Zonguldak ülkemizin Karadeniz Bölgesi sınırları içinde bulunan modern ve gelişmiş şehirlerimizden biridir. Ülkemizin Karadeniz ülkelerine açılan kapısı olduğu için ticaret açısından da yoğun bir limana sahip olan Zonguldak, oldukça eski ve tarihi bir kültüre sahiptir. Bu özellikleri ile Zonguldak, her dönemde insanların akınına uğrayan bir şehirdir. Özellikle son yıllarda iç turizmin gelişmesiyle birlikte
Zonguldak gezilecek yerler araması yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak yapılmaya başladı.
Sizlere ülkemizin cennet köşelerini barındıran Karadeniz Bölgesi sınırlarında kalan bu şirin kentin müthiş atmosferini yaşayarak neler yapabileceğinizi aktarmaya çalışacağız.
Zonguldak'ta Gezilecek Doğal Yerler
Zonguldak, Karadeniz'in Batı kısmında yer alan önemli illerden biri olarak merkez ilçeyle birlikte 5 ilçeye sahiptir. Bu kapsamda Karadeniz'in güzelliğini yansıtan
Zonguldak'ta gezilecek yerler kapsamlı bir listeye sahiptir. Listenin başında sayılabilecek önemli yerlerden birisi Zonguldak
Fener Mahallesiolarak gösterilebilir. Cumhuriyet tarihi öncesine kadar Fransızların yaşamış olduğu ve inşa etmiş olduğu bu bölgede birçok farklı yapı korunmuş ve restorasyon ile bir sit alanına dönüştürülmüştür.
Kozlu sınırları içinde bulunan plaj Karadeniz bölgesinin en güzel plajlarından biridir. Özellikle de yaz mevsiminde
Ilıksu plajıdenizi seven, masmavi ve tertemiz denizin keyfini çıkarmak isteyen kişiler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Zonguldak şehrinin merkezinde bulunan plaj özellikle yaz aylarında denize girmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Yaz aylarında çok popüler olan bu doğal güzelliği Karadeniz’in keyfini sürmek isteyen her gezgin ziyaret edebilir.
Zonguldak Kent Ormanı bünyesinde çocuk oyun alanı, yürüyüş yolu, seyir terası, ahşap köprü ve gölet gibi birçok doğal ve sosyal alanı barındırır. Kent ormanı içinde ülkemizde bulunan çok sayıda endemik bitki türüyle karşılaşabilirsiniz. Ormana şehir merkezine bağlı olan Elvanpazarcık Beldesi üzerinden gidebilirsiniz. Yeni bitkiler keşfetmek isteyen ve doğayı seven herkes Zonguldak Kent Ormanı’nı ziyaret edebilir.
Karadeniz Bölgesi yaylaları ile meşhur bölgemizdir. Alaplı ilçesinin sınırları içinde bulunan yayla, şehrin en yüksek noktasıdır. Bu alan üzerinde insanlar hala yayla faaliyetlerini sürdürürler. Karadeniz’in yaylaları içinde farklı deneyimler yaşamak isteyen doğa severler burayı gezebilirler.
Zonguldak Gezilecek Tarihi Yerler
Kentte çıkarılan taş kömürü ile birlikte il merkezinde yer alan
Zonguldak Maden Müzesikentin kömür madenciliği noktasındaki büyük emeklerini ve tarihini insanlara aktarmaktadır. Maden Müzesi kapsamında yer alan eserler ve bilgiler sayesinde madenciliğin yapılması ve kömürün oluşumu konusunda bilgi alınabilir.
Çanakçılar Özel Etnografya Ve Arkeoloji Müzesi
Gökçebey ilçesinde bulunan Çanakçılar Seramik isimli kuruluş tarafından hayata geçirilmiştir. Müzenin ilk katı seramik fabrikasında üretilen ürünlere ev sahipliği yaparken ikinci katta ise şehre ait arkeolojik kalıntılar yer alır. Ayrıca hayvan sever gezginler de müze binasında yer alan hayvanat bahçesi alanı içinde evcil ve vahşi birçok hayvanı da görebilir.
Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
1914 yılında kömür ocakları işletme hakkı Almanya’ya verildi. Bu duruma karşı çıkan Rusya 2 yıl oyunca Ereğli kıyılarını bombaladı. Kurtuluş Savaşı yaşanırken İstanbul’da yaşayan vatanseverler Alemdar isimli bir küçük savaş gemisini kaçırır. Ancak gemi Fransızlar tarafından kaçırılmak istenir. Ancak gemi karaya oturtulur ve buna izin verilmez. Daha sonra gemi gizlice yüzdürülür ve Fransızlara saldırı düzenlenir. Bu Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan tek deniz savaşı olarak tarihe geçer. Bu durumu hatırlamak adına da Gazi Alemdar Gemisi’ne ait bir örnek yapılarak müze haline getirilir. Gezginler burayı ziyaret ederek o dönemin atmosferini yaşamanın ayrıcalığını yaşayabilirler.
Devrek'e ait en önemli el sanatları arasında baston bulunur. Ünü ülkemizin sınırlarını aşan bastonlar burada üretilir ve satışa sunulur. Bastoncular Çarşısı birbirinden mükemmeli işçiliğe sahip bastonları görmek için yerli ve yabancı çok sayıda turistin ziyaret edebileceği bir yerdir.
19 yüzyıla ait klasik bir Türk hamamıdır. Hamam bölümü taştan, soyunma odası ise ahşap yapıdadır. Hamamın girişinde soyunma bölümünde iki kubbeden oluşan ılıklık bölümüne geçilir. Tarihi Türk hamamlarının yaşayan bir örneğini görmek isteyen ziyaretçiler için olmazsa olmaz ziyaret noktalarından biridir.
Kozlu ilçesi sınırlar içinde yer alan kilise Hristiyan Ortodoks cemaatine ait olarak hizmet verir. Geçtiğimiz yüzyılın son zamanlarında yapılmıştır. Şuan için kilise restorasyon aşamasından geçmektedir. Zaman içinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran bir yer olacaktır.
Orhangazi Cami (Ayasofya Kilisesi)
Bizans Devleti tarafından surlarla çevrili kaplı kent alanı içinde yer alan Hagia Sophia kilisesi camiye çevrilmiştir. Cami olduktan sonra ismi Orhan Gazi ya da Orta Cami olarak anılmaya başlanmıştır. Kilisenin cami olarak kullanıldığı bir ortamı görmek isteyen ziyaretçiler için iyi bir örnek olacaktır.
Bu anıt Mısır kökenli pandomim sanatçısı Krispos anısına dikilmiştir. 2.10 m yüksekliğe sahip anıt, 19 satırdan oluşur. Ayrıca anıtta kazılarak yazılmış olan bir şiir yer alır. Anıt iki korint başlıklı sütun, sütunlarda yer alan başsız büstün olduğu oyuk ve üçgen çatı tasarımı taç kısmından meydana gelir. Eski çağlarda yaşamış bir sanatçıyı görmekten hoşlanacak yerli ve yabancı turistler anıtı ziyaret edebilir.
Farklı bir yapı olarak Kozlu karayolu üzerinde bulunan ve yörede taş kömürünü ilk bulan Uzun Mehmetadına yapılmış anıtı ziyaret edebilirsiniz.
Filyos Kalesi ve Tieion Antik Kenti
Zonguldak'ta yoğun bir gezi programı gerçekleştirmek istiyorsanız zonguldakta görülmesi gereken yerler için öncelikle Çaycuma ilçesinde yer alan
Filyos Kalesi ve
Tieion Antik Kenti kalıntılarını gezebilirsiniz. Yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Antik Kent, Miletoslular tarafından kurulmuştur. Kentte doğa ile buluşabileceğiniz birçok nokta ile birlikte tarihe de tanıklık edebilirsiniz.
Zonguldak Mağaraları
Zonguldak, gerek madencilik gerek ise yeraltı yapıları nedeniyle birçok mağaraya sahiptir. Eğer mağara gezilerinden hoşlanıyorsunuz, Zonguldak’ta gezilecek yerler konusunda geniş bir liste ile karşılaşabilirsiniz. Zonguldak, mağara turizmi noktasında 1970'lerden bu yana yapılan çalışmalar ile birlikte dikitler, sarkıtlar ve travertenler gibi akarsu ve göller barındıran birçok mağaraya sahiptir. Bu mağaralar arasında özel bir şekilde
Gökgöl Mağarası ve
Cehennemağzı Mağarası özel turistik yapılar olarak görülebilir. Mağara turizmi noktasında bunlara benzer bir şekilde
Sofular Mağarası,
Cumayanı Mağarası ve
Çayır Köyü Su Mağarasıgibi yapılar bulunmaktadır.
