını kilden yapmanın dışında hazır olarak da edinebilirsiniz. Evde kullandığınız tencere ve demlik setlerinden daha hafif ve küçük olarak üretilen doğada kullanabileceğimiz bu ürünler genellikle hafifletilmiş alüminyumdan imal edilmiştir. Bu setlerin titanyumdan imal edilenlerini de bulmak mümkündür. Bu setler genellikle iç içe girebilecek şekilde üretilirler. Taşınabilirliğini kolaylaştırmak için hepsine ayrı ayrı kulp koyulmamıştır. Bunu yerine hepsine uyabilecek nitelikte bir tutamak üretilmiştir. Su ısıtırken, yemek pişirirken ateşe maruz kalacak olan bu setlere sıcakken kesinlikle doğrudan el ile temas edilmemelidir. Aksi takdirde iyileşmesi uzun süreler alabilecek yanıklara sebep olabilirler. Tutamağınız var ise tutuşu bununla yapmalısınız, tutamağınız yok ise doğada bulabileceğiniz bir çalı parçası veya taşların yardımı ile de tutunma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Her kullanımdan sonra bu kapları temizleyerek saklamalıyız ki içerilerinde kalabilecek besin artıklarının bakteri üretmesine engel olabilesiniz. Bu setleri temizlerken su bulunan bir ortamda iseniz su, toprak ve çimenleri kullanabilirsiniz. Suyun olmadığı veya kısıtlı olduğu durumlarda ise iç yüzeylerini peçete veya bir bez parçasının yardımı ile silerek yapabilirsiniz. Bu setleri doğrudan yüksek ateşe maruz bıraktığımızda hazırladığımız yemeğin yanmasına sebep olabilirsiniz. Bunu engellemek için yüksek ateşten uzaklaştıracağımız düzenekler hazırlamalısınız.
Şekil 4 - Alüminyum demlik, tencere, tava seti