Cehennemağzı Mağaraları Ereğli ilçesi sınırları içinde bulunur. Bu bölgenin antik dönemdeki adı Acheron Vadisi olarak geçer. Ereğli Müzesi bünyesinde ören yeri olarak faaliyet gösteren bu mağaralar 3 mağaradan meydana gelir. Ayrıca bu mağaralardan biri çok eski bir Hristiyan kilisesidir. Hristiyanlığın yayılmaya başladığı ilk yıllarda gizli bir ibadet yeri olarak da kullanılmıştır. Tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulmak isteyen ve yeni bilgiler edinmeyi seven gezginler için
Cehennemağzı Mağaraları gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Zonguldak'ın Doğal Güzellikleri
Kentte doğal bir şekilde sağlık turizmi ve gezi turizmi için tercih edebileceğiniz
Zonguldak'ta görülmesi gereken yerler arasında ise
Kızılcapınar Baraj Gölü ve doğal yapısı ile büyüleyen
Çitdere Tabiat Koruma Alanı yer almaktadır. Kent merkezinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından diktirilmiş olan
Fetih Çınarları ise yıllardır korunmaktadır. İl merkezi dışında yer alan ve 4 kilometrelik bir trekking gezisi ile birlikte ulaşılabilen
Harmankaya Şelalesi ise görülmeye değer bir güzellik oluşturmaktadır. Merkezde yer alan tarihi
Halil Paşa Konağı, 19. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiş ve günümüzde müze olarak kullanılan bir binadır.
Zonguldak'ın Neyi Meşhur?
Zonguldak deyince ülkemizde genç, yaşlı herkesin aklına ilk gelen şeylerden birisi kömür madenleri olmaktadır. Fakat Zonguldak, sadece sahip olduğu kömür madenleri ile değil birçok farklı kültürel öğesi ve mutfak öğesi ile meşhur bir kenttir. Zonguldak çarşılarını gezerken
Zonguldak neyi meşhur sorusunu sorduğunuzda size öncelikle
Devrek Bastonu ve ceviz çeyiz sandıklarını örnek göstereceklerdir.
Bunun yanında Zonguldak mutfağından eşsiz bir şekilde tadabileceğiniz lezzetler arasında
Uğmaç çorbası ve enfes tirit yemeği yer almaktadır. Karadeniz'in vazgeçilmezi mısır unu ile hazırlanan ve toz şeker ile dövülmüş ceviz eklenen Malay farklı bir lezzet olarak yerini almaktadır. Şehrin Ereğli ilçesinde bulabileceğiniz enfes Ereğli pidesi, özel pırasalı mancar ve cevizli kömeç ile birlikte meşhur beyaz baklava da kentin mutfak önerileri arasında yer almaktadır.
Zonguldak Nerede, Nasıl Gidilir?
Tarih itibariyle milattan öncesine dayanan Türklerin Karadeniz'e açılan kapısı hüviyetinde olan Zonguldak, Karadeniz’de bir liman şehridir. Bu anlamda
Zonguldak Nerede diye merak eden gezginlerin Karadeniz bölgesine bakması lazım olur. Nitekim kuzeyinde Karadeniz bulunan Zonguldak; batı tarafından Bolu, güneyinde Karabük, doğusunda Bartın gibi iller ile çevrelenmiştir. Coğrafi konum olarak Batı Karadeniz bölgesinde bulunduğu kabul edilen Zonguldak, konum itibariyle Marmara bölgesinde yer alan
Bolu,
Sakarya,
Düzce gibi illere de yakın bir mesafede bulunmaktadır.
Karadeniz’in en önemli ve tarihi şehirleri arasında yer alan Zonguldak'a hava, kara yahut deniz yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.
İstanbul ve
Ankara gibi büyük şehirlere ortalama 300 kilometre mesafede bulunması nedeniyle bu şehirlerden gelecek olan gezginler otobüs veya özel araçları ile 2-3 saatlik bir yolculuk sonrasında Zonguldak'a ulaşabilirler. Ülkemizin en batısında bulunan
İzmir yahut en güneydeki
Adana,
Hatay gibi illerden Zonguldak'ı ziyaret etmek isteyenler ise; Zonguldak'a 55 kilometre mesafede bulunan Çaycuma hava limanını kullanarak bu şehre uçak ile gelebilirler. Ayrıca Ankara ve
Karabüküzerinden Zonguldak'a bağlanan demir yolu sayesinde tren ile de Zonguldak'a gelinebilir.
Zonguldak Tanıtım Filmi